10 coole Leipzigfeiten

1. Iedereen fietst. En ja, dat is als Nederlandse student in het buitenland gewoon echt heel fijn. Geen gedoe met het openbaar vervoer en bijna alles is binnen een straal van 10 kilometer te bereiken. Op veel plekken zijn fietspaden en waar die niet zijn, hebben ze een bordje ‘fietsers vrij’ neergezet, wat erop neerkomt dat je mag doen wat je wil: op de stoep, op de straat of wat je ook maar wil. Top.

2. Er wonen zo’n 29200 studenten. Met zoveel studenten kan het nooit saai zijn. En dat is het ook niet. Elke dag is er onwijs veel te doen. Vlooienmarkten, feestjes, tafelvoetbalavonden, karaoke, een rondleiding over een alternatief woonwagenkamp (ja, echt) of een avond koken met buitenlandse studenten. Noem het en het is er. Mét andere gezellige studenten.

3. Je kan feesten in een verdedigingswerk. De Moritzbastei staat naast de universiteit en was ruim 400 jaar geleden een verdedigingswerk. Eind 20e eeuw werd deze uitgegraven door studenten om te gebruiken als cultureel centrum en club. Volgens sommige verhalen was bondskanselier Angela Merkel daar ook bij. En nu worden er vette, ondergrondse feesten gegeven.

4. Je kan er overal vega(n) eten. En met overal, bedoel ik overal. Stap een willekeurig café binnen en de kans is groot dat er minstens een vegan gerecht op de kaart staat. Zo at ik laatst een heerlijke zoete aardappelsoep met gember en wortel. Gewoon in een bar waar we eigenlijk alleen een biertje wilden drinken. Probeer dat maar eens in Nederland.

5. Een oude katoenfabriek is nu een broedplaats voor alternatieve en creatieve projecten. In de negentiende eeuw was de Spinnerei nog een grote katoenfabriek, maar vandaag de dag wordt er hedendaagse kunst vertoont, kan je er een kop biologische koffie drinken of een film in de open lucht kijken. Gaaf, toch? Binnenkort ga ik hier meer over vertellen.

6. Er is ook natuur. Als je naar een kaart van Leipzig kijkt, zie je veel groen. Overal in de stad zijn mooie parken te vinden, zoals het Friedenspark en het Clara-Zetkin-Park. Ook zijn er rondom Leipzig een paar mooie meren, zoals de Cospudener See, waar we vorig weekend heen zijn gefietst. Heel chill om even uit de stad weg te gaan en in de natuur te zijn.

7. Er zijn veel ‘alternatieve’ dingen te doen. Ik noemde al even kort de rondleiding over een woonwagenpark. Dit was onderdeel van de Kritische Einführungswochen, drie weken vol coole, alternatieve activiteiten, vaak met een activistisch tintje. Zo ging ik ook naar een workshop over klimaatverandering en een lezing over databescherming bij applicaties zoals WhatsApp. Maar er zijn ook bioscopen waar je voor een paar euro minder bekende, bijzondere films kan kijken of cafés waar je Spaans, Turks of welke taal dan ook kan oefenen. Het is echt onwijs vet.

8. De Universität Leipzig is de op een-na-oudste uni van Duitsland. Dat is niet alleen cool om te zeggen, dat betekent ook dat de universiteit allemaal mooie oude gebouwen verspreid door de binnenstad heeft. Zoals de Albertina Bibliothek, waarover ik binnenkort een fotoartikeltje online zet.

9. De architectuur is vet. Oude kerken, binnenhofjes, ultramoderne gebouwen, vakwerkhuizen… Het is er allemaal. En die afwisseling zorgt voor een heel mooi straatbeeld. Ik kan door de stad slenteren, om me heen kijken en me gewoon echt vermaken.

10. Je krijgt 150 euro als je voor het eerst in Leipzig komt wonen. Ik geloof niet dat ik hoef uit te leggen waarom dit cool is, toch?

10 reacties op “10 coole Leipzigfeiten”

  1. Wat leuk allemaal! Ik word helemaal enthousiast van jouw blogposts en moet snel eens naar deze stad geloof ik haha. Wat grappig dat je ook 150 euro krijgt als je daar voor het eerst gaat wonen.

  2. Wat gaaf joh dat je daar nu echt woont! En het klinkt als een tweede berlijn…net zo interessant. Leuk ^_~ Je gaat een plezierige en vast ook een succesvolle studietijd daar tegemoet. Liefs, Mijntje. p.s. ennuh i love verschillende architectuur (en daar is het zo te zien een walhalla aan verschillende bouwstijlen) dussuh spam ons vooral met foto's ^_^

    1. Wat een lieve reactie, dankjewel! Ik heb wel vaker gehoord dat het een tweede Berlijn is. De stad is nog erg in ontwikkeling en wordt denk ik steeds hipper en daardoor ook steeds populairder (bij touristen en bij studenten). Foto's zullen er overigens nog genoeg voorbij komen, want er zijn zoveel mooie plekjes 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.