Zelf schoonmaakmiddelen maken met Sauberkasten

Zelf schoonmaakmiddelen maken

Zelf schoonmaakmiddelen maken heeft een aantal voordelen: het is een stuk beter voor het milieu dan reguliere, vaak chemische schoonmaakproducten, ze zijn ook minder schadelijk voor je huid, het kan een stuk goedkoper zijn en je bespaart een hoop plastic verpakking. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je eigen schoonmaakmiddelen maken? Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om een hele reeks poetsproducten te maken. Sauberkasten heeft die inclusief de recepten in een kist verzameld, zodat je zo aan de slag kan.

Zelf allesreiniger maken
Allesreiniger maak je supersimpel zelf door azijn essence met water en etherische olie te mengen

Sauberkasten: alles voor een schoon huis in een paar zakjes

Sauberkasten is een toffe start-up uit Leipzig. De jonge ondernemers achter Sauberkasten verzamelden zes producten, waarmee je eenvoudig zelf al je schoonmaakmiddelen kan maken: natron, citroenzuur, azijn, soda, huishoudzeep en etherische olie. Met deze basisproducten kan je wel tien verschillende reinigingsmiddelen maken. Sommige, zoals wasmiddel, kan je voor meer dan een keer voorbereiden, andere maak je ter plekke als je ze nodig hebt, zoals een mix om de vloer mee te poetsen. De recepten staan op een handige kaart, die ook in de doos zit. In de Sauberkasten basiskit zitten ook nog eens een handige lepel en kannetje, zodat je niet steeds alles hoeft af te wegen. Makkelijker kan haast niet.

Zelfs schoonmaakmiddelen maken ingrediënten
Alles wat je nodig hebt om zelf tien schoonmaakmiddelen te maken

Waarom zou je zelf schoonmaakmiddelen maken?

Goede vraag. Het is toch veel simpeler om alles in de supermarkt te kopen? Simpeler misschien wel, maar ik denk dat het elkaar qua tijd niet veel ontloopt. Zelf wasmiddel maken was bijvoorbeeld slechts een kwestie van de huishoudzeep in heet water oplossen en hier later soda en een paar druppels etherische olie doorheen mengen. Even schudden en je zelfgemaakte wasmiddel is klaar voor gebruik! Als je alle basisingrediënten bij Sauberkasten besteld, heb je ze een paar dagen later in huis. Na ongeveer een halfuur ben je klaar om het hele huis te poetsen!

De twee grootste voordelen zijn echter voor mij dat de middelen een stuk milieuvriendelijker en plasticvrij zijn. Met de chemische middelen die vaak in “gewone” schoonmaakmiddelen zitten, belasten we het milieu enorm. Ingrediënten zoals citroenzuur en natron zijn een stuk natuurlijker en daarom minder schadelijk voor de natuur. Omdat Sauberkasten alles in gerecycled papier en glas verpakt, maak je al je schoonmaakmiddelen ook nog eens plasticvrij. Dubbel fijn voor het milieu dus!

Zelf wasmiddel maken
Mijn eigen wasmiddel had ik binnen vijf minuten gemaakt. De was ruikt neutraal, maar fris!

Aan de slag met je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen

Heb je alle ingrediënten in huis om aan de slag te gaan? Vergeet dan ook niet om de juiste verpakkingen te verzamelen. Voor wasmiddel kan je bijvoorbeeld een glazen fles van tomatenpassata gebruiken. Voor allesreiniger is een oude fles met spray-dop handig. En een lege afwasmiddelfles kan je prima hervullen met je je zelfgemaakte afwasmiddel. Op de receptkaarten van Sauberkasten staat precies voor hoeveel milliliter het recept is, zodat je de juiste verpakkingen kan verzamelen.

Als je alles hebt verzameld en voorbereid, is het een kwestie van poetsen maar! Je zal versteld staan hoe goed je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen werken. Ontkalken met azijn? Geen probleem! Ik heb de afgelopen 1,5 week flink geschrobd om mijn zelfgemaakte schoonmaakmiddelen te testen en ben echt tevreden met het resultaat. Het werkt net zo goed als reguliere, gekochte schoonmaakmiddelen, maar het ruikt een stuk minder chemisch en ik voel me een stuk fijner bij het idee dat de schoonmaakmiddelen van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt.

Zelf schoonmaakmiddelen maken
Sauberkasten verpakt alles in gerecycled papier, zodat de impact op het milieu zo laag mogelijk is

Van Sauberkasten heb ik de Sauberkasten Basis gekregen om te testen. Ik werd niet betaald om dit artikel te schrijven en de mening die je leest, is 100% die van mij.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.