Xixo Gastrobar Haarlem

 Xixo Gastrobar Haarlem

Iets van de kaart van Xixo Gastrobar in Haarlem kiezen is een bijna onmogelijke opgave. Er is zoveel keuze en het klinkt allemaal even goed. Gelukkig laten de prijzen en porties het toe om een voor- én hoofdgerecht te proberen. Ook als student. Over het voorgerecht hoef je wat mij betreft niet lang te twijfelen: Goi Cuon. Dit rijstpapier wordt gevuld met vermicelli, verse kruiden, groenten en een vulling naar keuze. Ik probeerde de vegetarische variant, die gevuld wordt met ei. Bijzonder is de toevoeging van munt, die deze loempia lekker fris maakt. Oh, en die huisgemaakte pindasaus. Wauw. Daar heb ik stiekem mijn vingers bij afgelikt, zó lekker is die.

Xixo Gastrobar Haarlem

Het is een rustige woensdagavond en de eigenaar neemt de tijd om alle gerechten uit te leggen en te vertellen over zijn visie. Zo komt het dat ik even later een glas versgeperste sojamelk bestel, omdat hij daar zo enthousiast over vertelt. Ik kan dat iedereen aanraden. Dit heeft niks met de sojamelk uit de supermarkt te maken. Deze smaak is zacht, verfijnd en heerlijk bij de krachtige Vietnamese gerechten. Dat de eigenaar zo de tijd neemt met ons heeft niks te maken met dat het een rustige avond is, hoor ik later van iemand. Ook als het restaurant stampvol zit, doet hij dat.

Xixo Gastrobar Haarlem
Het voorgerecht smaakt naar meer en ik besluit daarom de Com Chay te bestellen, een rijstgerecht met tahoe (tofu), waterkastanje, zwarte champignons en stro-paddenstoelen. Ook hier wordt weer zo’n heerlijk huisgemaakt sausje bij geserveerd. Alles wordt bij Xixo vers gemaakt en dat proef je. En dat betekent dat je je wensen
altijd door kan geven aan de keuken. Liever geen vis in je gerecht? Of
wat minder pittig? Echt alles is mogelijk bij Xixo. En dat maakt dit vietnamese restaurant geschikt voor alle soorten eters.
Xixo Gastrobar Haarlem
Het eten smaakt ons zo goed, dat we nog een Vietnamese pannenkoek delen. Waarschijnlijk kijken we enigszins hulpeloos, want snel komt er iemand ons vertellen hoe je dit in Vietnam zou eten. Blaadje sla in de hand, een stuk van de pannenkoek afscheuren en een verse kruiden eroverheen strooien om het af te maken. Mmm… Xixo Gastrobar is een plek waar je na een dagje Haarlem neerploft om de dag goed af te sluiten. Laat je niet bedriegen door het iets te moderne interieur. Hier kan je écht lekker authentiek Vietnamees eten.
–  Dit artikel werd in samenwerking met Xixo Gastrobar geschreven. –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.