Wat te doen in Wijk aan Zee in de winter

Alleen met zomers weer naar het strand gaan? Hartstikke zonde! Brede stranden, schitterende wolkenluchten en gezellige strandtenten: de Nederlandse kust is uniek. En daar kan je ook in de winter heel goed van genieten. Ga bijvoorbeeld eens een dagje naar Wijk aan Zee. Niet alleen het strand van deze Noord-Hollandse kustplaats is prachtig, vanuit Wijk aan Zee ben je ook nog eens binnen een paar minuten in een uniek duingebied!

Wat te doen in Wijk aan Zee

1. Fietsen door de duinen

Het unieke duingebied Noordhollands Duinreservaat strekt zich uit van Wijk aan Zee tot Schoorl. Het is ruim 5500 hectare groot en uniek voor Europa. Met duizenden kilometers fietspad, is dit duingebied heel geschikt om op de fiets te ontdekken. Maak je wel klaar voor wat inspanning want duinen beteken natuurlijk ook af en toe een stukje klimmen.

Liever wandelen in de duinen? Klik hier voor een van mijn favoriete wandelroutes in het Noordhollands Duinreservaat.

Wijk aan Zee fietsen
Tijdens een fietstoch in het Noordhollands Duinreservaat kom je zeker Schotse Hooglanders tegen!

2. Schotse Hooglanders spotten in het Noordhollands Duinreservaat

Schotse Hooglanders spotten in de duinen rond Wijk aan Zee is helemaal niet moeilijk. Tijdens een wandeling of fietstocht kom je deze prachtige dieren vast en zeker tegen. Wees gerust: ze doen niks zolang jij ze rustig laat grazen. 

3. Opwarmen bij strandtent Timboektoe

Ben je na al die frisse zeelucht wel toe aan een lekker warm drankje? Dan kan ik je zeker aanraden om bij Timboektoe te gaan zitten. Bij deze gezellige strandtent met uitzicht op zee kan je heerlijke huisgemaakte taartjes en broodjes eten. Pluspunt: bij Timboektoe werken ze zoveel mogelijk met lokale en biologische producten. In 2017 wonnen de eigenaren hiervoor zelfs de Gaie Green Award, dé prijs voor ondernemers met aandacht voor duurzaamheid.

Wijk aan Zee strandtent Timboektoe
Lekkere taart en een warm drankje bij strandtent Timboektoe

4. Uitwaaien op de Noordpier

Noordelijk van het Noorzeekanaal ligt direct de Noordpier. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het rustige, brede strand van Wijk aan Zee aan de ene kant en de haven IJmuiden aan de andere kant.

5. Genieten van het uitzicht op de havens van IJmuiden

Met het IJmuider strand om de hoek, was dit voor mij altijd dé plek om uit te waaien. Ik vond het dan ook verrassend gaaf om de havens van IJmuiden eens van de andere kant van het Noordzeekanaal te zien. De enorme schepen en bewegende kranen zorgen voor een bijzondere skyline.

Wat te doen in Wijk aan Zee
De spannende skyline van IJmuiden aan de andere kant van het Noordzeekanaal

Hoe kom je in Wijk aan Zee?

Wijk aan Zee is heel makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Station Beverwijk rijdt bus 78 in ongeveer een kwartier naar Wijk aan Zee. Daarna verken je Wijk aan Zee het makkelijkst op de fiets. Neem die dus mee in de trein of auto, of huur er eentje in het dorpje zelf. Op deze website vind je meer informatie over fietsen in Wijk aan Zee.

Meer zand, golven en strandtenten?

Ik hou van het strand. Het enige wat ik in Osnabrück mis aan Nederland, is uitwaaien aan de kust. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik al heel wat over plekken aan zee heb geschreven.

4 Comments

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.