10 x mooi wandelen in Duitsland net over de grens

Toen ik naar Osnabrück verhuisde, keek ik op een kaart, zag heel veel groen rondom de stad en dacht: ‘Met wandelen komt dat wel goed!’ Hoe goed, weet ik 1,5 jaar later pas echt. Met wandelpareltjes zoals het Osnabrücker Land, het Tecklenburger Land en het Teutoburger Wald kan je prachtig wandelen in Duitsland net over de grens.

TERRA.track Grasmoor in Achmer

Het Osnabrücker Land is een ongelooflijk gevarieerd wandelgebied. Terwijl het Zuiden heuvelachtig en bebost is, is het noordelijke Osnabrücker Land juist heel erg vlak en vind je hier meer water. Ik kies meestal voor wandelingen met hoogteverschil, maar door de TERRA.track Grasmoor in Achmer weet ik dat ook een plat landschap veel te bieden heeft. Dit beschermde natuurgebied in de buurt van Bramsche wordt kenmerkt door een mysterieus veenlandschap met Smalle paadjes, moerassige bossen, kleine meertjes en een enorme botanische diversiteit. Als de zon schijnt, ziet het Grasmoor er zelfs romantisch uit!

Tip: op mijn website Duitsland Actief vind je een uitgebreide beschrijving van de TERRA.track Grasmoor.

TERRA.track Musenberg in Georgsmarienhütte

Ha, het Osnabrücker Land heeft ook een berg: de Musenberg in Georgsmarienhütte. Vanaf 242 meter hoogte heb je hier een fijn uitzicht op de heuvels en dorpjes er omheen. Maar deze wandeling heeft meer te bieden: een wandelpad langs een idyllisch beekje, bossen waar je écht alleen maar vogel hoort en zelfs een kleine waterval. Je kan je hier bijna niet voorstellen dat je hier wandelt in Duitsland net over de grens.

Teutoschleife Dörenther Klippen

Het Tecklenburger Land, dat vlak over de grens met Duitsland ligt, is een prachtig gebied om te wandelen. In 2015 heeft het zelfs de onderscheiding ‘Premiumwanderregion’ gekregen. De Teutoschleifen laten hoogtepunten uit dit wandelgebied zien. De Teutoschleife Dörenther Klippen neemt je bijvoorbeeld mee langs indrukwekkende rotsformaties en mooie, weidse uitzichten.

Teutoschleifen Dörenther Klippen
Mooie, weidse uitzichten zijn op de Teutoschleifen Dörenther Klippen gegarandeerd

Teutoschleife Sloopsteener Seenrunde

Een zeer afwisselende wandeling door het bos, langs een meer en zelfs een stukje over het strand: dat is de Teutoschleife Sloopsteener Seenrunde.  De heldere blauw-groene Niedringhaussee wordt omringd door pijnbomen die het hele jaar door groen zijn en daarom kan je deze wandeling prima op elk moment van het jaar maken. Regelmatig kunnen je tussen de bomen door het meer zien en als je geluk hebt, kun je pauze op een van de ‘Liegewellen’ houden. Deze voor het Teutoburgerwoud zo typische ligbanken zijn echt perfect voor een relaxte picknick.

Tip: ook over de Teutoschleifen Sloopsteener Seenrunde schreef ik een uitgebreid artikel op Duitsland Actief.

Kersenwandeling in Hagen am Teutoburger Wald

Als in april de kersenbomen in Hagen am Teutoburger Wald in bloei staan, kun je genieten van een waar bloesemspektakel. In Hagen staan meer dan 2000 kersenbomen. Niet over het hoofd te zien dus! Er zijn drie kersenwandelingen in Hagen am Teutoburger Wald uitgezet, verschillend van 4 tot 10,5 kilometer. Maar ook de TERRA.track Borgberg neemt je mee door de glooiende heuvels en langs vele kersenbomen.

Tip: niet alleen in het voorjaar, maar ook in de zomer is deze wandeling de moeite waard. Dan hangen er namelijk vruchten aan de bomen, die je onderweg kan plukken en proeven.

Kersenbloesem wandelen Hagen amTeutoburger Wald
In Hagen am Teutoburger Wald staan meer dan 2000 kersenbomen

Wandeling door de Wacholderhain van Merzen-Plaggenschale

Iedereen kent waarschijnlijk wel het heidegebied op de Veluwe of de Lüneburger Heide, maar helaas kan het daar ook heel druk zijn. De Wacholderhain in het Osnabrücker Land is een vrij onbekend pareltje dat veel kleiner, maar minstens zo mooi is. Extra leuk: een deel van de wandeling kan je op je blote voeten maken want daarvoor is een speciaal blotevoetenpad aangelegd.

Wacholderhain Osnabrücker Land
Op je blote voeten door het Wacholderhain: heide in Duitland vlak over de grens

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad

Net over de grens heb je geen bergen? Echt wel! Nou, kleine bergen dan. De Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad neemt je op een rondwandeling van 10 kilometer mee door het glooiende Tecklenburger Land. Omdat de wandeling begint en eindigt in het pittoreske Tecklenburg heb je ook nog de mogelijkheid het stadje te ontdekken en te genieten van Kaffee & Kuchen.

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad wandelen
Mooi wandelen in Duitland net over de grens kan je bijvoorbeeld in het Tecklenburger Land

Tip: Ga je liever fietsen in Duitsland net over de grens? Marcella Molenaar ontdekte het Emsland op de fiets en schreef een blog over de mooiste fietstochten in het Emsland.

Teutoschleife Canyon Blick

Denk je bij canyon gelijk aan de de Grand Canyon in Amerika? Dan ben je vast niet de enige. Maar ook vlak over de grens kan je in Duitsland wandelen rondom een diepe kloof: de Canyon Lengerich. Dit is extra gaaf omdat het water in de kloof helder blauw kleurt. Deze wandeling is bijzonder mooi in het voorjaar als bomen rondom de canyon groen kleuren of juist in het najaar als de blaadjes oranje worden.

Canyon Lengerich
Je gelooft toch bijna niet dat je dit net over de grens in Duitsland vindt: een canyon!

TERRA.track Zittertal

De TERRA.track Zittertal is typich zo’n wandeling die er op internet niet per se interessant uitziet, maar voor een enorm positieve verrassing zorgt als je ‘m dan zelf maakt. Uitgestrekte weilanden, kleine beekjes, nieuwsgierige koeien en een heel idyllisch plekje met heerlijke taart maken deze wandeling in het Osnabrücker Land heel erg de moeite waard.

TERRA.track Freedenblüte in Bad Iburg

Nog zo’n bloemenspektakel in het Osnabrücker Land: de TERRA.track Freedenblüte in Bad Iburg. Hier bloeit in april de holwortel, een schattig wit en paars bloemetje, dat de hele heuvel de Freeden bedekt. Een spectaculair gezicht!

Freedenblüte Bad Iburg Duitsland wandelen
Een zee van bloemen: als de Freeden in Bad Iburg in bloei staat is deze wandeling extra mooi

Nog meer wandelen in Duitsland

 • Heel erg vet om te doen: een langeafstandswandeling in Duitsland lopen. Antonette van We12travel wandelde de Rheinsteig in Duitsland en schreef een mooi artikel over haar ervaring.
 • Bij de Noordzeekust denk je misschien niet meteen aan wandelen, maar wat dacht je van wadlopen naar Minsener Oog? Dit beschermde vogeleiland kan je alleen te voet bij eb bezoeken.

2 Comments

Add Yours
 1. 1
  Maartje Groot

  Ha Janna,
  Dat ziet er weer mooi en heerlijk uit! Fijn dat je zoveel natuur om je heen hebt en daar overduidelijk zo van geniet.
  Hartelijke groet, uit Nederland.

  • 2
   Janna Kamphof

   Bedankt voor je reactie, Maartje! Ik ben zo blij dat ik in zo’n mooie omgeving woon, daar geniet ik nu extra van. Ik hoop dat jij ook zo kan genieten van de Nederlandse natuur. Groetjes terug uit Osnabrück!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.