Hoe met deze rok mijn liefde voor tweedehands begon

Tweedehands kleding

Hij hing in de tweedehandskledingwinkel Humana in Leipzig: een lange vintage rok van zacht suède. Twijfelend stond ik in het pashokje: zou ik wel kunnen fietsen met deze rok? Ik ging naar college en besloot de rok alleen te kopen als ik er na de lange dag op de uni nog aan zou denken. Na het laatste college wist ik niet hoe snel ik naar Humana moest rennen voordat de winkel zou sluiten. Zou de rok er nog wel hangen? Binnen een paar seconden stond ik met de rok in mijn armen aan de kassa. Drie euro moest ik betalen. Door deze rok begon mijn liefde voor vintage en second hand.

Waarom tweedehands kopen?

Deze rok was de enige suède vintage rok die bij Humana hing. Echt uniek dus. Dat is een van redenen waarom tweedehands zo cool is: hoe groot is nou de kans dat iemand anders precies dat kledingstuk op de kop heeft weten te tikken? Maar er zijn nog andere redenen om vintage te kopen. Het milieu bijvoorbeeld. Je bespaart grondstoffen, energie en afval. Om een kilo katoen te produceren is 10.000 liter water nodig. Dat is al gauw 2500 liter voor een t-shirt en 7000 voor een jeans. Oei. Bovendien worden voor de katoenteelt veel schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook de verf is niet zo prettig voor onze aarde. Een tweedehands kledingstuk is er toch al en hoeft niet meer speciaal voor jou te worden geproduceerd. Meer over kleding en het milieu lees je hier.

Overtuigd? Dan vertel ik je nog hoe en waar je die coole tweedehandskleding vindt.Tweedehands kleding

1. Vlooienmarkten

In Leipzig vond ik het geweldig om naar vlooienmarkten te gaan. Midden op straat, bij mensen in de tuin, in een oude loods… Elk weekend kon je wel ergens tussen de bergen oude kleding en spullen slenteren. Ook in Nederland worden veel vlooienmarkten georganiseerd, zoals elk eerste weekend in de IJ-hallen in Amsterdam-Noord. Ik heb nog geen website gevonden waar alle vlooien- en rommelmarkten in een overzichtelijke kalander staan, dus het makkelijkst is even googlen. Het leuke aan deze vlooienmarkten is dat je ziet van wie je de kleding koopt. Zie je iemand met een toffe stijl? Dan is de kans groot dat je daar ook wel wat gaafs kan scoren.

2. Tweedehands- en vintage-winkels

Verder vind je in elke stad wel tweedehandswinkels. Let op: er is een verschil tussen vintage en tweedehands. Het eerste wordt doorgaans voor kleding van tussen 1920 en 1970/80 gebruikt en kan flink veel duurder zijn dan ‘gewoon’ tweedehands. Het voordeel hiervan is dat de kleding vaak van goede kwaliteit is en dus langer meegaat. Met mijn rok had ik geluk. Deze is vintage, maar was enorm afgeprijsd omdat de winkel een paar dagen later sloot. Tweedehandskleding is meestal een stuk goedkoper. Als je hiernaar op zoek bent, kan je eens kijken in kringloopwinkels, zoals Noppes in Noord-Holland. Voor de bijzondere items moet je hier wel wat beter zoeken, maar met wat geduld loop je zomaar eens een fijn tweedehands pareltje tegen het lijf.

3. Online

Online kan je ook veel tweedehandskleding kopen. Tussen de oude telefoons, stoelen en kopjes vind je op Marktplaats ook wel eens vintage en second hand kleding. En wat dacht je van Facebook? Veel steden, gemeenten en dorpen hebben wel een Facebook waarop mensen hun oude spullen verkopen of zelfs weggeven (zo richtte ik mijn studentenkamer in Leipzig grotendeels in, lees er hier meer over). Ten slotte zijn er ook nog websites die gespecialiseerd zijn in vintage. Hoewel ik dit wel lastig vind (ik voel graag eerst de kleding voordat ik ‘m koop), heb ik daarmee afgelopen week een erg goede ervaring gehad. Meer daarover vertel ik binnenkort!

Tweedehands kleding

21 thoughts on “Hoe met deze rok mijn liefde voor tweedehands begon”

  1. Heel leuk deze rok en ik ben erg benieuwd naar de sites waarover je het had. Ik woon namelijk niet echt in de buurt van een stad of zo waar ik op zoek zou kunnen naar second-Hand shops en zou graag voor foto’s toffe kledingsetjes willen hebben maar het liefst niet voor een te hoge prijs.

    1. Dankjewel! In jouw geval is online vintage/tweedehands shoppen natuurlijk een goede uitkomst. Het artikel komt waarschijnlijk komend weekend online. En anders kan je het tweedehands-shoppen misschien combineren met een dagje naar een leuke stad? 🙂

  2. Super tof dat je tweedehands dingen koopt! En die tok is echt fantastisch, toffe foto’s ook trouwens. Ik koop zelf ook echt graag tweedehands. En het is vaak extra leuk, omdat het altijd afwachten is of je wat vindt, maar als je dan wat vindt <3

    1. Leuk dat je ook tweedehands koopt! Klopt, je kan soms ook een uur in een berg staan graaien en gewoon niks vinden. Maar met een beetje geluk kan je wel erg mooie en unieke kledingstukken eruit vissen 🙂

  3. Yesss, hier ben ik het helemaal mee eens! Ik ben helemaal verzot op tweedehands en vintage kleding. Niet alleen vind ik het vaak veel mooier dan de moderne kleding, maar het is ook nog eens lief voor de planeet! Mocht je een keer adresjes in Leiden nodig hebben, dan hoor ik het wel!

    1. Mee eens! Het is zo cool als je een kledingstuk vindt wat verder waarschijnlijk niemand heeft 🙂 Bovendien is de kwaliteit van vintage ook vaak echt goed. Over je adresjes in Leiden hoor ik natuurlijk heel graag!

  4. Die rok is echt een pracht. En wat grappig dat jij ook op de stijl van verkopers afgaat. Dat doe ik zelf ook en ik pas de truc ook toe in de kringloop. Als iemand met een toffe stijl iets na het passen terug in het rek hangt, spiek ik altijd even.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.