Fietsen van Ulm naar de Blautopf in Blaubeuren

Een waterbron die zó blauw is, dat je je ogen bijna niet gelooft, vakwerkhuizen met eeuwenoude watermolens en heel veel groen. Zo laat zich Blaubeuren omschrijven, een stadje op anderhalf uur fietsen van Ulm (Baden-Württemberg). Het is de perfecte fietstocht voor een mooie lentedag. De rivier de Blau brengt je helemaal van Ulm tot Blaubeuren door een prachtig groen dal.

Blautopf Blaubeuren Ulm

Zodra je vijf minuten buiten het centrum van Ulm bent, fiets je al heerlijk ontspannen langs de Blau. Deze rivier doet zijn naam eer aan door de heldere blauwe kleur en zal je helemaal tot aan Blaubeuren leiden. De fietsroute slingert door het groene Blautal met af en toe indrukwekkende rotspartijen langs de weg. Tot het dorpje Blaustein vang je soms nog een glimp van de autoweg op,  daarna zie je alleen nog maar natuur.

Ulm Fahrrad

Vlak voordat je in Blaubeuren aankomt, passeer je de Große Grotte en het Rusenschloss. Het is zeker de moeite waard om hier even van de fiets te stappen en een stukje de heuvel op te lopen. Al was het maar voor het schitterende uitzicht over het dal. Vanaf daar is het nog een klein kwartiertje fietsen naar de Blautopf, de blauwe bron dat je op de eerste foto ziet. Oké, even een beetje natuurkunde: de blauwe kleur ontstaat door een fysisch effect van lichtverstrooiing tot nanodeeltjes kalk die in het water ronddrijven. Klinkt ingewikkeld, maar dit maakt het meertje extra mysterieus.

Blaubeuren Ulm

Ook de rest van Blaubeuren is een bezoekje waard. Het stadje heeft idyllische watermolens, smalle kanalen en typische vakwerkhuizen. Koop vooral een verse pretzel bij een bakkerij, want die zijn hier bijzonder lekker. En dit geeft je weer genoeg energie om de 20 kilometer terug naar Ulm te fietsen. Nog niet uitgefietst? Vanaf hier kan je de Schwäbische Alb op richting Laichingen. Vergis je niet: dit gebied is flink heuvelachtig. Maar het uitzicht over de glooiende heuvels met rapsvelden en groene bossen is prachtig. En dan dat gevoel als je naar beneden raast en Ulm in de verte ziet liggen…

Ulm Fahrrad Schwäbische Alb

Ik fietste deze route met een stadsfiets van Ulm/Neu-Ulm Touristik, die je voor 12 euro per dag bij het VVV op Münsterplatz kan huren. Dit is een aangename, stevige fiets met acht versnellingen, waardoor je deze route er makkelijk op fietst!

– Disclaimer: Dit artikel schreef ik in samenwerking met Ulm/Neu-Ulm Touristik. –

6 Comments

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.