Teutoschleifen Dörenther Klippen: gave rotsformaties in het Teutoburgerwoud

Ik ben elke keer weer verbaasd wat voor mooie natuur je dichtbij huis kan vinden. Nog geen uur zaten we vanuit Osnabrück in de auto en waren we al bij de indrukwekkende Dörenther Klippen. En ook vanuit Nederland is het Teutoburgerwoud waarvan dit schitterende stukje natuur deel uitmaakt, niet ver weg. De rondwandeling Teutoschleifen Dörenther Klippen is daarom perfect voor iedereen die een dagje (of weekendje) de natuur in wil zonder meteen een verre reis te hoeven maken.

Teutoschleifen Dörenther Klippen
Mooie, weidse uitzichten zijn op de Teutoschleifen Dörenther Klippen gegarandeerd!

De Teutoschleifen Dörenther Klippen: wandelen in het Teutoburgerwoud

De rondwandeling bij de Dörenther Klippen is een van de zeven Teutoschleifen. Deze rondwandelingen laten allemaal een hoogtepunt van de Hermmansweg zien, een langeafstandswandeling die in de Top Trails van Duitsland staat en allemaal door het Teutoburgerwoud gaan. In totaal is de Hermannsweg 156 kilometer lang. Wil je alleen het mooiste ervan zien of heb je slechts de tijd voor een dagwandeling? Dan zit je met de Teutoschleifen, die tussen de 6,5 en 13 kilometer zijn, altijd goed. Bonuspunt: ze zijn onwijs goed gemarkeerd, dus verdwalen is (bijna) onmogelijk.

Teutoschleiden Dörenther Klippen
In het Teutoburger Wald is het het hele jaar mooi, maar tijdens de herfst kleurt alles er extra bijzonder

Indrukwekkende rotspartijen en vergezichten

De Dörenther Klippen bestaan uit een vier kilometer lang stuk vol grillige zandsteenrotsen. Op sommige plekken zijn ze wel 20 meter hoog! Een heel indrukwekkend gezicht omdat het gebied er omheen uit glooiende heuvels bestaat. Vlak na het begin van de wandeling kom je bij de Brochterbeckblick, een vlak stuk rots waar de bomen een soort natuurlijk venster vormen, vanwaar je het dal inkijkt. Iets verderop kan je voor het eerst lekker op de rotsen klimmen, bij de zogenaamde Dreikaiserstuhl. Deze enorme rotspartij heeft drie topjes, waar natuurlijk ook de naam vandaan komt. Van de ene kant kan je er met normale wandelschoenen op klimmen, vanaf de andere, veel steilere kant alleen met klimuitrusting.

Dörenther Klippen
De Dörenther Klippen nodigen niet alleen tot een mooie wandeling uit, maar ook om lekker op de rotsen te klimmen

De geschiedenis van de hurkende vrouw

De bekendste rotsformatie is het ‘Hockende Weib’, de zogenaamde hurkende vrouw. Oké, je hebt er wat fantasie voor nodig, maar vanuit de juiste richting lijkt het inderdaad net alsof er een dame hurkt. Het verhaal erachter is misschien nog wel indrukwekkender dan de rotsen zelf. Eeuwen geleden zou overstromingen van de zee nog tot hier hebben gereikt. Een vrouw die hier woonde wilde haar kinderen van een overstroming redden en zou gehurkt in het water zijn gaan zitten met de kinderen op haar schouders. De kinderen overleefden de overstroming, maar de vrouw werd versteend.

Tip: Bij goed weer kan je het ‘Hockende Weib’ zelfs beklimmen en bovenop van een mooi uitzicht genieten. Maar let op, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat als de stenen nat worden, het een glibberige klim wordt.

Dörenther Klippen Hockende Weib
Als je het Hockende Weib beklimt, staat je dit uitzicht te wachten!

Teutoschleifen Dörenther Klippen: praktische informatie

  • Lengte: rondwandeling van 9,3 kilometer (korte route: 5,8 kilometer)
  • Hoogtemeters: 405 meter (korte route: 239 meter)
  • Tijd: ongeveer 3 uur en een kwartier (1 uur drie kwartier)
  • Horeca: In Brochterbeck bij Hotel Teutoburger Wald en halverwege de wandeling de Almhütte
  • De wandelroute op een kaart: Download de wandeling hier via de site van de Teutoschleifen.

Meer wandelen in Duitsland vlak over de grens

  • De wandeling langs de Dörenther Klippen deed me een beetje denken aan een wandeling in het Sauerland. De Bruchhauser Steine bij Olsberg zijn ook zulke indrukwekkende rotsformaties, waar je behalve wandelen ook zo af en toe een stukje klimmen kan.
  • Ook de andere Teutoschleifen zijn de moeite waard. Bij de rondwandeling Canyon Blick loop je bijvoorbeeld langs een bijzondere kloof met helderblauw water.
  • Of wat dacht je van het Tecklenburger Bergpfad? Een fijne wandeling met afwisseling tussen bos, weidse uitzichten en schattige dorpjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.