Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad: wandelen rond Tecklenburg

Vlak over de Duitse grens ligt het Tecklenburger Land. Deze regio is met haar bossen, glooiende heuvels en schattige vakwerkdorpjes perfect om te wandelen. De Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad is een mooie rondwandeling van ruim tien kilometer met weidse uitzichten en heerlijke picknickplekken. Vergeet zeker niet na het wandelen het pittoreske Tecklenburg zelf te bezoeken!

https://www.instagram.com/p/CA8LVPtDBt1/

Teutoschleifen: wandelen in het Teutoburger Wald

Het Tecklenburger Bergpfad is een van de zeven Teutoschleifen. Deze rondwandelingen laten allemaal een hoogtepunt van de Hermmansweg zien. Deze langeafstandswandeling is een van de Top Trails van Duitsland en loopt door het Teutoburger Wald. In totaal is de Hermannsweg 156 kilometer lang. Wil je alleen het mooiste ervan zien of heb je slechts de tijd voor een dagwandeling? Dan zit je met de Teutoschleifen, die tussen de 6,5 en 13 kilometer zijn, altijd goed. Bonuspunt: ze zijn onwijs goed gemarkeerd, dus verdwalen is er niet bij.

Bospaden, panorama-uitzichten en alpaca’s

Het Tecklenburger Bergpfad is een rondwandeling en daarom kan je overal starten met deze mooie wandelroute bij Tecklenburg. Een goed startpunt is bijvoorbeeld de parkeerplaats “Münsterlandblick”, waar je meteen met een schitterend panorama-uitzicht over de heuvels rond Tecklenburg begint. Vanaf hier loop je een klein stukje over de stoep tot de Bismarcktoren. Daar duik je vervolgens het bos in. Tussen de bomen door heb je steeds weer mooie doorkijkjes naar het lagergelegen land.

Halverwege de wandeling kom je langs Brochterbeck. Als je zin hebt in een pauze, is dit het goede moment. Zoek bijvoorbeeld een gezellig cafeetje op voor Kaffee & Kuchen. Niet te missen: de kleine weide met alpaca’s midden in het dorp.

Wandelen met uitzicht op Tecklenburg en het Tecklenburger Land

Na het dorp Brochterbeck brengt het Tecklenburger Bergpfad je met een steile klim naar de rand van een voormalige steengroeve. Hier heb je niet alleen uitzicht op het helderblauwe water in de kloof, maar ook over het zich weid uitstrekkende Tecklenburger Land. Sla het eerste bankje dat je ziet over want er komt nog een veel aantrekkelijkere bank: de speciale wandelbank van de Teutoschleifen.

Als je nog een stukje doorloopt, kun je een klein paadje langs de steengroeve nemen. De helderblauwe kleur van het water is ontzettend indrukwekkend! Helemaal aan het andere einde gekomen, zie je de steengroeve als een soort rondlopende canyon. En dat gewoon net over de grens in Duitsland!

Bospiano en heksenpad langs het Tecklenburger Bergpfad

Na even door open velden gelopen te hebben, gaat het laatste stukje van deze wandeling weer door een dicht bos. Bij een boerderij ontdekten we een piano, waar elke voorbijganger op mag spelen. Zo leuk! Na de laatste stevige klim, kom je op weg terecht. Als je daarna rechtsaf de stoep volgt, kom je weer bij de parkeerplaats uit. Na deze mooie wandelroute heb je de mogelijkheid om Tecklenburg te bezoeken!

Tecklenburg: bezienswaardigheden en tips

Als je het nog niet aan het begin van je wandeling hebt gedaan, kan ik je aanraden nog even Tecklenburg in te gaan. Dit is een romantisch stadje vol vakwerkhuizen. In de meeste huizen zijn kleine winkeltjes met lokale, handgemaakte producten. Perfect als je op zoek bent naar een cadeautje! Eet een stuk huisgemaakte taart op het zonnige pleintje, bezoek het openluchttheater of maak nog een klein wandelingetje door het Kurpark.

De Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad in het kort

  • Lengte: 10,5 kilometer
  • Hoogtemeters: 315 omhoog en 315 omlaag
  • Tijd: ongeveer 3,5 uur
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Horeca: in Tecklenburg en Brochterbeck (beide met een aanlooproute van 0,7 km)
  • De wandelroute op een kaart: Download hier via de site van Teutoschleifen

Meer wandelen net over de grens in Duitsland?

Tecklenburg is natuurlijk niet de enige plek waar je goed kan wandelen in Duitsland net over de grens:

  • Ik wandelde nog een van de Teutoschleifen: de Canyon Blick bij Lengerich. Deze voormalige steengroeve is heroverd door de natuur en zorgt met het turquoise water voor een bijzondere aanblik.
  • Natuurlijk is ‘onze’ Noordzee prachtig, maar de Duitse kust is ook zeker een bezoekje waard. Je kan bijvoorbeeld wadlopen in het Wangerland. Zorg wel dat je op tijd weer teruggaat, anders moet je overnachten op een eiland waar de enige bewoners vogels zijn.
  • De TERRA.track ‘Freedenblüte’ bij Bad Iburg is in april op z’n mooist omdat de paarse en witte holwortel dan volop bloeien. Net gemist? Ook de rest van het jaar biedt deze boswandeling mooie uitzichten en een archeologische verrassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.