Tips voor een dagje Straatsburg

Straatsburg

Straatsburg: een Franse stad op de grens met Duitsland. Dat zie je terug aan de architectuur en hoor je als je op straat loopt. De perfecte plek dus om een paar van mijn Erasmusvrienden uit Leipzig terug te zien. Tussen al het kletsen door, hebben we ook de stad ontdekt. Straatsburg is een mooie, gezellige stad, waar je zeker een leuke citytrip naartoe kan maken!

1. Fiets huren bij Vélhop

Ik zou de dag zeker beginnen met het huren van fietsen. Straatsburg heeft veel goede fietspaden, dus het is erg aangenaam om door de stad te fietsen. Bovendien gaat het vaak veel sneller dan met het openbaar vervoer. Een fiets huur je voor een euro per uur bij Vélhop. Tussen vijf en twaalf uur kost een fiets maar 5 euro, 24 uur kost 10 euro. Er zijn verschillende stations in de stad en hier lees je hoe je een fiets huurt. Een nadeel van dit systeem is dat je de fiets moet terugbrengen waar je ‘m gehuurd hebt.

2. PETITe FRANCE

In het hart van Straatsburg bevindt zich de wijk Petite France, gekenmerkt door schattige vakwerkhuizen en kanalen. Er zijn veel gezellige cafés en restaurants te vinden, versierd met bloemen. Je kan hier makkelijk meer dan een uur rondwandelen en alle leuke straatjes ontdekken. Het gebied op L’Ile Grande is zelfs beschermd door UNESCO. Let op: Petite France is erg touristerisch en daarom geen goedkope locatie om iets te drinken of eten. Loop daarvoor liever wat verder de stad in.

Straatsburg citytrip

3. Geluidswandeling bij Apollonia

Van 27 oktober tot en met 17 december kan je bij cultureel centrum Apollonia gratis een koptelefoon halen om een bijzondere wandeling door de wijk Robertsau te maken. De route wordt aangegeven door stickers en je krijgt zelfs een kaartje mee, maar benadrukt wordt vooral de persoonlijke ervaring. Verdwalen is niet erg. Of zoals in een van de audiofragmenten wordt gezegd: “I have time to get lost.” Tekst wordt vermengd met alledaagse geluiden, zoals het tikken van een stoplicht of een blaffende hond. Soms weet je niet meer wat realiteit en niet is. Gelukkig is Robersau een rustige wijk en heb je de kans op te gaan in de geluiden. Als dit allemaal nog een beetje vaag klinkt, kan je hier meer lezen over dit kunstproject.

4. Jardin des deux rives: op de grens met Duitsland

Straatsburg heeft een aantal prachtige parken, waarvan Jardin des deux Rives misschien wel het bijzonderst is. De helft van deze tuin ligt namelijk in Duitsland, aan de andere kant van de rivier de Rijn. De twee gedeeltes worden verbonden door een gave witte brug met veel kabels, een beetje zoals de Erasmusbrug in Rotterdam.

Straatsburg jardin des deux rives

5. Musée Tomi Ungerer: illustraties

Straatsburg heeft een rijk museumlandschap met bijvoorbeeld Musée d’art moderne et contemporaine (modern en hedendags) en Musée alsacien (over de regio Elsas). Een minder ‘standaard’ museum is dat van Tomi Ungerer, een Franse kunstenaar die onder andere veel (kritische) kinderboeken schreef en illustreerde. In het museum hangen schetsen, eindproducten en voorwerpen van inspiratie. Heel leuk om te zien en weer eens wat anders dan ‘oude meesters’.

6. L’atelier 116

Als je bij deze biologische bakkerij op de Grand’Rue binnenloopt, ga je gegarandeerd met een rugzak vol brood weer naar buiten. Echt alles ziet er even lekker uit. Het personeel is bovendien onwijs vriendelijke en geduldig. Handig als je moeilijk kan kiezen 😉 Je kan ook blijven zitten voor een kop koffie met een lekker taartje. Mijn favoriet was het pain norvégien, een compact brood vol zaden dat nog een beetje zompig van binnen is. Maar ook het pain au cacao is erg bijzonder.

Straatsburg bakkerij

7. Botanische tuin

Een botanische tuin bezoeken is eigenlijk altijd een goed idee. De jardin botanique in Straatsburg is gratis toegankelijk en bestaat uit een buiten- en binnengedeelte. De kas heeft zelfs uit twee verdiepingen. Leuk om even uit te rusten van alle stadse chaos.

8. East Canteen: Aziatisch street food

In dit hippe restaurant in het centrum van Straatsburg eet je heerlijke Aziatische gerechten. Het eten bij East Canteen is ongecompliceerd, heerlijk gekruid en niet heel duur. Wij betaalden voor vier gerechten, die we samen deelden, veertig euro. Delen kan ik sowieso iedereen aanraden, omdat je dan van alles wat proeft!

9. Wandeling bij maanlicht

Zodra de zon ondergaat verandert Straatsburg in een romantisch verlichte stad. Cafés en winkels zijn van buiten mooi versierd met lichtjes en de vele bruggen in de stad worden door gekleurde schijnwerpers verlicht. Het is een schitterend gezicht en een perfect einde van je dag in Straatsburg.

Straatsburg

Op nog geen uurtje rijden van Straatsburg ligt Colmar, een prachtig stadje vol felgekleurde vakwerkhuizen en schattige straatjes. Zeker de moeite waard! Liever een reisje naar een andere stad? Hier vind je al mijn artikelen over citytrips.

10 thoughts on “Tips voor een dagje Straatsburg”

  1. Ahh! Straatsburg is zó leuk! Je geeft goede tips! Ik ben ook in de heel grote kerk geweest wat ook een aanrader is. Wat ook leuk is: naar de dorpjes in de buurt. Daar zijn ook heel mooie vakwerkhuizen te vinden! Het zijn net sprookjesdorpen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.