Bewust 2018 experiment #7: slow travel

Playa los Ángeles Colombia

Hotspots afvinken, zoveel mogelijk in zo min mogelijk tijd zien en dan… vermoeider thuiskomen dan je wegging. Dat is geen relaxte manier van reizen. Liever neem ik de tijd om een dorp écht te leren kennen, met mensen op straat te praten en koffie te drinken waar de lokale bakker dat ook doet. Toch is het makkelijk jezelf te verliezen in de reiskoorts en alle toffe dingen die online te vinden zijn over je bestemming. Daarom besloot ik me tijdens de maand in Colombia bewust bezig te houden met slow travel.

Wat is slow travel?

Goede vraag en waarschijnlijk is er niet een antwoord op. Voor mij betekent slow travel om de tijd te nemen op reis. Om niet met een strak schema te reizen, maar van het moment af te laten hangen wat je doet. Om niet precies te doen wat er in de reisgids staat, maar ter plekke te zien wat er gebeurt. Een ontspannen manier van reizen waarbij het niet gaat om zoveel mogelijk gezien te hebben, maar om de ervaringen die je opdoet. Klinkt goed, vind je niet?

slow travel

langzaam reizen in colombia

Colombia is uitermate geschikt om langzaam te reizen. Al was het maar omdat het leeftempo al een stuk lager ligt dan we in Nederland gewend zijn. We konden bijvoorbeeld makkelijk twintig minuten in de rij van de supermarkt staan hoewel er maar drie mensen voor ons stonden. Of bijna zeven uur over een busrit doen die normaal vier uur duurt. Ook zijn de mensen op straat heel vriendelijk en vinden het leuk om je te helpen. De beste tips kregen we vaak van mensen op straat. Zo kwamen we door een buschauffeur aan een plastic tafel met Colombianen terecht, waar we voor een paar euro per persoon een heerlijke maaltijd met de beste patacones ooit hebben gegeten. Daarom planden we al snel helemaal niks meer en keken ter plekke wat er te doen was. Dat zorgde voor een paar van de bijzonderste ervaringen: paardrijden door de bergen, achterop een jeep naar de Valle de Cocora met drijfnatte kleding, rugzak en wandelschoenen op een strand aankomen omdat we ’s ochtends nooit hadden gedacht dat we erheen zouden varen.

slow travel tips

Zie jij zo’n relaxte manier van reizen ook wel zitten? Ik geef je alvast drie tips:
1. Kies voor lopen, de fiets of het openbaar vervoer. Ja, dit gaat langzamer dan de auto, taxi of het vliegtuig, maar je ziet ook veel meer en meer kans om in gesprek te raken.
2. Vragen. Ga eens naar een plek zonder dat je het internet hebt afgespeurd naar alle hotspots. Vraag iemand op straat waar hij koffie zou gaan drinken. Informeer daarna de café-eigenaar waar hij zijn brood zou kopen. Vraag vervolgens de bakker wat de moeite waard is om te zien. Het hoeft natuurlijk niet in die volgorde, je snapt wat ik bedoel. Op die manier vonden we in Ljubljana de beste bakker waar ik ooit ben geweest.
3. Denk na over je accomodatie. Kies je voor een grootschalig hotel of liever een kleine B&B gerund door een lokale familie? Als je de kans krijgt om een tijdje bij mensen uit het land zelf te overnachten: pak ‘m aan! Er is geen betere manier om het land, de cultuur en de mensen te leren kennen.

Meer tips om langzamer te reizen, vind je bijvoorbeeld in Sanne’s artikel over slow travel.

tips slow travel

BEWUST 2018 EXPERIMENTEN

Dit was het zevende van een reeks maandelijkse experimenten die ik in 2018 doe. Ik breng dit jaar graag bewuster door. Minder rennen, meer genieten. Daarom bedenk ik elke maand een experiment om wat langzamer en aandachtiger te leven. In februari minderde ik bijvoorbeeld drastisch mijn laptop- en smartphonegebruik en in april mediteerde ik elke dag. In augustus stop ik met het eten van toegevoegde en geraffineerde suikers. Ik zal zo af en toe een update op mijn Instagram plaatsen, dus volg me daar als je op de hoogte wil blijven!

One thought on “Bewust 2018 experiment #7: slow travel”

  1. Slow travel, ik hou ervan. Momenteel zijn we op de Seychellen, waar we ook volop genieten van het relaxte leven daar en alles op een heel rustig tempo verkennen. Het kan zo’n meerwaarde geven aan je vakantie. Leuk blog en super leuk dat je me er in genoemd hebt!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.