Serabi dua: Indonesische kokospannenkoekjes

Serabi Dua Indonesische Pfannkuchen

Een beetje beteuterd kijk ik naar de eindeloze hoeveelheid regendruppels die langs het raam glijden. Op de mat staan onze wandelschoenen en ingepakte rugzakken. De grijze bewolking voorspelt niet veel goeds. “Ehm, zullen we anders iets gaan bakken?” vraagt Dennis optimistisch. En zo werd het een ouderwetse zondag bakdag. Deze keer maakten we iets heel bijzonders: serabi dua. Deze Indonesische pannenkoekjes zijn gemaakt van kokosrasp en rijstmeel, wat voor een bijzondere smaak en textuur zorgt.

recept voor serabi dua

voor 10 pannenkoekjes (2 personen)
Stoom 85 gram geraspte kokos een halfuurtje tot het zacht is. Meng het met 40 gram rijstemeel, 60 gram tarwebloem en een snufje zout. Voeg beetje bij beetje 250 milliliter (dikke) kokosmelk toe. Meng tot het een glad beslag is en laat een paar minuten rusten.

Laat een koekenpan goed heet worden en verhit dan een scheutje olie. Bak kleine, dikke pannenkoekjes. In een grote koekenpan kan je makkelijk drie of vier pannenkoekjes tegelijk bakken.

Verhit in een klein pannetje ondertussen 100 milliliter kokosmelk met rietsuiker naar smaak. Als je de saus graag wat dikker wil, laat je de saus zonder deksel langzaam inkoken.

Variaties op Serabi dua

Als je serabi dua googlet, zie je veel knalgroene pannenkoekjes voorbij komen. Deze kleur krijgen ze door pandan, een tropische plant die in de Aziatische keuken veel als smaakmaker wordt gebruikt. Die koop je onder meer bij de Aziatische supermarkt, zoals die op de Bazaar in Beverwijk. Op de website Indonesisch Culinair, waar ik ook inspiratie voor dit recept heb gevonden, vind je ook een recept voor serabi solo: kokospannenkoekjes met kaas of chocolade. Maar ook met een bolletje ijs en chocoladesaus zijn deze pannenkoekjes heerlijk!

2 thoughts on “Serabi dua: Indonesische kokospannenkoekjes”

  1. Leuk recept Janna, fijn ook dat het gewoon vegan is. Het lijkt me erg leuk om een keer te proberen, het klinkt ook helemaal niet moeilijk. In Nijmegen zit een goede Indonesische toko, dus ik kan daar wel eens kijken voor pandan. Spekkoek wordt daar ook mee gekleurd.
    Hoe stoom je de kokosrasp? Ik stoom dingen meestal met een vergiet hangend in een pan, maar ik denk dat de kokos daardoorheen zou vallen.

    1. Hey Janne, sorry dat ik nog helemaal niet gereageerd heb! Ik heb de kokosrasp heel provisorisch gestoomd: met een koffiefilter in zo’n stoomnetje in een pannetje. Dat kan vast makkelijker, maar ik heb nog geen betere manier gevonden. Dus laat me vooral weten als jij een goede oplossing bedankt! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.