Bewust 2018 experiment #5: Random acts of kindness

Janna Kamphof

Klein gebaar, groot plezier. Al sinds ik klein ben, hoor ik dit mijn familie zeggen. Nog steeds vragen we elkaar wel eens wat de ‘goede daad van de dag’ was. Omdat ik weer wat bewuster elke dag iets voor een ander wilde doen, deed ik in in mei elke dag een random act of kindess: een spontane goede daad om mensen een glimlach te bezorgen. Mijn ervaring en tien ideeën voor random acts of kindness, deel ik in dit artikel.

Wie goed doet, goed ontmoet

Nog zo’n cliché-uitspraak, maar daarom niet minder waar. Elke keer dat ik spontaan iets deed voor een ander, kreeg ik daar een grote glimlach voor terug. Zij blij, ik blij. Zo is de cirkel rond. En let op: dit hoeven echt geen grote dingen te zijn. Random acts of kindness zijn juist kleine gebaren, die je in het moment zelf bedenkt. Je kan eens beginnen met iets voor je familie of vrienden te doen en kijk daarna wat je voor een vreemde kan betekenen. Ik merkte dat ik door dit experiment bewuster om me heen ging kijken of ik iets voor een ander ging doen. En na een paar dagen ging het vanzelf.

10 random acts of kindness

Oké, tijd om vandaag ook een random act of kindness te doen. Natuurlijk zijn er duizend dingen die je kan doen, maar dit zijn mijn tien favorieten van mei:

1. Geef een compliment aan een vreemde.
2. Probeer écht naar iemand te luisteren, zonder te onderbreken.
3. Bak iets lekkers voor iemand. Zomaar.
4. Help iemand op straat met de booschappen/zijn fiets te vinden/oversteken.
5. Bied de postbode een koud drankje aan als het warm is (of warm als het koud is 😉
6. Laat iemand anders zitten in de bus/trein/metro. Ja, ook als diegene niet oud is.
7. Vraag iemand die wat verloren op straat loopt eens of je kan helpen.
8. Houd de lift open als je ziet dat er mensen aankomen.
9. Geef iemand op straat je grootste glimlach. (Wedden dat je er een terug krijg!)
10. Maak een praatje met iemand die alleen op een feestje/in het park/op school zit.

BEWUST 2018 EXPERIMENTEN

Dit was het vijfde van een reeks maandelijkse experimenten die ik in 2018 doe. Ik breng dit jaar graag bewuster doorb. Minder rennen, meer genieten. Daarom bedenk ik elke maand een experiment om wat langzamer en aandachtiger te leven. In maart maakte ik bijvoorbeeld een start met minimalisme. In juni ga ik proberen elke dag even de natuur op te zoeken om te ontspannen. Ik zal zo af en toe een update op mijn Instagram plaatsen, dus volg me daar als je op de hoogte wil blijven!

PS. De rugzak die je op de foto ziet is van Bogoa, een fair trade tassenmerk uit Amsterdam.

2 thoughts on “Bewust 2018 experiment #5: Random acts of kindness”

  1. Zo leuk om te lezen! Ik probeer er wel iets meer onbewust mee bezig te zijn maar merk dat ik toch snel weer in mijn oude standaard verval, en ik ben niet een onaardig persoon ofzo maar iemand helpen op straat is niet iets wat ik uit automatisme doe. Maar complimentjes geven, doe ik vaak en graag. Ik twijfelde vroeger altijd of het niet raar was maar toen bedacht ik me wat ik zou zeggen als iemand dat bij mij zou doen, en sindsdien neem ik veel gemakkelijker de eerste stap 🙂

    1. Bedankt! Grappig om te horen, want een paar jaar geleden dacht ik ook nog dat het raar zou zijn als ik iemand random op straat een complimentje zou geven. Maar waarom zou je het niet doen? Nu denk ik er meestal niet eens meer overna 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.