Beleef de Italiaanse sfeer van Potsdam

Stel dat iemand me in Potsdam zou droppen zonder te zeggen waar ik was, zou ik kunnen denken dat ik in Italië was beland. Pompeuze gebouwen met talloze zuilen, paleizen die niet zouden hebben misstaan in het Romeinse rijk en de ontspannen sfeer die zo kenmerkend is voor landen aan de Mediterrane kust… Ja, Potsdam heeft een stukje Italië, maar wel op haar eigen verrassende manier.

Tips bezienswaardigheden Potsdam

Schloss Charlottenhof: landhuis met spannende details

Wat zou je als kroonprins doen als je een stuk land krijgt met Kerstmis? Een architect inhuren en er een mooi landhuis op zetten natuurlijk. Dat is precies wat Friedrich Wilhelm IV in 1826 deed. Hij had zelf graag architect willen worden, maar moest aan zijn verplichtingen als kroonprins voldoen. Terwijl zijn broer en vader reizen naar Italië maakten, bleef hij met een flinke dosis wanderlust in Potsdam achter. Hij creëerde zijn eigen stukje Italië in Potsdam door Schloss Charlottenhof, zijn zomerresidentie, te bouwen in de stijl van een Italiaans landhuis. Afbeeldingen van Pompeiaanse danseressen sieren de wanden, de ontbijtkamer kijkt uit op de pergola met klassieke zuilen en de plafondlijsten doen ook Italiaans aan.

Spannend detail: op het terras staat een halfronde ‘fluisterbank’. Ook al fluister je nog zo zacht, iedereen kan stiekem meeluisteren wat jij en je gesprekspartner bespreken.

Adres Schloss Charlottenhof: Geschwister-Scholl-Straße 34A

Schloss Charlottenhof in Park Sanssouci

Planten en schilderijen in het Orangerieschloss

Friedrich Wilhelm IV, die ook wel ‘Butt’ (tarbot) genoemd werd vanwege zijn mollige uiterlijk, had overigens nog meer kastelen. Zelf woonde hij vanaf het moment dat hij koning werd mijn zijn vrouw Elisabeth von Bayern in Schloss Sanssouci. Zijn gasten bracht hij onder in het Orangerieschloss. Maar dat was niet de enige functie van dit paleis! De hoofdfunctie was het onderbrengen van alle exotische planten uit de tuin, zodat ze in de winter zouden overleven. Ruim 2000 planten worden nog elk jaar in september naar de Pflanzenhallen gebracht en in mei gaan ze weer naar buiten. De trots waren en zijn nog altijd de citrusbomen. Met hun heerlijk frisse geur doen ze direct aan zomerse dagen in Italië denken!

Omdat de planten veel warmte en licht nodig hebben en de plantenhallen daarom aan de zuidzijde liggen, is het woongedeelte een stuk donkerder. Op een paar plekken wordt dat vernuftig opgelost door grote ramen in het plafond, bijvoorbeeld in de Rafaëlzaal, waar tientallen replica’s van de beroemde Italiaanse schilder hangen. Het is net een museum! Schloss Sanssouci in Potsdam mag dan het bekende paleis zijn, maar het Orangeriepaleis is minstens zo de moeite waard en bovendien een stuk rustiger.

Adres Orangerieschloss: An der Orangerie 3-5

Orangeriepaleis Potsdam

Het mooiste uitzicht over Potsdam vanaf de Belvedere Pfingsberg

Dat je vanaf de Pfingstberg een schitterend uitzicht over Potsdam en al het omliggende groen hebt, zag ook Friedrich Wilhelm IV. In 1828 was hij dan eindelijk naar Rome gereisd en kwam vol inspiratie terug in Potsdam. Hij gaf vervolgens drie bekende architecten in 1844 de opdracht een ‘imposant gebouw’ te bouwen. Het resultaat is de Belvedere Pfingstberg: een inderdaad imposant slot met uitzichtsplatform, waterbekken en een heleboel trappen. De belvedère was vrij toegankelijk en was een geliefd plek voor een dagje weg.

Pas tijdens de Koude Oorlog kon men de belvedère niet meer bezoeken omdat je vanaf hier goed zicht had op de grens tussen Oost- en West-Duitsland en op de militaire installaties van de Sovjet-Unie. Doordat de Belvedere Pfingsberg vervolgens in verval raakte, duurde het tot 2001 tot weer een deel bezocht kon worden. Gelukkig voor ons is het hele gebouw nu weer toegankelijk en kan iedereen weer van het fantastische uitzicht over Potsdam genieten. Op bijzondere dagen is de belvedère zelfs geopend om de zonsopkomst of de volle maan te bekijken.

Adres Belvedere Pfingstberg: Große Weinmeisterstraße 45a

Belvedere Pfingstberg Potsdam

Kunst kijken in Museum Barberini

Het Museum Barberini past perfect binnen de Italiaans aandoende Oude Markt. Je zou dan ook bijna niet geloven dat dit pand speciaal voor het in 2017 geopende museum gebouwd is. Het is een reconstructie van een gebouw dat Friedrich II hier naar voorbeeld van Palazzo Barberini in Rome liet neerzetten. Dat werd helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet met de grond gelijk gemaakt. Tegenwoordig kan je hier per jaar drie verschillende tentoonstellingen en een vaste collectie van DDR-kunst en impressionistische werken zien. Tot half juli 2019 loopt er in Museum Barberini nog een tentoonstelling met late werken van Picasso. Deze schilderijen zijn geleend van de Jacqueline Picasso Foundation en zijn maar zelden te zien.

Vanaf 13 juli is in het kader van ‘Italië in Rome’ de tentoonstelling ‘Wege des Barocks. Die Nationalgalerien Barberini und Corsini in Rom‘ in Museum Barberini te bewonderen. 54 meesterwerken uit het Palazzo Barberini in Rome worden hiervoor naar Potsdam gebracht, waaronder een van de belangrijkste werken van Caravaggio: Narcissus. Op die manier wordt er ‘Barberini in het Barberini’ getoond.

Speciaal voor de tentoonstelling voegt Museum Barberini aan de gratis museumapp een stadswandeling toe, waarmee bezoekers ook buiten het museum op zoek kunnen gaan naar Italië in Potsdam. Ook na de looptijd van de expositie blijft de wandeling in de app beschikbaar.

Adres Museum Barberini: Humboldtstraße 5-6

Piadina en pasta in Potsdam

Als je na al die Italiaanse sferen zin hebt in een goed bord pasta, is dat in Potsdam geen probleem. Verse paste eet je bijvoorbeeld bij Pane e Vino. Op de menukaart vind je hier zowel verrassende als klassieke smaakcombinaties. Aanrader: de huisgemaakte citroenlimonade. Heerlijk op een zomerse dag! Zin om iets nieuws te proberen? Bij Piccolo Pane bakken ze piadina’s: plat brood gevuld met verse ingrediënten. Ik at mijn piadina met schapenkaas, veldsla, tijm, walnoten en honing. Mmm!

Adres Piccolo Pane: Benkertstraße 21
Adres Trattoria Pane e Vino: Friedrich-Elberst-Straße 35

Italiaans eten in Potsdam

Vanuit Berlijn naar Potsdam met het openbaar vervoer

Potsdam ligt ongeveer 30 kilometer zuidwestelijk van Berlijn. Je bereikt Potsdam eenvoudig met het openbaar vervoer vanuit Berlijn. De S-Bahn rijdt direct vanuit het centrum van Berlijn naar Potsdam. De S7 doet er vanaf het centrum van Berlijn ongeveer een half uur over en stopt o.a. op Alexanderplatz, Hauptbahnhof en station Zoologischer Garten. Ook rijdt er regelmatig een Regional Express van Berlijn Hauptbahnhof naar Potsdam. Voor beide heb je een ABC-ticket nodig. Een enkeltje kost €3,40, een dagkaart €7,70 (april 2019). Overigens is dat laatste best handig, want in Potsdam zelf reis je heel eenvoudig en snel met het openbaar vervoer van de ene naar de andere bezienswaardigheid.

Potsdam bezoeken tips

-Ik was in Potsdam op uitnodiging van Potsdam Tourismus. Ik word niet betaald om dit artikel te schrijven en het enthousiasme dat je leest is 100% die van mij.-

2 Comments

Add Yours
  1. 1
    Co

    Oh wauw, ik had helemaal niet verwacht dat Potsdam er zo mooi uit zou zien! Ik zet ‘m meteen op mijn lijstje nog-te-bezoeken-steden. Dank voor de reisinspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.