Beginnen met een plasticvrij leven met Pandoo

plasticvrij leven tips

Plasticvrij leven: dat is mijn experiment van november. En nu ik toch bezig ben, probeer ik eigenlijk zoveel mogelijk alle verpakkingen en wegwerpartikelen te vermijden. Bij sommige dingen is dat heel makkelijk. Er zijn bijvoorbeeld talloze verpakkingsvrije stukken shampoo te koop en door boodschappen op de markt te doen, vermijd ik al het nutteloze plastic waarin supermarktgroenten vaak verpakt zijn. Maar oh, help, soms is het echt niet makkelijk. Ik was dan ook erg blij met het pakketje van Pandoo, dat mijn reis richting een zero waste lifestyle een stukje makkelijker maakt.

duurzaam gebruik vs. wegwerpen

Sommige producten zijn ervoor gemaakt om na een keer gebruiken weg te gooien. Plastic zakjes bijvoorbeeld, maar ook meeneemkoffiebekers en tissues gaan meestal na een paar minuten alweer de vuilnisbak in. Ik hoef je waarschijnlijk niet meer uit te leggen waarom dit ontzettend fout is. De oplossing is relatief simpel: alternatieven zoeken die je meer dan één keer (het liefst een stuk op duizend keer) gebruiken kan. Het katoenen tasje kende je waarschijnlijk al. De bamboe koffiebeker misschien ook wel. Maar wist je dat er ook herbruikbare tissues bestaan? Ik heb de bamboe doekjes van Pandoo in de badkamer staan en gebruik ze werkelijk voor alles. Als ik iets gemorst heb, om mijn neus te snuiten, om mijn bril af te drogen… Eigenlijk net als “normale” tissues dus 😉 Met het verschil dat ik ze daarna in de was gooi en nog een heleboel keren kan gebruiken.

plasticvrij leven badkamer

bamboe: een duurzaam alternatief

Bamboe groeit tot maximaal een meter per dag en is daarom een snelgroeiende hernieuwbare grondstof. Het heeft geen pesticiden nodig en kan daarom compleet natuurlijk groeien zonder de bodem en het grondwater te vervuilen. Omdat het ook nog eens biologisch afbreekbaar is, is bamboe een fijn duurzaam alternatief voor plastic, maar ook voor bijvoorbeeld houtvezels die voor tissues gebruikt worden. Dat bamboe meestal uit Azië komt en daarom een flinke reis moet maken, is een nadeel. Daarom geldt voor bamboeproducten, net als al het andere dat je koopt: denk goed na voordat je het aanschaft. Wegwerpbestek van bamboe in plaats van dat van plastic kopen, schiet zijn doel voorbij. Een koffiebeker van bamboe die je de komende twintig jaar gebruikt, is wel weer duurzamer dan honderden plastic of kartonnen bekertjes weggooien. Net als een bamboetandenborstel in plaats van een plastic tandenborstel die sowieso al niet in Europa is gemaakt. Beginnen met een plasticvrij leven is dus een kwestie van “koppie erbij houden”!

plasticvrij leven begin

– De producten in dit artikel heb ik van Pandoo gekregen. Voordat ze mij het pakketje opstuurden, heb ik goed overwogen welke producten ik echt zou gebruiken. Ik werd niet betaald om dit artikel te schrijven en de meningen zijn 100% die van mijzelf. –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.