Piesberg Osnabrück: waar industriecultuur en natuur samenkomen

Vind je industrie maar saai en lelijk? Dan kan de Piesberg in Osnabrück je hopelijk van het tegendeel bewijzen! Jarenlang werd dit gebied in Osnabrück gebruikt om delfstoffen te winnen en afval te storten. Dat laatste gebeurt sinds 2005 niet meer en daardoor is het gebied toegankelijk voor bezoekers geworden. De natuur heeft hier weer de overhand genomen en daarom is de Piesberg samen met het Museum für Industriekultur een goede plek voor een dagje weg geworden.

Piesberg Osnabrück

Cultuur- en landschapspark Piesberg

De Piesberg in Osnabrück is het middelpunt van het natuur- en geopark TERRA.vita. Als je Osnabrück vanuit een vliegtuig zou bekijken, zie je dat de stad omringd wordt door enorm veel groen. Dit gebied, dat zich kenmerkt door een veelzijdigheid aan landschappen en een een bodem met bijzondere mineralen en fossielen, behoort tot het erfgoed van UNESCO en heet TERRA.vita. De Piesberg is daar een belangrijk onderdeel van omdat de oudste soorten gesteenten aan de oppervlakte zijn gekomen. De zandsteen is hier van zo’n hoge kwaliteit, dat het vanaf de 10e tot de 20e eeuw afgegraven werd. Zo is de enorme canyon-achtige steengroeve in het noorden van Osnabrück ontstaan. De verschillende lagen gesteente zijn daardoor goed te zien en er ook zijn ook een heleboel fossielen gevonden.

Wandeling Osnabrück Piesberg

Wandelen rondom de Piesberg in Osnabrück

Sinds er geen steen meer wordt afgegraven, neemt de natuur langzaam weer de overhand op de Piesberg. Daardoor leven er nu bijvoorbeeld vleermuizen, padden en oehoe’s. Tijdens de 8 kilometer lange rondwandeling kan je niet alleen deze dieren spotten, maar ook de verschillende lagen gesteenten zien en… fossielen vinden! Elke zondag van 14 tot 18 uur kan je voor €1,- een rugzakje met hamer en andere benodigde materialen bij het Piesberger Gesellschaftshaus lenen om zelf op fossielen-expeditie te gaan.

Fossielen bij Piesberg

Museum für Industriekultur

Een museum over industriecultuur? Toegegeven, de eerste keer dat ik er in de buurt was, twijfelde ik ook of ik wel naar binnen zou gaan. Gelukkig heb ik dat gedaan want het is een superinteressant museum! Niet alleen laat het museum zien hoe Osnabrück zich van landbouw- tot industriestad heeft ontwikkeld, maar ook kan je van alles over de interessante bodem hier in de omgeving leren. Daarnaast staan er stoommachines die nog werken, kan je indrukwekkende fossielen zien en… met een lift 30 meter de grond ingaan. Op deze diepte ligt namelijk de voormalige mijnschacht, waar je ook nog doorheen kan lopen. Voor €5,- per persoon kan je hier een hele middag plezier hebben! Kijk op de website van het Museum für Industriekultur voor openingstijden, kortingen en bijzondere evenementen die hier worden georganiseerd.

Zonsondergang vanaf Piesberg

Als je graag een bijzondere ervaring in Osnabrück wil hebben, kan ik je aanraden met zonsondergang naar Piesberg te gaan. Bekijk van tevoren hoe laat de zon ondergaat en zorg dat je minstens een halfuur ervoor bij een van de uitzichtplatformen bent. Bedenk goed dat je tijd nodig hebt om van de parkeerplaats of bushalte om naar de platformen te wandelen. Eenmaal boven word je met een beetje mazzel getrakteerd op een fantastisch kleurenspel. Het is de moeite waard nog even na de ondergang te blijven omdat de hemel dan vaak nog schitterend roze en paars kleurt. Piesberg wordt ‘s nachts niet overal verlicht, dus het is fijn om voor de terugweg een zaklamp mee te nemen.

Zonsondergang Piesberg Osnabrück

Piesberg in Osnabrück bezoeken

Piesberg ligt ongeveer zes kilometer ten noorden van het centrum van Osnabrück. Het makkelijkst is om in Osnabrück een fiets te huren en dan naar Piesberg te rijden. De snelste route gaat langs de weg (iets minder dan een halfuur), de leukste route langs het kanaal (iets meer dan een halfuur). Ga je liever met de bus? Stap dan in lijn 581 of 81 van Platz der deutschen Einheit (centrum) naar Osnabrück Industriemuseum. Actuele route-informatie vind je via Google Maps.

Terra.track Osnabrück Piesberg

Meer tips voor Osnabrück

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.