Osprey Archeon 30: een kleine backpack voor elk avontuur

Een rugzak waar alles in past voor een meerdaags avontuur, maar die nog wel lekker draagbaar en niet té groot is: ik was er al een tijdje naar op zoek. Toen ik de nieuwe Osprey Archeon 30 mocht testen, was ik dan ook benieuwd of dit dé rugzak zou worden. Ik nam ‘m mee op een winters weekend aan de kust van IJmuiden, een citytrip naar Parijs en een meerdaagse wandeling door het Osnabrücker Land en stelde vast: dit is een rugzak voor elk avontuur.

Review Osprey Archeon 30

Osprey Archeon 30 review: fijn draagbaar en veel ruimte

Voor dagtochten slinger ik heel graag mijn Osprey Skimmer 20 op mijn rug, maar ik merkte dat ik voor een meerdaagse wandeling toch echt wat meer ruimte nodig heb, zeker als er een slaapzak meegaat. En wow, die extra tien liter maken een groot verschil. Nu kan ik makkelijk een slaapzak én een setje extra kleding meenemen. Gelukkig gaat dit bij de Archeon 30 niet ten kosten van het gewicht: met zijn 2,7 kilo is de rugzak niet super lichtgewicht, maar goed draagbaar. Het draagcomfort wordt versterkt door de banden, die fijn aanvoelen op de schouders. Met een klein buikkoord kan je bovendien een groot deel van het gewicht op je heupen dragen. En heb je nou op de terugweg minder spullen in je rugzak? Dan kan je de Osprey Archeon 30 door middel van handig geplaatste sidestraps kleiner trekken.

Als je opeens iets midden uit je rugzak nodig hebt…

Na een wandeling ben je aangekomen op de camping en wil je lekker snel douchen. Je gaat op zoek naar je slippers. Ai, die zitten midden tussen al je andere spullen, dus moet al-les uit je backpack. Herkenbaar? De Osprey Archeon 30 heeft hier een handige oplossing voor: een verticale rits over de volle lengte van de rugzak. Hierdoor zijn me al heel wat chaosmomenten bespaard gebleven. Verder zitten er ook nog twee kleine vakjes in de klep: een kleintje voor bijvoorbeeld sleutels, die je alleen van binnenuit kan bereiken, en een wat grotere waar je met een horizontale rits vanaf de buitenkant bij kan. En zoals bijna alle Ospreyrugzakken heeft de Archeon 30 ook een horizontaal vak aan de onderkant met een regenhoes. Twee open zijvakken voor bijvoorbeeld flessen maken deze praktische wandelrugzak helemaal af.

Een duurzame rugzak van gerecycled materiaal

Osprey maakt kwalitatief hoogwaardige producten die wel tegen een stootje kunnen. Mijn grote backpack van Osprey heeft al heel wat te verduren gehad in onder meer Colombia en op Madeira, maar ziet er nog bijna uit alsof ik ‘m net uit de verpakking heb gehaald. Niet voor niets geeft Osprey een All Mighty Guarantee op hun producten. Dat betekent dat ze je rugzak, regenhoes of backpack – eventueel tegen een kleine vergoeding- repareren als er iets stuk is. Zo gaat Osprey onnodige verspilling van materiaal tegen. Met de Archeon 30 gaat Osprey nog een stapje verder in de goede richting. Deze wandelrugzak is gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

Voor deze avonturen is de Archeon 30 perfect

Ik denk dat je wel begrijpt dat ik erg enthousiast ben over deze kleine, maar handige backpack. Denk je er over om ‘m ook aan te schaffen, maar weet je niet zeker of deze rugzak voor jouw avontuur geschikt is? Wat mij betreft is de Osprey Archeon 30 perfect als je…

  • …een meerdaagse wandeling gaat maken, maar geen tent hoeft mee te nemen.
  • …op een korte citytrip gaat, een kleine backpack als handbagage wil meenemen en niet wil slepen met een koffer.
  • …je een dagwandeling gaat maken en wat meer spullen dan normaal wilt meenemen, bijvoorbeeld een extra trui, een uitgebreide picknick of cameramateriaal.
  • …je voor een korte periode in een warm land gaat backpack en goed bent in packing light.

– Disclaimer: Ik kreeg deze rugzak van Osprey Europe in ruil voor een eerlijke review op mijn blog.-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.