Duitsland Actief reisblog over vakantie in Duitsland

De Oder-Neiße-Radweg van Neuzelle naar Franfurt (Oder): fietsroute op de Duits-Poolse grens

‘Ontmoeten we elkaar aan het einde van de dag voor een ijsje in Polen?’ grapte ik tegen een bloggercollega die ook in september in het Seenland Oder-Spree op pad was. Mijn plan voor deze nazomerse dag: een stuk van de Oder-Neiße-Radweg in Duitsland fietsen. Deze fietstocht volgt voor een groot deel de grens tussen Polen en Duitsland, waar de rivier de Oder stroomt. En mijn doel voor deze dag was dan ook de stad Slubice in Polen.

Oder Neiße fietroute Duitsland

De Oder-Neiße-Radweg: fietsroute over grenzen

De totale Oder-Neiße-Radweg is 628 kilometer lang. De fietsroute begint bij de bron van de Neisse in Nová Ves (Tsjechië). Het einde van de meerdaagse fietstocht is in Ahlbeck aan de Oostzeekust van Duitsland. Ongeveer de eerste helft fiets je langs de rivier de Neiße tot die bij het dorp Ratzdorf met de Oder vermengt. Daarna volg je tot kort voor de kust de rivier de Oder. Omdat je steeds het water fietst, is verdwalen nauwelijks mogelijk. Bovendien staat de route onwijs goed aangegeven met bordjes. Behalve twee landen doorkruis je ook nog drie Duitse deelstaten: Saksen, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern. Onderweg kom je langs talloze interessante dorpen, steden en bezienswaardigheden.

De Oder-Neiße-Radweg wordt meestal verdeeld in zes tot negen etappes. Zie hier bijvoorbeeld de Oder-Neiße-Radweg in negen etappes van Komoot. Deze korte routes zijn ook prima als dagtochten te fietsen.

Fietsen door het Seenland Oder-Spree: de Oder-Neiße-Radweg

Een mooi waterrijk gebied in Brandenburg is het Seenland Oder-Spree. 187 kilometer van de Oder-Neiße-Radweg gaan er door dit merengebied in het oosten van Duitsland: een mooi aantal kilometers voor een meerdaagse fietstocht in bijvoorbeeld een lang weekend. Als je -net als ik- maar een dag ter beschikking hebt, kan ik je de route van Neuzelle naar Frankfurt (Oder) aanraden. Dit is een afwisselende fietsroute waar je bijna de hele tijd vlak langs de Oder fietst. Bovendien kom je langs een paar highlights van het Seenland Oder-Spree, zoals het Kloster Neuzelle. De tocht is een kleine 50 kilometer lang, maar vanwege alle bezienswaardigheden en fijne picknickplekken zou je er zomaar eens de hele dag over kunnen doen 😉

Oder Neiße Radweg

De fietstocht van Neuzelle naar Frankfurt (Oder) in het kort

  • Startpunt: Kloster Neuzelle
  • Eindpunt: Frankfurt (Oder)
  • Lengte: 43,5 kilometer
  • Hoogtemeters: 61 meter omhoog, 60 meter omlaag
  • Fietstijd: 3 uur

Klooster Neuzelle in het ochtendlicht

Begin je net als ik ‘ochtends vroeg, zie je Kloster Neuzelle op z’n mooist: in het ochtendlicht. Het Klooster van Neuzelle werd op 12 oktober 1268 door markgraaf Hendrik de Doorluchtige opgericht ter nagedachtenis van zijn twee dagen eerder overleden vrouw Agnes. Met zijn prachtige kerken, kloostertuinen, kloostergang en kunstschatten is Neuzelle een van de grootste barokke monumenten in Oost- en Noord-Duitsland. Nog altijd wonen hier monniken, die zeven keer per dag bidden. Ik kan je zeker aanraden Kloster Neuzelle te bezoeken want de barokke architectuur en de aangelegde tuinen zijn prachtig.

Langs het water naar Eissenhüttenstadt

Vlak achter Kloster Neuzelle pik je de Oder-Neiß-Radweg op. Ik vond het gaaf dat je na slechts vijf minuten fietsen al midden in de natuur bent. Je fietst op een goed onderhouden, verhard fietspad en hoeft deze met slechts een enkele andere fietser te delen. Na een paar kilometer bereik je Eissenhüttenstadt. Ook hier is het de moeite waard om even te stoppen want het is de eerste zogenaamde Planstadt. De plaats is planmatig gebouwd na de Tweede Wereldoorlog voor grootschalige ijzer- en staalproductie die de DDR dacht nodig te hebben. Dat betekent dat de stad niet vanuit een historische kern is ‘gegroeid’, maar de hele stad volgens een tekening gebouwd is. Bijzonder om te zien!

Anita van Anita auf Reisen bezocht Eisenhüttenstadt en schreef hierover een superinteressant artikel (Duits).

Picknick aan de rivier en een vos

Na een rondje door Eisenhüttenstadt fietste ik weer verder langs de rivier. Tot het dorpje Brieskow-Finkenheerd gaat de Oder-Neiße-Radweg direct langs de rivier en vind je talloze plekjes om lekker te zitten of te picknicken. Toen ik na een langere stop weer op de fiets stapte, remde de fietser voor me opeens af. Voor hem schoot een vos over de weg, die vervolgens op z’n gemakje in een bosje naast het fietspad naar ons ging zitten kijken. Pas toen het mooie kastanjebruine dier met ons verveeld was en het bos in dook, fietsten we verder. Toen ik het enthousiasme met de andere fietser deelde, vertelde hij me dat hij de complete Oder-Neiße-Radweg fietste. Hij was al een paar dagen onderweg en vond deze etappe een van de mooiste tot nu toe. ‘Wat een mazzel dat ik hier vandaag ben!’ dacht ik en trapte vervolgens flink door om op tijd op mijn eindbestemming te komen.

Grens Duitsland Polen fietsen

Frankfurt (Oder): met de brug naar Polen

Na heerlijk relaxte fietskilometers reed ik langzaam de natuur uit en het bewoonde gebied weer in. Frankfurt (Oder) was dan wel het einde van mijn fietstocht, hier stonden me nog een paar culturele highlights te wachten. Ik tankte energie bij het Kartoffelhaus (met uitzicht op de Oder!) en beklom daarna de 67-meter hoge toren van de Marienkirche. Vanaf daar heb je een weids uitzicht over de stad, de rivier en… Mijn laatste doel van vandaag: de brug naar Polen. Hè? Ja, Frankfurt (Oder) is door een brug over de rivier met de zusterstad Słubice in Polen verbonden. Toen ik weer beneden was, stapte ik op de fiets en een paar minuten later stond ik in Polen. Met een ijsje van een paar złoty in de hand, genietend van het uitzicht op Duitsland.

Meer fietsen in Duitsland

Heb je de fietskriebels gekregen? Ook deze fietsroutes in Duitsland kan ik je aanraden:

  • De Grenzgängerroute Teuto-Ems neemt je mee over voormalige smokkelpaden en door drie regio’s. Onderweg geniet je van glooiende landschappen en schattige dorpjes. Bekijk ook mijn video van deze fietstocht!
  • Meer een stadsmens? Jenny van IkReis verkende Berlijn op de fiets onder leiding van een lokale gids. Leuk!
  • Een waterbron die zó blauw is, dat je je ogen bijna niet gelooft, omringd door vakwerkhuizen en eeuwenoude watermolens: dat is Blaubeuren. En de fietstocht van Ulm naar Blaubeuren is minstens zo mooi!
  • Nog zo’n mooie fietstocht in de buurt van Ulm: de Garten-Paradiesrunde. De naam zegt het al: verwacht hier veel paradijselijk groen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.