Bewust 2018 experiment #3: Minimalisme

Minimalismus

Voorjaarsschoonmaak, opruimexperiment of rigoureuze weggooi-actie. Hoe je het ook wil noemen, maart stond in het teken van minimalisme. Met zeventien kleine projectjes bracht ik orde in de chaos van spullen, documenten en kleding. Dat lucht op. Ik begin april met een fris gevoel. Ik ben klaar voor de lente! Dit artikel is voor iedereen die ook zin heeft om aan de slag te gaan met minimalisme, maar niet weet waar ‘ie moet beginnen.

Kleine stapjes

De belangrijkste reden waarom dit experiment zo geslaagd was, zijn de kleine stapjes waarmee ik mijn spullen te lijf ging. Ik koos steeds een plek in huis om te minimaliseren: de badkamerkast, mijn bureau, de kist met tassen, mijn kledingkast. Daardoor was de taak begrensd en niet overweldigend. Eenvoudige projectjes deed ik ’s avonds na een dag werken of op de uni. In het weekend pakte ik de grotere uitdagingen aan, zoals dozen vol prulletjes en papieren.

Minimalisme

voor- en na-Foto’s maken

Door een foto voor en na het opruimen te maken, zie je hoe groot het verschil kan zijn. Ik vond dit onwijs motiverend! Bovendien schrok ik af en toe echt van een voor-foto, waardoor ik nog meer zin had om aan de slag te gaan. Het lijkt soms net alsof een foto je pas de werkelijkheid laat zien. Je wordt toch een beetje blind voor je eigen troep. Als je benieuwd bent naar mijn voor- en na-foto’s, kan je die op mijn Instagram zien bij de story ‘minimalistic march’.

een nieuwe bestemming

Waar ga je heen met alle spullen die je besluit weg te doen? Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk spullen een nieuwe bestemming te geven. Verkopen is me vaak dan toch te veel moeite, dus ik heb vooral veel weggeven. De boeken heb ik bijvoorbeeld naar een minibieb op straat gebracht, kleding neem ik binnenkort naar een kledingruil mee en mijn sieraden bracht ik naar de buurmeisjes. Alleen dingen die écht aan hun einde waren, heb ik weggegooid.

Voordelen van minimalisme

Mijn kamer ziet er nu lekker opgeruimd uit, maar dat is zeker niet het enige voordeel. Schoonmaken gaat veel sneller omdat ik niet eerst van alles aan de kant moet schuiven. Ook vind ik sneller wat ik nodig heb en word niet afgeleid door andere spullen.

Minimalisme

Ben ik nu een minimalist?

Natuurlijk staan er nog spullen in mijn kamer die ik niet echt nodig heb. Zoals ik in dit artikel al schreef, minimaliseren was niet mijn doel op zich. Dingen waar ik blij van word, zoals een foto aan de muur of een lege fles limoncello die me herinnert aan de fijne dagen in Napels, heb ik gewoon laten staan. Pretty minimalism, noemen ze dat ook wel. Door op te ruimen heb ik bovendien ingezien hoeveel spullen ik eigenlijk heb en dat ik de komende tijd echt niks nieuws hoef te kopen. De kans is namelijk groot dat het ergens al ligt óf dat je het van iemand kan lenen.

BEWUST 2018 EXPERIMENTEN

Dit was het derde van een reeks maandelijkse experimenten die ik in 2018 doe. Ik zou dit jaar graag bewuster willen doorbrengen. Minder rennen, meer genieten. Daarom bedenk ik elke maand een experiment om wat langzamer en aandachtiger te leven. In februari verminderde ik bijvoorbeeld mijn smartphone- en laptopgebruik. Komende maand ga ik elke dag mediteren. Ik zal zo af en toe een update op mijn Instagram plaatsen, dus volg me daar als je op de hoogte wil blijven!

8 thoughts on “Bewust 2018 experiment #3: Minimalisme”

 1. Leuk om te lezen dat het je zoveel brengt! Ik heb een paar jaren geleden enorm veel uitgezocht, maar omdat ik net begon kon ik sommige dingen nog niet weg doen. Inmiddels ben ik eigenlijk wel toe aan een tweede ronde. Ik denk dat ik het ook gewoon stap voor stap aan ga pakken zoals jij. Mijn boekenkast heb ik afgelopen maand al gedaan. Hoewel ik dacht dat er toch niet veel wegging was dat wel degelijk het geval. Ik zal ook eens vragen of ze sommige boeken bij de bibliotheek willen hebben. Goed idee!

  1. Je hebt zomaar kans dat je bij de tweede ronde veel meer kan loslaten, omdat je misschien hebt gemerkt dat je het sinds de vorige keer opruimen helemaal niet gebruikt hebt. Goed idee om ze naar de bieb te brengen. Succes!

 2. Wet leuk, dat idee van die bewust 2018 experimenten! Ik ben werkelijk gefascineerd door je minimalisme challenge, ik ga me er deze maand ook eens aanzetten, geloof ik. Stapje na stapje, zoals je zegt, zal het wel wat eenvoudiger gaan dan toen ik het tijdens vorige pogingen allemaal ineens probeerde te doen. Dankjewel voor de tips!

  1. Wat leuk om te horen! Als je het stapje voor stapje aanpakt, is het niet zo overweldigend en ga je ook niet alles in een keer overhoop halen, waardoor de rommel alleen maar groter wordt. Succes 😀

 3. Leuk om te lezen! Ik ben zo’n twee jaar geleden begonnen met dat boek van Marie Kondo en toen ik al het serviesgoed (van de keuken, de zolder én de kelder) in mijn kamer had staan, realiseerde ik me pas hoe erg het eigenlijk was, hoeveel ‘reserve-dingen’ je wel niet hebt! Sinds ik weet hoe dramatisch het kan zijn, is het zoveel makkelijker om dingen op te ruimen 😉

  Leuk dat je gaat mediteren. Ik mediteer 5/6 avonden per week en ik vind het zo fijn 🙂

  1. Je hebt helemaal gelijk. Soms zie je het pas op het moment dat je alles bij elkaar zet of je er echt op focust. Fijn dat het nu zoveel makkelijker voor je is 🙂 Op welke manier mediteer jij? Geleid, in stilte, met een app? Ik kan nog wel wat tips gebruiken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.