6 vragen die minimalisme makkelijker maken

minimalisme vragen

In maart doe ik een minimaliseer-expermiment. Ik ga per plek na of ik alle spullen die daar staan daadwerkelijk nodig heb of nog echt wil hebben. Na drie weken is er al behoorlijk wat uit huis verdwenen. Ik pakte onder andere de badkamer en mijn kledingkast aan. Ik vond het niet altijd even makkelijk. Bij sommige dingen is het duidelijk: een broek die je niet meer past of een mandje dat eigenlijk alleen maar in de weg staat. Bij andere dingen is het moeilijker, bijvoorbeeld bij dat shirt waaraan je mooie herinneringen verbindt. De volgende zes vragen hebben het minimaliseren voor mij een stuk makkelijker gemaakt.

1. Wie kan ik hiermee blij maken?

Als je een goede bestemming voor een ding weet, is het opeens een stuk makkelijker om het los te laten. Zo weet ik dat ik iemand anders heel blij kan maken met de kleding die ik binnenkort meeneem naar de kledingruil. Of dat mijn nichtje heel blij is met de nagellak die ik voor haar heb meegenomen.

2. Wanneer is de laatste keer dat ik het gebruikt heb?

En dan bedoel ik dus niet: wanneer heb je het voor de laatste keer opgepakt en weer teruggezet, maar écht gebruikt?

3. Wanneer is de volgende keer dat ik het ga gebruiken?

Aansluitend op de volgende vraag: denk je dat je het nog echt gaat gebruiken? Vaak kunnen we onszelf wijsmaken dat we dat ene boek echt nog een keer gaan lezen, of dat je die te kleine broek binnenkort wel weer past. Maar hé, is dat wel zo? Een goede ‘regel’ hiervoor is de 90/90 rule van The Minimalists.

minimalisme vragen

4. Zou ik het opnieuw kopen?

Als het antwoord ja is, heeft het waarschijnlijk niet zoveel zin om het ding weg te doen. Als het antwoord nee is, tja, dan kan je er misschien beter iemand anders mee blij maken.

5. Word ik er blij van?

Ik vind deze vraag een belangrijke. Natuurlijk ga je niet alleen maar minimaliseren om het minimaliseren. Het doel is wat mij betreft niet om zo min mogelijk spullen te hebben, maar om alleen die spullen te hebben die je nodig hebt en waar je blij van wordt. Dat is een belangrijk onderscheid om te maken. Die foto’s aan de muur heb ik misschien niet echt nodig, maar ik word er wel elke keer blij van als ik ze zie. Geen reden om ze weg te gooien dus!

minimalisme vragen

6. Zit de herinnering in het ding of in mijn hoofd?

Gisteren stond ik met een heleboel sieraden in mijn handen. Bij elke ding kon ik wel een verhaal bedenken. Die oorbellen had ik van mijn broertje voor mijn eerste schoolfeest gekregen, dat kettinkje in Keulen gekocht en die armband op een marktje in Griekenland opgeduikeld. De vraag is: heb ik het item echt nodig om de herinnering nog te hebben? Eigenlijk is het antwoord in 99% van de gevallen nee.

Meer minimalisme

Twee jaar geleden deed ik The Minimalism Game: op dag 1 gooide ik een ding weg, op dag 2 twee, en zo ging dat tot dag 31 door. Mariëlle van The Green Guide zit ook midden in haar opruimmaand en schreef dit artikel over de vragen die zij zich tijdens het minimaliseren stelt. Mijn artikel over het hele experiment lees je volgende week hier. Tot die tijd krijg je updates via Instagram.

PS. De foto’s zijn genomen in Nationaalpark Zuid-Kennemerland, waar je een prachtige wandeling kan maken. Echt een aanrader voor het weekend!

10 thoughts on “6 vragen die minimalisme makkelijker maken”

 1. Behalve dat het niet altijd makkelijk is, is het stiekem ook best heel leuk toch? Of anders wel na afloop als je het resultaat ziet 🙂
  Ik denk graag dat ik best goed ben in opruimen en wegdoen, maar ik heb nog steeds héél veel aan zulke vragen! Vooral die ‘zou ik het opnieuw kopen?’ is vaak wel confronterend, maar effectief 😉

  1. Het resultaat is zeker fijn. Ik ben minder lang aan het zoeken naar de spullen die ik nodig heb, heb ’s ochtends sneller een outfit uit de kast getrokken en… hoef minder lang schoon te maken 😉 Die vraag is zeker confronterend, vooral bij spullen die je gekregen hebt. Ik geloof dat ik die dingen nog wel het lastigst vind om weg te gooien/geven.

   1. Over cadeaus zegt Marie Kondo dat het doel van die spullen was om gegeven te worden en dat is al gebeurd. Klinkt een beetje zweverig, maar heeft mij wel geholpen om cadeaus weg te doen die ik eigenlijk niet wilde hebben 🙂

    1. Wat een goede gedachte, bedankt voor het delen. Als je het ziet als het gebaar als cadeau ziet in plaats van het ding zelf, zou het zomaar eens makkelijker kunnen worden om ze weg te doen. Ik denk dat het na het opruimen ook een kwestie van voorkomen is: mensen laten weten dat je liever geen spullen krijgt die je (waarschijnlijk) niet nodig hebt.

 2. Het zijn best logische tips, maar ze toepassen is toch echt een pak lastiger. Ik probeer in hele kleine stapjes te ontspullen, maar dingen loslaten waaraan ik herinneringen heb of kleren die ik weel mooi vind maar nooit aandoe, vind ik nog steeds moeilijk. Het is een kwestie van oefenen, niet?

  1. Ik denk dat het heel goed is om het in kleine stapjes te doen en niet meteen je hele huis overhoop te halen. Dit kan zo overweldigend zijn dat je er helemaal mee stopt. Het is zeker een kwestie van oefenen 😉 Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Komende week zal ik ook een update van mijn hele experiment posten. Misschien heb je daar ook nog iets aan! Succes!

  1. Mee eens! Door eens flink op te ruimen en te minimaliseren, heb ik vooral ontdekt dat je die overvloed aan spullen het beste kan voorkomen door niet te snel nieuwe dingen aan te schaffen, tenzij je ze écht nodig hebt of er écht blij van wordt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.