Bewust 2018 experiment #4: Mediteren

Posted on Lifestyle
Mediteren

Elke dag mediteren. Een maand lang zat ik elke dag minstens tien minuten met mijn ogen dicht op een kussen. Een maand lang probeerde ik elke dag even de stilte in mezelf op te zoeken. Hoe dat beviel, lees je in dit artikel. Ik kan je alvast verklappen: ik ben niet gestopt na 30 april!

elke dag mediteren

Voor april had ik ook wel eens gemediteerd, als ik een drukke dag had gehad bijvoorbeeld. Maar ik geloof toch meer in de regelmaat van elke dag mediteren, zodat het een gewoonte wordt. Als het een gewoonte wordt, kan je meditatietechnieken ook inzetten op moment dat je niet met je ogen dicht op een kussen zit. Dat deed ik bijvoorbeeld vlak voor een spannende presentatie en terwijl de kaakchirurg mijn verstandskies trok. Ja, echt.

Mediteren met een app

Waarschijnlijk zijn er honderd manieren om te mediteren. Waarschijnlijk hebben die ook allemaal een naam en een theorie, maar ik heb er voor gekozen het gewoon een maand te dóen. Dus downloadde ik de app Insight Timer (aanrader!) en koos elke dag een meditatie. Soms was dat een geleide meditatie, soms zat ik gewoon een tijdje stil en zette ik alleen een begin- en eindgong. Af en toe ging ik zitten, vaker deed ik de meditatie liggend. Eigenlijk liet ik alles afhangen van hoe ik me voelde.

Mediteren

Zelfde moment, zelfde plek

De eerste paar dagen moest ik me er echt wel toe zetten om te mediteren. Na een tijdje ging het bijna vanzelf. Ik denk dat het komt doordat ik steeds op hetzelfde moment en op dezelfde plek mediteerde: ’s avonds in bed vlak voor ik ging slapen. Een mooie afsluiting van de dag. Hier komt wel gelijk het nadeel van de app Insight Timer om de hoek kijken: je hebt internet nodig voor de geleide meditaties. Ik zet mijn telefoon eigenlijk altijd op vliegtuigstand of helemaal uit ’s avonds, maar deze maand heb ik dat dus niet gedaan. De komende tijd ga ik dat weer wel doen, dus heeft iemand misschien een tip voor een meditatie-app waar je geen internet voor nodig hebt?

Ben ik nu zen?

Na het einde van april ben ik gewoon doorgegaan met mediteren. Ik vind het heel fijn om een paar minuten gewoon helemaal niets te doen en de rust in mezelf op te zoeken. Ik ben helemaal niet opeens een ultra-zen type dat kalm blijft in elke situatie (helaas, was het maar zo!), maar het helpt me wel meer in het moment te leven en niet in elke gedachte gelijk mee te gaan. Een geslaagd experiment dus!

BEWUST 2018 EXPERIMENTEN

Dit was het vierde van een reeks maandelijkse experimenten die ik in 2018 doe. Ik zou dit jaar graag bewuster willen doorbrengen. Minder rennen, meer genieten. Daarom bedenk ik elke maand een experiment om wat langzamer en aandachtiger te leven. In maart maakte ik bijvoorbeeld een start met minimalisme. In mei doe ik elke dag een random act of kindness. Ik zal zo af en toe een update op mijn Instagram plaatsen, dus volg me daar als je op de hoogte wil blijven!

9 thoughts on “Bewust 2018 experiment #4: Mediteren”

  1. Goed van je dat je aan het mediteren bent! Ik zou dat ook echt moeten doen, omdat ik me vaak druk maak om dingen waar ik totaal geen invloed op heb. Zoals de warmte. Ik heb gelijk de app gedownload! Ik gebruik zelf af en toe de Calm-app. Die vind ik erg fijn en je kunt best veel gratis functies gebruiken! Zelfs luisterverhalen voor het slapen. Alleen voor deze app heb je ook internet nodig, dus dat is wat minder.

  2. Je zou ook meditaties kunnen downloaden en dan de mp3-bestanden afspelen. Dan heb je geen internet nodig. Het vergt misschien wat googelen, maar ik weet dat er meditaties online staan, want ik heb er ook ooit een aantal gebruikt voor een cursus mindfulness.
    Dat waren heel erg basic meditaties (body scan, bewust worden van gedachten, bewust worden van gevoelens) en ze waren Nederlandstalig. Er is een vrouwenstem en een mannenstem, en ze zeggen hetzelfde. Link: http://www.gerschurink.nl/audio.php
    Ik vind zelf deze meditaties niet heel fijn, ik heb liever wat originelers. Ik ben bijvoorbeeld best wel fan van de yogafilmpjes van Fightmaster Yoga en ze heeft ook een aantal meditatiefilmpjes (soms gecombineerd met kort wat rustige yoga). Je zou natuurlijk van dat soort filmpjes de audio kunnen downloaden met zo’n (illegale) youtube-download-site.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.