10 specialiteiten die je op Madeira wil eten en drinken

Madeira eten

Soms ontdek je een bestemming waar je zó lekker kan eten, dat je de hele dag wel in restaurants en cafés kan doorbrengen. Madeira is zo’n plek. Van brood met zoete aardappel tot tonijnsteak, van zoete wijn tot taartjes met passievrucht: op dit Portugese eiland weten ze wel wat lekker is. Deze 10 specialiteiten wil je zeker weten op Madeira eten en drinken.

Deze gerechten op Madeira wil je proeven

1. Espada con banana

Vis met banaan klinkt misschien niet als een goed idee, maar echt, je moet dit eten op Madeira. De espada, zwarte degenvis, wordt diep in de oceaan bij Madeira gevist. De kleine, zoete bananen groeien op het eiland. Lokaler wordt het niet! Ook lekker: zwarte degenvis met passievruchtsaus.

Espada Madeira
Toegegeven: aantrekkelijk ziet de espada op Madeira er meestal niet uit, maar des te lekkerder is ‘ie!

2. Alles met passievrucht

Over passievrucht gesproken: die is alom vertegenwoordigd in de keuken van Madeira. Passievruchttaart, passievruchtpudding, passievruchtsoufflé: als liefhebber van passievrucht kan je hier je hart ophalen. Mijn persoonlijke favoriet was de semifrio de maracuja, een zachte ijstaart met passievruchtsaus.

Madeira passievrucht
Op Madeira weten ze wel wat lekker is: semifrio met passievrucht

3. Bolo de caco

Tijdens onze tweeënhalve week op Madeira hebben we echt élke dag dit heerlijke brood gegeten. Bolo betekent deeg en caco is de basaltplaat waarop dit platte, ronde brood gebakken wordt. In het deeg zit behalve tarwebloem ook zoete aardappel. Het brood is tegelijkertijd luchtig en compact. Tijdens wandelingen op Madeira namen we het brood gewoon zo mee, in restaurants aten we het knapperig gebakken met knoflookboter. Mmm!

4. Bolo de coco, bolo de arroz en bola de Berlim

Op Madeira maken ze nog veel meer bolo’s. Eigenlijk heet alles dat van deeg wordt gemaakt een bolo. De bolo de coco is bijvoorbeeld een knapperig, niet zo zoet kokoskoekje. De bolo de arroz is een hoog cakeje met rijstemeel en een knapperig suikerlaagje. En de bola de Berlim is een soort opengesneden Berlijnse bol met crème ertussen. Ja, op Madeira weten ze wel wat lekker is.

Gebak Madeira
Niet te missen op Madeira: bolo de arroz en bola de Berlim

5. Madeirawijn

Madeirawijn is een zoete wijn met een wat rokerige, karamelachtige smaak. De wijn is vrij sterk: het alcoholpercentage ligt vaak rond de 20% en daarom kan je ‘m goed koud drinken, zodat de echte smaak beter naar voren komt. Madeirawijn wordt vaak geserveerd bij het dessert en is bijvoorbeeld een goede combinatie met bolo de mel, een donkere cake, die een beetje op ontbijtkoek lijkt.

6. Poncha en nikita

Ben je niet zo van de wijn? Gelukkig hebben ze nog meer lekkere drankjes op Madeira. Poncha is een traditionele drank van suikerriet-brandewijn (aguardente de cana), honing, citroen en sinaasappel- en/of passievruchtsap. Flink sterk en koud het lekkerst. Een andere bijzondere cocktail is de nikita. Vanille-ijs met een scheutje bier en verse ananas. Ja, wij twijfelden ook echt wel even of we dit zouden bestellen, maar het smaakt zoveel beter dan het klinkt 😉 Overigens kan je zowel de poncha als de nikita meestal ook alcoholvrij bestellen.

7. Milho frito

Knapperig gefrituurde blokjes van polenta: dat is milho frito. Soms ligt het opeens op je bord als je vlees of vis bestelt, soms kan je het als bijgerecht nemen. Sommige restaurants doen er stukjes groene kool in, sommige gedroogde kruiden. Je kan er in ieder geval verzekerd van zijn dat in de milho frito een heleboel knoflook zit.

restaurant Madeira
Een typisch gerecht in een Madeireens restaurant: tonijnsteak met aardappels, milho frito, rijst, groente. Op de achtergrond zie je de door ons zo geliefde bolo de caco!

8. Pastel de nata

Oké, pastel de nata komt eigenlijk uit Lissabon, maar dit gebakje mag je tijdens je reis op Madeira echt niet missen! Pastel de nata is een klein bladerdeegbakje gevuld met een soort custard met citroen en kaneel. Drie dagen nadat we terug waren van Madeira probeerden we ze al zelf te bakken, zó lekker zijn ze.

Pastel de nata Madeira
Van oorsprong komen ze uit Lissabon, maar ook op Madeira zul je ze aantreffen: pastel de nata

9. Gekookte aardappelen

Grapje zeker? Nee, echt, op Madeira ga je zeker gekookte aardappelen eten. De eerste keer keek ik ook nogal verbaasd naar mijn bord. Pas later kwam ik erachter dat overal, echt o-ver-al, op het eiland aardappelen verbouwd worden. Ik weet niet of het de vulkanische grond of de manier van koken is, de gekookte aardappelen op Madeira hebben écht veel smaak.

10. Octopus, inktvis, papegaaivis, tonijn en verder alles dat uit de oceaan komt

Het zal geen verassing voor je zijn dat Madeira omringd wordt door de Atlantische Oceaan. Er wordt dan ook ontzettend veel vis gegeten. Van een zachte tonijnsteak tot gekarameliseerde octopus: op Madeira weten ze wel raad met vis. Ook heel lekker: gegrilde lampas (schaalhoren). Deze schaaldieren laten ze in de meeste landen links liggen, maar op Madeira is dit een heerlijk voorgerecht. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik de allerlekkerste visgerechten ooit op Madeira heb gegeten. Binnenkort deel ik nog een lijstje met mijn favoriete (vis)restaurants op Madeira.

Vis eten op Madeira
In veel landen nemen ze niet de moeite om ze uit de zee te halen, maar op Madeira is het een delicatesse: gegrilde lampas of, in het Nederlands, schaalhoren

Meer reistips voor Madeira

  • Nu mijn lijstje met favoriete restaurants op Madeira nog niet online staat, verklap ik je alvast: bij O Tasco in Funchal kan je echt waanzinnig lekker vis eten!
  • Houd je van wandelen? Eerder deelde ik onze zes mooiste wandelingen op Madeira met tips hoe je bij de startpunten komt als je geen eigen auto op het eiland hebt.
  • Het mooiste uitzichtpunt? Dat was zeker weten vanaf de cable car in Santana.

2 thoughts on “10 specialiteiten die je op Madeira wil eten en drinken”

    1. Passievrucht is heerlijk! In Nederland is ‘ie natuurlijk ook niet erg lokaal en goedkoop, maar voor heel speciale gelegenheden wel bijzonder. Of misschien toch maar een reisje naar Madeira? 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.