Kledingruil: van afdankertje tot parel

Waarom zou je kleding kopen als je het ook kan ruilen? Wat de een z’n afdankertje is, kan de ander z’n parel worden. 3,5% van de Nederlandse afvalberg bestaat uit kleding. Een kledingruil is niet alleen de perfecte manier om afval te verminderen, maar is ook nog eens goed voor je portemonnee.

Een kast vol kleren

Misschien herken je het wel: je hebt een kast vol kleren, maar trekt er toch vaak dezelfde lievelingsstukken uit. Natuurlijk heb je zo’n jurkje dat gewoon te mooi is om elke dag aan te hebben of een paar sandalen dat je alleen die twee weken dat de zon schijnt aan kan. Maar ligt er niet ook iets moois in je kast dat je het afgelopen jaar niet aan hebt gehad en ook het komende jaar niet meer zal aantrekken? Dit soort stukken zijn perfect om mee te nemen naar een kledingruil.

Het Veerkwartier Haarlem

Kledingruil in Haarlem

Ik ging vandaag naar RuileBuiten, een initiatief van Katla van Katla’s Nieuwe Kleren. Dit was de tweede editie en de ruil vond plaats in Het Veerkwartier Haarlem, een restaurant in een kas bij de Veerplas. Je betaalt geen entree, maar neemt minstens drie en maximaal acht kledingstukken mee. Die moeten schoon en netjes zijn. Katla checkt de kleding bij binnenkomst, sorteert ze en geeft je voor elk kledingstuk een bonnetje. Dan kan het shoppen beginnen!

Kledingruil Katla's Nieuwe Kleren Kledingkringloop

Behalve met een paar leuke ‘nieuwe’ kledingstukken, kwam ik ook met een grote glimlach thuis. De sfeer bij de kledingruil was heel relaxed en de mensen die er rondliepen waren onwijs aardig. In de geïmproviseerde paskamer werden complimenten gegeven, kledingstukken doorgegeven en tips uitgewisseld. “Hé, die jurk heb ik laatst tijdens een andere kledingruil achtergelaten”, hoorde ik iemand zeggen. De ultieme kledingkringloop dus. Vrolijk zag ik iemand met ‘mijn’ spijkerjasje weglopen. Dit voelde zo goed.

kleding vindt nieuwe eigenaar

Na de kledingruil brengt Katla alle overgebleven kleding naar een tweedehands winkel. “Deze keer breng ik het naar de Vincentius Vereniging, een van mijn favoriete kringloopwinkels. Alles is er schoon, goed geprijsd en de opbrengst gaat naar goede doelen.” Zo vindt alle kleding dus wel een nieuwe eigenaar en hoeft er een stuk minder nieuw worden gekocht.

Kledingruil

Zin om ook kleding te ruilen? De volgende editie van RuileBuiten is op 17 februari 2018 bij Het Veerkwartier in Haarlem. Als je geen zin hebt om lang te wachten, kan je er natuurlijk ook zelf een organiseren. Hermien van KouweKleren schreef een leuk artikel over hoe je dat aanpakt.

13 Comments

Add Yours
  1. 1
    Hermien - KouweKleren

    Ah, ik herken zo dat juist de positieve sfeer me altijd bijblijft! Iedereen gunt elkaar genoeg en het is zo leuk om iemand anders vrolijk in jouw oude kleding te zien. Deze opzet klinkt ook heel goed. Fijn dat het zo geslaagd was, ik heb ook meteen weer zin in een kledingruil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.