Museumtip: Human Nature in Foam Amsterdam

Human Nature Foam Amsterdam

Mens en natuur. Soms gaan ze fantastisch samen, soms niet. We genieten van de natuur, proberen haar te bedwingen, van haar te profiteren, te leren, maar maken haar soms ook kapot. De Amerikaanse fotograaf Lucas Foglia legt de relatie tussen mens, natuur, overheid en wetenschap vast in zijn werk Human Nature. De prachtige, gelijknamige tentoonstelling is nu te zien in Foam Amsterdam.

Human Nature Foam Amsterdam

Lucas Foglia

Lucas Foglia groeide zelf op omringd door natuur. Hij woonde op het kleine boerenbedrijf van zijn familie, net buiten New York. Door de orkaan Sandy in 2012 zorgde ervoor dat de velden van de boerderij overstroomden en dat de oudste bomen in het bos omwaaiden. Al gauw verbonden wetenschappers de storm aan klimaatverandering. Het was dus (deels) het menselijk handelen dat tot deze verwoestende storm leidde. Foglia besefte dat als mensen het weer kunnen veranderen, er geen plaats meer op de wereld is die niet door de mens beïnvloed wordt.

Nadenken

In de expositie zie je onder andere foto’s van een stel dat optimaal van de natuur ligt te genieten, van een vrouw die in het kader van de wetenschap met allemaal draadjes op haar hoofd naar een uitgestrekt landschap kijkt en van een gevangene die vertederd een klein vogeltje vasthoudt. Door Human Nature ga je nadenken over je eigen relatie met het buitenleven. Hoe vaak ben ik nog écht in contact met de natuur? Welke invloed heb ik eigenlijk op mijn omgeving? En wat is eigenlijk ‘echte’ natuur? Human Nature Foam Amsterdam

Fijn om naar te kijken

Ook als je helemaal geen zin hebt om na te denken, is Human Nature een mooie tentoonstelling. De foto’s van Lucas Foglia zijn fijn om naar te kijken. Hij kiest interessante standpunten, zoals van bovenop een indrukwekkend groen gebouw in Singapore, en speelt met contrasten. Zijn portretten laten mensen zien die zich onderdompelen in de natuur en hiervan intens genieten. Al met al is de expositie een absolute aanrader.

Human Nature is nog tot 15 april in Foam Amsterdam te zien. Maak je er gelijk een leuk dagje Amsterdam van? Hier vind je al mijn tips voor onze hoofdstad.

10 thoughts on “Museumtip: Human Nature in Foam Amsterdam”

  1. Wow! Mooie expositie. Bijzonder dat Lucas mensen bewust aan het denken wil zetten over de natuur. Ik vind de natuur elke keer weer bijzonder! Zeker als je ziet hoe moeder natuur elk seizoen verandert.

    1. Goed idee! In het MOCO is op dit moment een tentoonstelling van Roy Lichtenstein, die me ook heel gaaf lijkt. Ik zou er gewoon een leuk dagje Amsterdam van maken 😉 Als je nog meer tips nodig hebt, vind je die hier in mijn archief en anders mag je me natuurlijk ook een berichtje sturen. Veel plezier!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.