Wandelen langs bloeiende kersenbomen in Hagen am Teutoburger Wald

Bloesem zo ver we kunnen kijken contrasteert tegen de strak blauwe lucht. Kleine witte en roze bloemetjes versieren de kersenbomen. In Hagen am Teutoburger Wald staan ruim 2000 kersenbomen, die elk voorjaar voor een waar bloesemspektakel zorgen. Om het beste van dit dorp in het Osnabrücker Land te zien, zijn er zelfs verschillende kersenwandelingen uitgezet.

Kersen wandeling Hagen am Teutoburger Wald
De kersenbloesem in Hagen am Teutoburger Wald is zeker een wandeling waard

Eeuwenoude kersenbomen in Hagen am Teutoburger Wald

Vanwege de vruchtbare bodem werden al in de 16e eeuw kersen in Hagen am Teutoburger Wald verbouwd. Rond 1900 werd Hagen daarmee het belangrijkste fruitteeltgebied tussen Osnabrück en Münster. De economische betekenis van de kersenbomen is tegenwoordig sterk gedaald, maar de bomen zorgen voor een schitterend landschap, waardoor Hagen een geliefde bestemming voor dagtripjes is geworden.

Hagen am Teutoburger Wald café
Sluit de wandeling af met versgebakken kersencake bij Gasthaus Jägerberg!

2000 bomen van ruim 40 soorten kersen

Als je dacht dat een kersenboom een kersenboom is, heb je het mis. Er bestaan tientallen soorten kersen, waarvan ruim 40 soorten in Hagen am Teutoburger Wald te vinden zijn. In totaal staan er op dit moment zo’n 2000 bloeiende kersenbomen. Oftwel, je kan ze absoluut niet missen! Het leuke is dat er aan veel bomen een bordje hangt met welke soort het is. Als je goed kijkt, zie je dat blaadjes, takken en stam van elke soort net iets anders is. In Hagen is zelfs een heus ‘Kirsch-Lehrpfad’, dat je langs ongeveer 365 bomen voert van soorten die meer of minder met uitsterven bedreigd worden. In het voorjaar (bloeitijd) en in het najaar (oogsttijd) worden hier rondleidingen aangeboden. Houd de website van VVV Hagen am Teutoburger Wald (Duits) in de gaten om op de hoogte te blijven van actuele kersenwandelingen en om je aan te melden.

Hagen am Teutoburger Wald kersen
Rondom Hagen am Teutoburger Wald staan meer dan 2000 kersenbomen van 40 verschillende soorten

Kersenwandeling rondom Hagen am Teutoburger Wald

Bloeiende kersenbomen vinden is in Hagen dus niet moeilijk. Je hoeft eigenlijk alleen maar het centrum van het dorpje te verlaten en je bevindt je al in de heuvels vol groen en fruitbomen. Hagen heeft het je bovendien makkelijk gemaakt om een goede route te vinden doordat ze drie kersenwandelingen hebben uitgezet. De kortste wandeling is 4 kilometer en laat je alleen het stukje met de meeste kersenbomen zien. De langste kersenwandelroute is 10,5 kilometer en laat je behalve de kersenbomen ook nog een mooi stuk van de omgeving van Hagen zien. De wandelingen worden goed aangegeven met kleine bordjes met kersen en nummer 1, 2 of 3 erop. Verdwalen is hier eigenlijk onmogelijk.

Wandeling kersenbloesemOsnabrücker Land
Niet te missen: hier is de kersenbloesemwandeling!

Meer wandelingen vlak over de grens?

Zoals de naam al zegt, ligt Hagen aan het Teutoburger Woud. In dit natuurgebied kan je nog veel meer mooie wandelingen maken:

  • De zeven Teutoschleifen laten het beste van de langeafstandsroute Hermannsweg zien. Ik liep er tot nu toe twee van en mijn favoriet was het Tecklenburger Bergpfad. Deze rondwandeling door het Tecklenburger Land biedt een paar weidse uitzichten en de mogelijkheid om daarna het pittorekse dorpje Tecklenburg te bezoeken.
  • Ook de Teutoschleife Canyon Blick is de moeite waard. Wat, een canyon in Duitsland? Ja, deze wandeling maakt een rondje langs de Canyon van Lengerich, een voormalige steengroeve waar nu helder blauw water in staat.
  • Vooral in april erg de moeite waard: de wandeling “Freedenblüte” bij Bad Iburg. Als de holwortel in bloei staat, kleuren de heuvels hier wit en paars.
Wandelen Osnabrücker Land
Onderweg kom je in Hagen am Teutoburger Wald ook nog een paar grazende schapen tegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.