Tentoonstelling Waterbazen + instawalk

Nederland en water. Vriend en vijand. Al eeuwen strijden de Nederlanders tegen het water. Niet zo gek: een kwart van ons land ligt onder de zeespiegel. Door klimaatverandering wordt het waterbeheer steeds belangrijker: de zeespiegel stijgt en er valt meer neerslag. Hoe de Nederlanders al sinds de 13e eeuw het water in toom proberen te houden, is nu te zien in de tentoonstelling Waterbazen. Drie locaties in Noord-Holland nemen je mee in de watergeschiedenis van Nederland. Afgelopen week werd er een instawalk georganiseerd langs deze drie locaties, met exclusieve kijkjes achter de schermen.

St. Bavokerk Haarlem

1. Grote of St. Bavokerk in Haarlem

Deze imposante, gothische kerk staat midden in het centrum van Haarlem. In de kerk bevindt zich het grafmonument van waterbouwkundigen Brunings en Conrad. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld in de waterveiligheid van Nederland. Met de instawalk bekeken we niet alleen het monument, maar kregen we ook een exclusief kijkje boven de gewelven van de St. Bavo. Steile trapjes, donkere gangetjes… en dan een mooi uitzicht op Haarlem de kerk van boven.

St. Bavokerk Haarlem

2. Cruquius Museum

We rijden verder naar het Cruquiusgemaal, waar zich het tweede deel van de tentoonstelling Waterbazen bevindt. Hier wordt het verhaal van de drooglegging van het vroegere Haarlemmermeer verteld. Sowieso is het gemaal een bezoekje waard omdat een van de stoommachines nog werkt. Tijdens de instawalk kropen we onder het gemaal om te kijken hoe het nou eigenlijk werkt.

Cruquiusgemaal

3. Rijnlandshuis in Spaarndam

In het idyllische Spaarndam staat het Rijnlandshuis, de vroegere vergader- en werkplaats van het hoogheemraadschap van Rijnland. Bekende waterstaatkundigen als Cruquius (ja, die van het gemaal), Brunings en Conrad hebben in dit huis gewoond.  Inmiddels is het een rijksmonument en verzamelplaats van oude spullen die met de omgeving te maken hebben. Een zolder vol oude blikjes, kleding, apothekersflessen en meer. Een speeltuin voor fotografen natuurlijk. Toen er ook nog een luikje naar de nok van het huis bleek te gaan, waren we helemaal blij.

Rijnlandhuis SpaarndamTentoonstelling waterbazen

Op deze drie bijzondere locaties is de tentoonstelling Waterbazen nog tot 17 september te zien. De toegangsprijs is tot de St. Bavo en het Spaarnehuis is € 2,50 en daar is de museumkaart is helaas niet geldig. Toegang tot het Cruquiusmuseum is €8,- en daar is de museumkaart wel geldig. Het is zeker de moeite waard alle musea te bezoeken omdat ze elk een ander deel van de Nederlandse strijd tegen het water vertellen. Nederlanders zijn waterbazen, dat is wel duidelijk.

Waterbazen tentoonstellingMeer in Haarlem? Hier vind je alle artikelen over de Noord-Hollandse hoofdstad.

10 thoughts on “Tentoonstelling Waterbazen + instawalk”

    1. Zeker! Tijdens rondleidingen door de St. Bavokerk in Haarlem kom je overigens ook boven de gewelven. Voor de andere twee locaties zal je misschien de beheerders lief aan kunnen kijken 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.