Beter eten is beter leven: Pascale Naessens

Puur Pascale 2

Door Pascale Naessens krijg je gewoon zin om gezond te eten. Haar nieuwe boek Puur Pascale 2 staat vol heerlijke gerechten. Sla het boek op een willekeurige pagina open en je zit gegarandeerd te watertanden. Het grote pluspunt: weinig en pure ingrediënten verwerkt in eenvoudige recepten. Achter dit mooi vormgegeven boek zit een heldere, wetenschappelijk onderbouwde filosofie. Daarover gaf ze samen met professor dr. Hanno Pijl afgelopen maandag een lezing in Het Sieraad Amsterdam, georganiseerd door het tijdschrift GezondNU.

natuurlijk eten

Meer fruit, groenten, noten, zaden, vis en olijfolie. Minder geraffineerde granen, bewerkte vleeswaren, suikers en zetmeel. Dat kan je verwachten als je met de boeken van Pascale Naessens gaat koken. Het is dus ook nadrukkelijk geen voedingsleer: je hoeft jezelf niets te ontzeggen. “Ik hou niet van diëten, vrijheid vind ik heel belangrijk”, zei Pascale zelf tijdens de lezing. Het gaat er dus om meer van het goede te eten en je daardoor ook beter te gaan voelen. Klinkt eigenlijk heel makkelijk en dat is het ook wel. De recepten bestaan uit slechts een paar simpele ingrediënten en je hebt niet allerlei apparaten nodig. Wat denk je bijvoorbeeld van spinaziepannenkoeken? Of lasagne van courgette met tomaten en feta? Oh, en ook de toetjes mogen natuurlijk niet ontbreken. De yoghurtijs-brokken met chocolade en blauwe bessen is mijn favoriet!

Geen koolhydraten met eiwitten

Er is een ding dat Pascale echt afraadt: koolhydraatrijk voedsel combineren met eiwitrijk voedsel. Ze adviseert in Puur Pascale 2 daarom geen snelle koolhydraten meer te eten, omdat die je bloedsuikerspiegel laten pieken. Bovendien zorgt deze combinatie van voedingsstoffen voor een slechte spijsvertering. Volgens professor dr. Hanno Pijl, internernist-endicrinoloog van het LUMC, kan dit je cellen beschadigen. Die celbeschadiging zorgt voor veroudering en ziektes die daarmee gepaard gaan. Professor Pijl vertelde dat de industriële revolutie ons twee grote nadelen heeft gebracht: we konden ons zittend vervoeren en overal suiker en snelle koolhydraten aan toevoegen. Dit heeft onder andere tot een explosie van niet-erfelijke chronische aandoeningen zoals Diabetes type 2 geleid. Koken met de boeken van Pascale Naessens kan hij alleen maar aanraden omdat in deze gerechten te balans weer terug is en alleen complexe koolhydraten zitten. Bovendien: “Iedereen die met een pan kan omgaan, kan dit maken.” Ook niet onbelangrijk.

Samenwerken met je lichaam

Low-carb is deze manier van eten niet, want volle granen zoals havermout, bonen en kikkererwten raadt Pascale juist weer wel aan. Dit zijn complexe koolhydraten, die je lichaam langzamer verteert. Oh, en als je nou een keer zin in hebt in een kom pasta, eet die dan gewoon. Volgens Pascale Naessens moeten we weer gaan samenwerken met ons lichaam. Dat betekent ook stoppen als je lichaam je vertelt dat je vol zit. En: “Af en toe eens uit de bocht gaan hoort bij mijn leven. Waar ik echter van overtuigd ben, is dat we niet tegen constante negatieve invloeden kunnen. Probeer je daarom te houden aan deze regel: 80% basisvoedsel en 20% van wat dan ook.” Ook daaruit blijkt weer: dit is leuk en haalbaar.

Pascale Naessens
Ook na de lezing nam Pascale Naessens nog veel tijd om vragen te beantwoorden, boeken te signeren en naar de verhalen van haar lezers te luisteren.

Voedselhype?

Ten slotte nog een korte opmerking. Misschien denk je nu: ojee, dit is de zoveelste voedselhype. Ik ben zelf ook een beetje huiverig voor al die voedseltrends omdat ik denk dat er niet een specifieke manier van goed eten is voor iedereen, je vooral gevarieerd moet eten en moet luisteren naar je lichaam. Wat mij in dit boek en de ideeën van Pascale Naessens aanspreekt, zijn de vele mogelijkheden en de vrijheid. Goed, puur en simpel eten en je beter voelen. Dat wil toch eigenlijk iedereen?

Als je meer wil weten over de ideeën van Pascale Naessens en wel eens een van haar heerlijke recepten wil proberen, neem dan een kijkje op haar website. Haar nieuwe boek Puur Pascale 2 kan je hier bestellen.

– Voor de lezing werd ik uitgenodigd door Kip & Ei Communicatie en Uitgeverij Lannoo was zo vriendelijk om me het het boek vooraf op te sturen. –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.