Espresso-chocoladetaart

Espresso-Schokoladekuchen

Ik denk dat dit de taart is waarmee mijn liefde voor bakken begon. Een paar jaar geleden maakte ik maakte ‘m voor het eerst op mijn verjaardag en hij was op voordat ik het wist. Ik kon zelf nog nét een stukje proeven. Door de jaren heen is het recept steeds een klein beetje veranderd en nu is deze espresso-chocoladetaart precies goed: zacht van binnen, een beetje krokant van buiten. De espresso geeft deze chocoladetaart net dat beetje extra pit. Dat wordt smullen bij de koffie!

Recept espresso-chocoladetaart

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een kleine, ronde bakvorm van ongeveer 15 cm doorsnee met bakpapier. Laat 150 g pure chocolade samen met 100 g boter smelten in een pannetje. Giet hier twee sterke espresso’s bij. Laat afkoelen. Mix ondertussen twee eieren met 80 g (riet)suiker schuimig. Meng de chocoladeboter en 90 g zelfrijzend bakmeel door het beslag. Voeg een snufje zout en kaneel toe. Zorg dat het beslag goed luchtig wordt. Giet het beslag in de bakvorm en bak in ongeveer een halfuur gaar.

Tips en alternatieven

In plaats van espresso’s kan je ook oploskoffie gebruiken. Dan heb je waarschijnlijk minder meel nodig, bijvoorbeeld 75 gram. Als je helemaal niet van koffie houdt, dan is deze taart eigenlijk net zo lekker zonder! Verder kan je nog een beetje chocolade smelten om de bovenkant te versieren. Oh, en check na 20/25 minuten even of de binnenkant al gaar is. Het is zonde als de taart droog wordt. Dan als laatste nog: ik vind de espresso-chocolade het lekkerst als ‘ie koud is, want dan is de taart aan de binnenkant klef en aan de buitenkant hard. Een nachtje in de koelkast kan dus zeker geen kwaad!

Espresso-chocoladetaart

Gek op chocolade?

Hier vind je al mijn recepten met chocolade. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zelfgemaakte warme chocolademelk met munt? Of maanzaadkoekjes met witte chocolade?

9 thoughts on “Espresso-chocoladetaart”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.