Tips voor een actief weekendje weg net over de grens in het Emsland

Vakantie met het landleven-gevoel én wat actie: dat kan in het Emsland. Deze regio vlak over de Duitse grens is een goede bestemming voor een weekendje weg vol bijzondere natuur, lekker eten en dierenmomenten. Hier zul je door het relaxte plattelandsgevoel al snel ontspannen zijn zonder dat je je verveelt.

Fietsen in het Emsland: langs het water

Het Emsland is behoorlijk vlak en dat maakt het een fijn gebied voor een relaxte fietstocht. Er zijn langeafstandstochten waarmee je door het hele Emsland fietst of dagtochten waarbij je langs bepaalde bezienswaardigheden komt. Je kan starten in een van de steden of juist op het platteland.

Vanuit Meppen starten meerdere fietstochten voor een dag. Ik fietste de Pünten-Tour van Meppen via Haren, een stukje door Nederland en weer terug. Bezienswaardigheden onderweg zijn bijvoorbeeld de historische haven en het scheepvaartmuseum van Haren, de Dankernsee met kasteel Dankern en de binnenstad van Meppen. Ik vond vooral het stuk van Meppen naar Haren erg mooi. Je fietst langs de Ems, door het Borkener Paradies, steeds midden in het groen. Als je de Pünten-Tour (67 km) wil inkorten, kan ik je dus aanraden dit stuk te fietsen.

Tip voor onderweg: Ferienhof Meutstege met maisdoolhof en boerderijcafé

Zoek je een leuk plekje om te stoppen onderweg? Bij Ferienhof Meutstege kan je een goede Kaffee & Kuchen-pauze houden. Probeer bijvoorbeeld de boekweit-taart. Gerechten met boekweit zijn hier typisch want boekweit was lange tijd het enige pseudograan dat hier goed op het voedingstof-arme veen groeide. Stap na het hapje en drankje niet meteen weer op de fiets, maar neem de tijd voor alles wat je op de boerderij kan beleven: er is een maisdoolhoof, een kleine kinderboerderij, een speeltuin en boerengolf!

Tip: met de Emsland-app kan je heel makkelijk een fietsroute plannen. Ik hoor je denken: nog een app? Probeer het maar eens uit. Deze app werkt echt heel prettig, zowel wanneer je een bestaande route wil fietsen als wanneer je zelf een tocht wil samenstellen.

Met ranger Erik Bloeming door Natuurpark Moor-Veenland

Een internationaal natuurpark? Tja, de natuur kent geen grenzen. Eens was dit het grootste aaneengesloten hoogveengebied van Midden-Europa. Nu strekt het natuurpark Natuurpark Moor-Veenland zich uit van Drenthe tot het Emsland. Bijna de helft is beschermd natuurgebied of vogelgebied, en dat geeft wel aan hoe bijzonder Natuurpark Moor-Veenland is.

Maar om erachter te komen hoe bijzonder het natuurgebied écht is, kan je het beste met ranger Erik op pad gaan. Als ik hem bij het huisje van Staatsbosbeheer ontmoet, staan er ook twee e-bikes klaar. ‘Je houdt van microavonturen, hè?’ vraagt Erik lachend, ‘Dan weet ik waar we heengaan.’ Dat laat ik me geen twee keer zeggen en een paar minuten later fietsen we over het splinternieuwe fietspad in de Bufferzone Noordoost. Het Bargerveen is een klein deel van het ooit 300.000 hectare grootte Boertangmoeras. Hier wordt het overgebleven stukje nu beschermd en weer tot leven gebracht. Door ingenieuze maatregelen zoals dijken en meertjes wordt het veen weer natgemaakt. Daardoor ontstaat een leefgebied voor 300 vogelsoorten, zo’n 40 soorten libellen, 30 soorten dagvlinders en bijna 900 nachtvlindersoorten. Wat betreft de biodiversiteit is het Bargerveen een pareltje.

En het is ook nog eens mooi om te zien! Zo aan het einde van de zomer bloeit de heide en als je goed kijkt, zijn er nog meer mooie plantjes te zien. ‘Zie je de druppeltjes op dit plantje? Als hier een libelle in vliegt, is ‘ie kansloos. Zo krijgt de zonnedauw extra eiwitten die hij uit het vrij voedingstofarme veengebied niet kan halen,’ vertelt Erik bij een groen plantje met rode ‘tandjes’.

We fietsen nog een stuk door het Bargerveen en stappen af om een rondje te lopen. Opeens staat Erik stil. ‘Heb je die heuveltjes gezien?’ Ik moet eerlijk toegeven dat ik er zo aan voorbij was gelopen. Erik haalt een kant en klaar stuk turf uit het heuveltje. ‘Hier hebben duidelijk mensen gewoond. Dit turf is achtergelaten toen ze naar de stad trokken. Het ligt gewoon klaar om opgestookt te worden, maar de natuur neemt het nu langzaam terug,’ vertelt hij. Hij wijst me op een eiken- en kastanjeboom: andere tekens dat hier mensen gewoond moeten hebben want die bomen groeien oorspronkelijk niet in het veengebied.

Zo lopen en fietsen we nog een tijdje door het veengebied. Als de wolken niet steeds donkerder en dreigender worden, hadden we waarschijnlijk nog de hele dag door kunnen gaan. Op elke hoek kan Erik wel een verhaal vertellen: over de natuur of de cultuur van Natuurpark Moor-Veenland. Natuurlijk kan je zelf een fietstocht of wandeling door het Natuurpark Moor-Veenland maken, maar nog spannender is om dit met een ranger te doen. Je kan bijvoorbeeld een huifkartocht met Erik maken of te voet met hem op pad gaan.

Geitenkaas uit het Emsland met een Nederlands tintje

Als we geitenboerderij Fehnland binnenlopen, staat Loes Hektor met haar handen in de melk. ‘Bin gleich da!’ roept ze vrolijk. Wij nemen alvast een kijkje in de stal waar ruim 200 geiten wachten tot ze een hapje eten krijgen. Zodra we het uitzichtplatform betreden, kijkt de helft met nieuwsgierige blik naar ons omhoog. Geiten zijn zulke grappige, eigenwijze dieren.

Dat bevestigt Loes ons ook als we later op het erf een kop koffie drinken en praten over de geitenboerderij. Een paar jaar geleden was ze nog huisvrouw en ging als hobby een paar schapen houden. ‘Velen denken daarom dat ik daarna met het idee van de geitenboerderij kwam, maar dat was eigenlijk mijn man,’ lacht Loes. Beiden hadden nauwelijks verstand van het boerenleven toen ze begonnen, laat staan dat ze wisten hoe je geitenkaas maakt. ‘We namen elke dag een stapje om dichter bij de droom te komen. Steeds met het idee dat er een moment zou komen dat we moesten stoppen met onze plannen,’ vertelt Loes. Maar dat moment kwam niet en inmiddels houdt het Nederlandse stel bijna 300 geiten en maakt vijf verschillende soorten kaas. Die heerlijk smaakt: romig, zacht van smaak, maar wel met die typische geitenkaassmaak, mmm!

Geitenboerderij Fehnland is op zondag van 14 tot 17 uur open voor bezoekers. Je kan dan ook een kop koffie op het terras drinken. Kom je liever op een ander moment kaas kopen? In het koelkastje naast de stal liggen altijd stukken kaas die op vertrouwensbasis verkocht worden.

Tip: Eten bij het gezellige Gasthof Robben

Op een steenworp afstand van de geitenboerderij vind je Gasthof Robben. Hier worden seizoensgerechten met een grote glimlach geserveerd. Ook kan je hier voor een lekker koud drankje of een stuk taart terecht als je tijdens je (fiets)tocht door het Emsland even een pauze wil nemen!

Een bijzondere slow food ervaring bij Landgasthof Backers

Als kok, gastronoom en lid van Slow Food Deutschland houdt chef-kok Helmut Backers van de culinaire pareltjes uit de regio. Hij zet ze dan op tafel als ze in het seizoen zijn. Ook houdt hij ervan in vergetelheid geraakte ingrediënten te gebruiken.

Kun je niet kiezen uit al het lekkers op de kaart? Laat je dan verrassen door het nieuwe menu. In mijn geval was dat de culinaire reis door Europa: elk van de vier gangen werd door een ander land geïnspireerd. En hé, proef ik daar nu geitenkaas? ‘We kiezen onze leveranciers heel zorgvuldig uit en zoeken het liefst hier in de omgeving,’ vertelt mevrouw Backers, ‘De geitenkaas komt van geitenboerderij Fehnland. Ben je daar al geweest?’ Dat kan ik alleen maar beamen. En de tarte met geitenkaas en een bonte mix van tomaatjes smaakt daardoor alleen maar lekkerder!

Tip: Vind je de Slow Food-beweging interessant? Ten zuiden van het Emsland ligt het Osnabrücker Land, waar zich ook enkele slow food restaurants bevinden, bijvoorbeeld in Bad Laer.

Zo wordt graanjenever in het Emsland gestookt

Graanjenever? Dat klinkt misschien meer als iets dat je opa drinkt dan een hip drankje. Korn, zoals het in het Duits heet, is echter allang ook geliefd bij jongere generaties. Leuk dus dat je bij Edelkorn-Brennerei Rosche kan kijken hoe dit drankje gestookt wordt. Echt heel ingewikkeld is het niet: mout wordt vermengd met water, mais en rogge. Door de toevoeging van gist daarna, ontstaat alcohol. De alcoholrijke substantie wordt vervolgens gedestilleerd en gestookt, en zo ontstaat een simpele, maar smaakvolle graanjenever.

‘Des te belangrijker is het dat de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn, die proef je immers,’ vertelt meneer Rosche – pas de vijfde generatie sinds 1792, tijdens een rondleiding door de stokerij. Met een goed gevoel voor humor en een scherpe oplettendheid neemt hij zijn gasten mee door de stokerij en de Korn-Academie, waar je door meneer Rosche misschien nog wel even op de proef wordt gesteld. Een kleine tasting rond het bezoek aan de jeneverstokerij in het Emsland af!

Tip: daarna een hapje eten bij Jagdhaus Wiedehage

Nog lekker een hapje eten na het bezoek aan Edelkorn-Brennerei Rosche? Om de hoek zit Jagdhaus Wiedehage. De geschiedenis van het gebouw gaat helemaal terug naar de 17e eeuw en in het restaurant zijn nog veel historische details te zien. De menukaart is juist een mooie mix van klassieke en moderne gerechten, met zoveel mogelijk seizoensgebonden en regionale producten. Als je van paddenstoelen houdt, is het de moeite om aan het einde van de zomer te komen als cantharellen in het seizoen zijn en het Jagdhaus Wiedehage een speciale paddenstoelen-kaart heeft.

-Disclaimer: voor de reis naar het Emsland werd ik door Emsland Tourismus uitgenodigd. Het enthousiasme dat je leest, is 100% dat van mij.-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.