Dangast: cake, kust en curiositeiten

Etta von Dangast

 

Als je Dangast binnenrijdt, vraag je je misschien af wat je hier te zoeken hebt. Er wonen meer schapen dan mensen en tussen de uitgestrekte groenen velden lijkt maar weinig te doen te zijn. En dan kom je aan de kust. Links en rechts strand met de typisch Noord-Duitse ‘Strandkörbe’, een frisse, zoute wind en krijsende meeuwen. Pure ontspanning. En tussen al die ontspanning door valt er heus wel wat te doen in Dangast. Een boottochtje bijvoorbeeld, of rabarbercake eten.

Varen op de Etta von Dangast

Met een vriendelijk “Moin” (hoi!) word je door kapitein Anton Tapken op zijn schip begroet. De twee uur daarna vaar je over de vriendelijke (en soms ook ruige) golven van de Jadebusen, een zeearm van de Noordzee. Daarbij vertelt meneer Tapken de wildste verhalen over Dangast, de Jadebusen en de zeelui die hier vroeger woonden. Na een rondje om de Angaster Leuchtturm (een vuurtoren) en een stukje langs de kust van Wilhelmshaven, vaar je weer terug naar de haven van Dangast. Overigens vinden ze het juiste vaarwater terug door berken, die ze met eb in de bodem hebben gestoken. Etta vpn Dangast

Rabarbertaart bij Dangaster Kurhaus

Om even bij de familie Tapken te blijven: die hebben in Dangast een enorm stuk grond in het bos aan de kust. Daar hebben ze geen hek omheen gezet, maar verwelkomen ze iedereen juist graag. Hier staat onder anderen het Dangaster Kurhaus, dat al sinds 1882 ook een gastenhuis is. Maren Tapken vertelde ons hoe haar moeder veertig jaar geleden begon met rabarbercake bakken omdat haar oom een te grote rabarberoogst had. Inmiddels maken veel touristen een omweggetje voor de cake met zacht eiwitschuim. Op de vraag of Maren de cake zelf nog wel eens eet, antwoordt ze “Zelden, maar elke keer ben ik weer verrast hoe lekker ‘ie is”.

Dangaster Kurhaus

Strand

Toch nog even rust nemen van al die activiteiten? Dangast heeft een prachtig lang strand mét typische Noord-Duitse strandstoelen.

Dangast Strand

 

Dangaster Kunstpfad

Op de dijk onder het Kurhaus zie je een regenboogspuitende walvis geschilderd. Deze ‘graffiti’ hint al naar de artistieke kant van Dangast. Er is zelfs een heus kunstpad door het dorp. Deze leidt je langs negentien tableaus en ongeveer evenveel kunstwerken, waarmee je de kunstgeschiedenis van Dangast kan volgen.

Dangast

Spijöök: Museum van curiositeiten en zeemanslegenden

Een heel ander soort kunst vind je in Spijöök. Dit museum in het buurdorp Varel staat vol met de bizarste objecten: een Oost-Friese koptelefoon met schelpen voor op je oren, een echte zwaardvis en het skelet van een zeemeermin. Alles voorzien van bijzondere legendes. Bij Spijöök weet je soms niet waar de realiteit eindigt en de fantasie begint. Zeker niet als je wordt rondgeleid door een van de broers Chiemlewski.

Spijöök Varel

’s Zomers: openluchttheater en meer

Als je denkt dat er in de zomer alleen in grote steden van alles te doen is, heb je het mis. In de Duitse Noordzeedorpjes wordt ontzettend veel georganiseerd. Zo kun je dit jaar het spannende verhaal ven de Vliegende Hollander in het openluchttheater achter de dijk zien. De ondergaande zon en de blatende schapen zijn daarbij de landelijke special effects. Maar er zijn ook wadwandelingen, vissersrondleidingen, schilderworkshops en meer. Hier vind je het actuele aanbod van Dangast.

Dangast zomerOp een uur rijden van Dangast ligt Bremerhaven, een havenstad met interessante musea, lekkere vis en prachtig uitzichtpunt. Meer over Bremerhaven lees je hier.

5 thoughts on “Dangast: cake, kust en curiositeiten”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.