Dangast: cake, kust en curiositeiten

Als je Dangast binnenrijdt, vraag je je misschien af wat je hier te zoeken hebt. Er wonen meer schapen dan mensen en tussen de uitgestrekte groene velden lijkt maar weinig te doen te zijn. En dan kom je aan de kust. Links en rechts strand met de typisch Noord-Duitse ‘Strandkörbe’, een frisse, zoute wind en krijsende meeuwen. Pure ontspanning. En tussen al die ontspanning door valt er heus wel wat te doen in Dangast. Een boottochtje bijvoorbeeld, of rabarbercake eten.

Varen op de Etta von Dangast

Met een vriendelijk “Moin” (hoi!) word je door kapitein Anton Tapken op zijn schip begroet. De twee uur daarna vaar je over de vriendelijke (en soms ook ruige) golven van de Jadebusen, een zeearm van de Noordzee. Daarbij vertelt meneer Tapken de wildste verhalen over Dangast, de Jadebusen en de zeelui die hier vroeger woonden. Na een rondje om de Angaster Leuchtturm (een vuurtoren) en een stukje langs de kust van Wilhelmshaven, vaar je weer terug naar de haven van Dangast. Overigens vinden ze het juiste vaarwater terug door berken, die ze met eb in de bodem hebben gestoken. Etta vpn Dangast

Rabarbertaart bij Dangaster Kurhaus

Om even bij de familie Tapken te blijven: die hebben in Dangast een enorm stuk grond in het bos aan de kust. Daar hebben ze geen hek omheen gezet, maar verwelkomen ze iedereen juist graag. Hier staat onder anderen het Dangaster Kurhaus, dat al sinds 1882 ook een gastenhuis is. Maren Tapken vertelde ons hoe haar moeder veertig jaar geleden begon met rabarbercake bakken omdat haar oom een te grote rabarberoogst had. Inmiddels maken veel touristen een omweggetje voor de cake met zacht eiwitschuim. Op de vraag of Maren de cake zelf nog wel eens eet, antwoordt ze “Zelden, maar elke keer ben ik weer verrast hoe lekker ‘ie is”.

Dangaster Kurhaus

Strand

Toch nog even rust nemen van al die activiteiten? Dangast heeft een prachtig lang strand mét typische Noord-Duitse strandstoelen.

Dangast Strand

Dangaster Kunstpfad

Op de dijk onder het Kurhaus zie je een regenboogspuitende walvis geschilderd. Deze ‘graffiti’ hint al naar de artistieke kant van Dangast. Er is zelfs een heus kunstpad door het dorp. Deze leidt je langs negentien tableaus en ongeveer evenveel kunstwerken, waarmee je de kunstgeschiedenis van Dangast kan volgen.

Dangast

Spijöök: Museum van curiositeiten en zeemanslegenden

Een heel ander soort kunst vind je in Spijöök. Dit museum in het buurdorp Varel staat vol met de bizarste objecten: een Oost-Friese koptelefoon met schelpen voor op je oren, een echte zwaardvis en het skelet van een zeemeermin. Alles voorzien van bijzondere legendes. Bij Spijöök weet je soms niet waar de realiteit eindigt en de fantasie begint. Zeker niet als je wordt rondgeleid door een van de broers Chiemlewski.

Spijöök Varel

‘s Zomers: openluchttheater en meer

Als je denkt dat er in de zomer alleen in grote steden van alles te doen is, heb je het mis. In de Duitse Noordzeedorpjes wordt ontzettend veel georganiseerd. Zo kun je dit jaar het spannende verhaal ven de Vliegende Hollander in het openluchttheater achter de dijk zien. De ondergaande zon en de blatende schapen zijn daarbij de landelijke special effects. Maar er zijn ook wadwandelingen, vissersrondleidingen, schilderworkshops en meer.

Dangast zomer

Op vakantie in Nedersaksen

Nedersaksen is een ongelooflijk veelzijdig stukje Duitsland. Een reisje naar Dangast kan je daarom prima combineren met een van de andere bezienswaardigheden in Nedersaksen. Wat dacht je bijvoorbeeld van wadlopen over de Noordzeebodem? Of van de zowel onbekende als pittoreske Hanzestad Stade? Als je meer van de grote steden bent, kan ik je ook Bremerhaven aanraden, een havenstad met interessante musea, lekkere vis en een prachtig uitzichtpunt. Meer over Bremerhaven lees je hier.

7 Comments

Add Yours
    • 7
      Janna Kamphof

      Omdat ik zelf geen kinderen heb en maar twee dagen in Dangast ben geweest, vind ik het moeilijk om je vraag te beantwoorden. Als je van buiten zijn houdt, is de Noordzeekust natuurlijk altijd een goed idee. Er is een strand, er worden verschillende activiteiten georganiseerd en je kan er in de buurt bijvoorbeeld ook wadlopen. Meer tips vind je op de website van Varel-Dangast, helaas wel alleen in het Nederlands. Als ik je nog ergens mee kan helpen, kan je altijd nog een reactie achterlaten of me mailen op jannakamphof@live.nl. Alvast een fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.