Dagje Alkmaar: 7 tips om te zien, doen en eten

Je hoeft niet altijd ver te reizen om een leuke stad te bezoeken. Daarvan is Alkmaar een goed voorbeeld. Van de laatste dag dat ik nog studenten-ov had, maakten we een dagje Alkmaar. Dat deze Noord-Hollandse stad een beroemde kaasmarkt heeft, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat Alkmaar een paar verstopte hofjes, gezellige hotspots en een bijzonder uitzichtsplatform heeft?

1. Alkmaarse hofjes

Haarlem staat dan wel bekend om haar hofjes, Alkmaar heeft zeker ook een paar mooie. De Alkmaarse hofjes worden ook wel provenhuizen genoemd, omdat hier vroeger oude dames en heren woonden en preuven (giften) konden ontvangen. Alleen het Hofje van Splinter en het Wildemanshofje zijn dagelijks geopend voor bezichtiging. Een aantal hofjes in Alkmaar kan je tijdens de open monumentendag bezoeken.

Dagje Alkmaar hofjes

2. Klim naar de hemel: uitzicht

Vanaf 1 mei t/m 8 oktober kan je de Grote of Sint Laurens Kerk beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en het omringende groen. Het uitzichtsplatform op 20 meter hoogte is ter ere van het 500-jarige bestaan van de kerk gebouwd. Tipje: een combiticket met het Stedelijk Museum Alkmaar is een stuk voordeliger.

Tip: Vergelijkbaar met deze ‘Klim naar de hemel’ kan je in Haarlem tot eind september 2019 een ‘Klim naar het licht’ maken.

3. Grachten

Van Utrecht en Amsterdam wisten we natuurlijk al dat ze gezellige grachten hebben, maar hé, Alkmaar heeft ze ook én een stuk rustiger. Hier maak je dus op je gemak een wandelingetje langs de grachten of maak eens een rondvaart om van de mooie gevels te genieten.

4. Koffie, taart én meubels bij Sencha

Via Instagram kreeg ik de tip om een taartje te eten bij Sencha. En ik kan dat jou ook alleen maar aanraden als je een dagje Alkmaar doet. Bij Sencha bakken ze allerlei lekkers, ook glutenarm, plantaardig en raw. Ben je een echte zoetekauw? De rocky road is hier onwijs lekker en goed gevuld met marshmellows, noten en biscuit. Leuk om te weten: bij deze lunchstore gebruiken ze het liefst lokale en eerlijke producten.

Alkmaar koffie drinken Sencha

5. kleine winkeltjes

‘Alkmaar is een goede winkelstad,’ had ik al vaak gehoord. Nu is winkelen niet echt mijn ding, maar een paar kleine winkeltjes in deze stad wisten mij toch te verleiden even binnen te kijken. Vooral in de Koorstraat, waar ook Sencha zit, en andere zijstraatjes vind je winkels die wat anders-dan-anders zijn.

6. Kaasmarkt: cliché, maar wel leuk

Niet echt een originele tip, maar wel de moeite waard tijdens een dagje Alkmaar: de kaasmarkt op vrijdag. Ik ging er ook enigszins sceptisch naartoe en stond vervolgens een halfuur gefascineerd te kijken naar de mannen die met enorme kazen rondrennen om ze te wegen. Het is écht leuk om te zien. Ook als Nederlander 😉

Dagje Alkmaar tips

7. Historische panden

Alkmaar kan je prima te voet ontdekken. Het leuke daaraan is dat je goed om je heen kan kijken. Dat is zeker de moeite waard, want Alkmaar staat vol historische panden. In de Achterstraat vind je bijvoorbeeld het Kaaspakhuis Henneman. Hier vind je een plattegrond met nog meer bezienswaardigheden in Alkmaar.

Een dagje weg in Nederland?

2 Comments

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.