Canyon Lengerich: wandelen rond een indrukwekkende kloof

Canyon Lengerich

Van de Grand Canyon hebben we allemaal waarschijnlijk wel eens foto’s gezien: een indrukwekkende diepe kloof met mooi oranjebruin gesteente. Maar hé, een retourtje Amerika is niet per se goedkoop. Gelukkig is er net over de grens ook een prachtige kloof te zien: de Canyon Lengerich. De kloof is gevuld met prachtig turquoise water en zeker een bezoekje waard.

De teutoschleifen

Door het Teutoburger Wald, een smalle, maar tamelijk hoge heuvelrug in de buurt van Osnabrück, loopt de Hermannsweg. Met zijn 156 kilometer en schitterende uitzichten, geld het als een van de mooiste hooggelegen wandelpaden van Duitsland. Om een beetje extra aandacht te geven aan de hoogtepunten die op deze weg liggen, zijn er een aantal goed gemarkeerde wandelingen uitgezet: de zogenaamde Teutoschleifen. Deze zijn tussen den 6,5 en 13 kilometer lang en daarom geschikt voor een breed publiek.

Canyon Lengerich wandelen Duitsland

tour langs de canyon lengerich

Een van de Teutoschleifen neemt je mee naar de Canyon Lengerich. De kloof was vroeg een steengroeve, waar kalksteen voor cementproductie werd gewonnen. In de buurt van het plaatsje Lengerich zijn er nog meer verlaten steengroeves, maar de Canyon is daarvan wel de bijzonderste. Die liep namelijk vol met regenwater, dat schitterend blauw kleurde. Rondom de kloof kan je twee wandelingen maken. De Teutoschleife ‘Canyon Blick’ (klik voor route) loopt tussen Leede en Lengerich, is 11 kilometer en heeft naast een uitzicht op de Canyon nog een paar mooie uitzichten te bieden. Loop je liever een klein rondje? Dan is de Canyon Tour van 5,3 kilometer perfect. Deze tour begint bij het uitzichtspunt en is daarna goed aangegeven met bordjes.Teutoschleifen Canyon Tour Lengerich

kleine ode aan natuur in de buurt

Tot slot nog even een kleine ode aan de natuur in je eigen omgeving. Steeds vaker ontdek ik hoeveel moois er eigenlijk in mijn directe omgeving te vinden is. Neem nu de Canyon Lengerich. Ik sprong vanochtend in Osnabrück op de fiets en kwam na ongeveer 75 minuten aan bij de kloof. Ook vanuit Nederland is deze plek goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto, en daarom de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Door de challenges van Paradijs in de Polder ben ik weer met andere ogen naar mijn omgeving gaan kijken. En kijk eens wat je dan allemaal ontdekt!

Teutoschleifen wandelen Duitsland

meer wandelen in Duitsland

In mijn archief vind je nog veel meer artikelen over wandelen. Mijn mooiste wandelervaring in Duitsland was wadlopen over de Noordzeebodem. Maar ook over het Okertal in de Harz was ik erg enthousiast!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.