Wanderlust: indrukwekkende Bruchhauser Steine

Bruchhauser Steine Olsberg

Zodra je tijdens een wandeling indrukwekkende rotspartijen tegenkomt, ben ik enthousiast. Nog beter is het als je ze ook nog kan beklimmen voor een schitterend uitzicht. Wandelen rond en over de Bruchhauser Steine in Olsberg (Sauerland) was dan ook een geweldige ervaring. Deze vier vulkaangesteenterotsen staan midden in een klein bos, dat ook een beschermd natuurgebied is. De perfecte plek voor een korte, maar spannende wandeling.

De hoogste van de vier rotsen is de Bornstein met zijn 94 meter. Deze rots is bovendien de geliefde broedplaats van de slechtvalk. Ook op de andere rotsen broeden vaak vogels, de reden dat je drie van de vier niet mag beklimmen. De Feldstein mag je wél beklimmen en dat kan ik je zeker aanraden. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de andere rotspartijen en de prachtig groene omgeving.

Bruchhauser Steine Olsberg

De uitstekende rotsen zijn op een bijzondere manier ontstaan. Zo’n 370 miljoen jaar geleden werd zacht leisteein afgezet uit een oerzee. Heel veel miljoen jaren later drong lava via spleten in het leisteen tot de zeebodem door. Toen het hooggebergte tijdens het Carboon-tijdperk werd opgetild, erodeerde het zachte leisteen langzaam weg, maar bleef het harde vulkanische gesteente staan. Dat zijn nu de uitstekende rotspunten die de Bruchhauser Steine vormen.

Er zijn verschillende wandelingen in het gebied mogelijk. Een korte, maar spannende wandeling maakt alleen een rondje om en over de Bruchhauser Steine. De route vind je onder andere hier. Meer uitdaging nodig? De Schmalahtal-Rundwanderweg gaat over de Rothaarsteigweg om de rotsen heen en langs de Schmlahtalstauweg (waar je helaas niet mag zwemmen omdat dit de drinkwatervoorziening van Brilon is). Als je deze laatste weg volgt, zou ik zeker bij de Bruchhauser Steine van de route afgaan, om de Feldstein te beklimmen.

Meer wandelen? Hier vind je al mijn favoriete wandelingen. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Slovenië.

 

6 thoughts on “Wanderlust: indrukwekkende Bruchhauser Steine”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.