Zodra je tijdens een wandeling indrukwekkende rotspartijen tegenkomt, ben ik enthousiast. Nog beter is het als je ze ook nog kan beklimmen voor een schitterend uitzicht. Wandelen rond en over de Bruchhauser Steine in Olsberg (Sauerland) was dan ook een geweldige ervaring. Deze vier vulkaangesteenterotsen staan midden in een klein bos, dat ook een beschermd natuurgebied is. De perfecte plek voor een korte, maar spannende wandeling.
Indrukwekkende rotsformaties: dit zijn de Bruchhauser Steine On top of the world!
Hoge rotsen en fantastische uitzichten
De hoogste van de vier rotsen is de Bornstein met zijn 94 meter. Deze rots is bovendien de geliefde broedplaats van de slechtvalk. Ook op de andere rotsen broeden vaak vogels, de reden dat je drie van de vier niet mag beklimmen. De Feldstein mag je wél beklimmen en dat kan ik je zeker aanraden. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de andere rotspartijen en de prachtig groene omgeving.

Het ontstaan van de Bruchhauser Steine
De uitstekende rotsen zijn op een bijzondere manier ontstaan. Zo’n 370 miljoen jaar geleden werd zacht leisteen afgezet uit een oerzee. Heel veel miljoen jaren later drong lava via spleten in het leisteen tot de zeebodem door. Toen het hooggebergte tijdens het Carboon-tijdperk werd opgetild, erodeerde het zachte leisteen langzaam weg, maar bleef het harde vulkanische gesteente staan. Dat zijn nu de uitstekende rotspunten die de Bruchhauser Steine vormen.

Wandelingen rond de Bruchhauser Steine in Olsberg
Er zijn verschillende wandelingen in het gebied mogelijk. Een korte, maar spannende wandeling maakt alleen een rondje om en over de Bruchhauser Steine. De route vind je onder andere op deze website. Meer uitdaging nodig? De Schmalahtal-Rundwanderweg gaat over de Rothaarsteigweg om de rotsen heen en langs de Schmlahtalstauweg (waar je helaas niet mag zwemmen omdat dit de drinkwatervoorziening van Brilon is). Als je deze laatste weg volgt, zou ik zeker bij de Bruchhauser Steine van de route afgaan, om de Feldstein te beklimmen.

Meer wandelen in Duitsland
Op minder dan een halve dag rijden zijn nog veel meer schitterende wandelgebieden in Duitsland te vinden:
- Het Okertal in de Harz is lieflijk en ruig tegelijkertijd. In de zomermaanden is het hier schitterend groen en in de herfst kan je genieten van een bont gekleurde zee van bomen.
- Op slechts een paar uur rijden van Nederland bevindt zich de hangbrug Geierlay. Deze indrukwekkende brug is 360 meter lang en laat je op 100 meter hoogte in de kloof eronder kijken.
- Wil je wandelen in Duitsland net over de grens? Ik verzamelde mijn tien lievelingswandelingen waar je graag een dagje voor over de grens gaat.
