24 uur in Bremerhaven

Bremerhaven – waar alles anders is dan ergens anders. Dat zei Raymond Kiesbye, bedrijfsleider van Bremerhaven Touristik en het bleek te kloppen. In deze kuststad worden per dag minstens 10 miljoen vissticks gemaakt, bevindt zich de kleinste dierentuin van Europa en kan je je verse vis in een oud zeemanscafé met dollars betalen. Is Bremerhaven een reisje waard? Zeker weten. Op ongeveer 6 uur met de trein vanaf Amsterdam is Bremerhaven leuk voor een weekend weg of het begin van een reis aan de Noordzee.

Bremerhaven uitzicht

Vis, vis, vis

Bremerhaven bereik je met een regionale trein vanaf Bremen. Vanaf daar is het een klein halfuur lopen naar het Deutsche Schiffahrtmuseum, waar, waar je de frisse, zoute lucht al tegemoet komt. Hier start elke zaterdag om 11.00 de Tour de Fisch, een bustocht door de vissershavens van Bremerhaven. Gisela Fischer (ja, zo heet ze echt!) neemt je mee langs de voormalige aanlegplaatsen van de vissersschepen, veilinghallen en koelingen. Veel van de huidige productie gebeurt in Bremerhaven in gebouwen met glazen wanden, waardoor het productieproces voor iedereen te zien is. De tour komt ten slotte langs het Schaufenster Fischereihafen, voormalig pakhal 4, waar je nu vis kunt zien en eten. Je kunt hier uitstappen of nog het laatste stukje meerijden naar de Alter Hafen.

Broodje aan boord

Overal in Bremerhaven zie je en ruik je vis. Heb je al honger gekregen? Loop dan naar restaurant Klibfisch, aan de nieuwe haven. Op deze boot eet je de lekkerste Fischbrötchen. Bijzonder: de broodjes hebben de vorm van een schelp. Wie niet van vis houdt, kan hier voor aardappelsalade en frietjes terecht.

Museumlandschap Bremerhaven

Bremerhaven heeft een paar mooie musea. Voor wie meer wil weten over de mensen die aan het begin van de 19e eeuw Bremerhaven als springplank naar de rest van de wereld gebruikten, de zogenaamde Auswander, is het Auswandererhaus een aanrader. Liever een wereldreis maken? In het Klimahaus  maak je een rondje om de wereld over de achtste lengtegraad. Dit museum neemt je mee door de verschillende landschappen, klimaten en culturen die je op deze lengtegraad liggen. In beide musea kan je een hele middag blijven, maar reken op minstens 2,5 uur. Als je dan nog zin hebt, kan je de Zoo am Meer bezoeken, een Noordzeedierentuin. Deze is klein, maar interessant om iets te leren over de dieren uit de Noordzee. Eh, maar wat doen die apen daar dan? Die zijn vroeger meegebracht door zeemanslieden.

Zoo am Meer Bremerhaven

Letzte Kneipe vor New York

De containerhaven van Bremerhaven kan je natuurlijk niet zomaar bezoeken. Toch benieuwd hoe dat eruit ziet? Midden in de containerhaven bevindt zich een uitzichttoren gemaakt van containers. Vanaf hier heb je een leuk uitzicht over de werkzaamheden. Op een kwartiertje lopen bevindt zich de Letzte Kneipe von New York. Dit restaurant lijkt wel een museum. Overal waar je kijkt, zie je boegbeelden, visnetten, bootsklokken en andere maritieme spullen. Het verhaal gaat dat de eigenaar deze spullen krijgt van matrozen die hun drankjes niet meer betalen kunnen. De gerechten hier zijn heerlijk vers en niet duur.

Uitzicht over Bremerhaven

In de zomermaanden is het uitzichtsplatform van Atlantic Sail City Hotel nog tot 22 uur geopend. Met een beetje mazzel, zie je de zon hier in de zee ondergaan. Maar ook zonder zonsondergang heb je vanaf de 20e verdieping een geweldig uitzicht over Bremerhaven. De drie euro entree is het dus zeker waard. Overnachten in dit hotel is prijzig, maar wel een gave beleving vanwege het uitzicht op zee en de lichtjes van de havens.

Bremerhaven kust

Ontbijt en ochtendwandelingetje

Niet in het hotel overnacht? Voor 20 euro kan je hier toch lekker ontbijten met zee-uitzicht. Het ontbijt is heerlijk uitgebreid met verschillende soorten muesli, broodjes, sap en broodbeleg (ook hier verse vis!). Wie goedkoper ontbijten wil, kan bijvoorbeeld bij Brotbar verse broodjes kopen en die aan het strand opeten. Na het ontbijt is het leuk langs de zee over het Willy-Brandt-Platz langs de Neuer en Alter Fischereihafen te lopen. Vanaf de Alter Fischereihafen kan je dan via de dijk richting de Strandbar weer naar het station lopen.

Uitgenodigd voor de reis naar Bremerhaven werd ik door Die Nordsee. Bedankt!

10 gedachten over “24 uur in Bremerhaven”

    1. Liebe Mailin, danke für deinen lieben Kommentar. Es hat mich so gefreut Bremerhaven zu besuchen. Danke, dass Du uns die Stadt gezeigt hast und hoffentlich bis bald!

  1. Wat super vet! Haha, 10 miljoen vissticks per dag? Hoe verzin je het! Echt heel leuk dat je daar bent geweest. Bremerhaven lijkt me erg leuk, hoewel ik denk dat je wel van vis moet houden 😉

    1. Bremerhaven is, net al de Noordzeekust van Duitsland zeker de moeite waard. Binnenkort komen er meer artikelen online over plekken aan de Duitse Noordzeekust, zoals Wilhelmshaven en het natuurgebied Wangerland. Misschien vind je daar wel een paar tips voor een reisje naar de Nordsee? 🙂

  2. Pingback: Dangast: Cake, kunst en curiositeiten

  3. Pingback: Wadlopen: wandelen over de Noordzeebodem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.