Maanzaadkoekjes met citroen en witte chocolade

NL  De eerste keer dat ik in Duitsland een taartje met maanzaad at, was ik verkocht. Maanzaad wordt in Nederland vooral voor brood gebruikt, maar in Midden-Europa ook als vulling in gebak. De blauwzwarte zaadjes smaken een beetje nootachtig en geven zoete taarten en koekjes daarom een bijzonder smaak. Ik nam een zakje mee uit Leipzig en ging er hier in Nederland mee aan de slag. Het resultaat: maanzaadkoekjes met citroen en witte chocolade. Knapperige koekjes die zowel zoet als fris zijn. Oh, en ze zijn snel gemaakt. Je kan ze dus nú nog voor vanavond bij de koffie maken!

 Das erste Mal das ich in Deutschlad einen Kuchen mit Mohn aß, war ich begeistert. Mohnsamen werden in den Niederlanden vor allem für Brot benutzt, aber in Mittel-Europa auch als Fülling in Gebäck. Die blauschwarze Samen schmecken etwas nussig und geben süße Kuchen und Plätzchen deshalb eine besonderes Geschmack. Ich nahm eine Tüte aus Leipzig mit und fing hier in den Niederlanden damit an zu experimentieren. Das Resultat: Mohnplätzchen mit Zitrone und weißer Schokolade. Knusprige Plätzchen die gleichzeitig süß als frisch sind. Oh, und man macht sie schnell. Du könntest sie jetzt noch für heute Abend bei dem Kaffe machen!

Maanzaadkoekjes citroen witte chocolade

NL  Ingrediënten                                                 Zutaten
voor 16 koekjes                                                      für 15 Plätzchen
150 g boter                                                             150 G Butter
100 g suiker                                                           100 G Zucker
1 ei                                                                           1 Ei
200 g zelfrijzend bakmeel                                    200 G weißes Mehl + 1 Tl Backpulver
1/2 tl zout                                                              1/2 Tl Salz
100 g witte chocolade                                          100 G weiße Schokolade
2 el maanzaad                                                        2 El Mohnsamen
1 tl citroenessence of -schil                                 1 Tl Zitronenessenz oder -schale
eventueel: 50 g extra chocolade                          eventuell: 50 G extra Schokolade

NL  Bereiding
1. Mix de boter en suiker tot een glad mengsel en voeg daar dan het ei aan toe.
2. Voeg hier zelfrijzend bakmeel en zout aan toe en mix goed door elkaar.
3. Hak de witte chocolade in grove stukken en meng samen met het maanzaad en de citroen door het deeg.
4. Maak zestien bolletjes van het deeg. Als je wil dat de koekjes wat krokanter worden, laat het deeg dan nog minstens een uur in de koelkast rusten.
5. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en druk de bolletjes plat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze kunnen nog een beetje uitlopen.
6. Bak de koekjes 12-15 minuten tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Laat afkoelen.
7. Voor een leuk effect kan je nog 50 gram witte chocolade smelten en in een slingerende beweging over de koekjes verdelen. Voor de smaak is dit niet nodig, maar het ziet er wel tof uit!

 Zubereitung
1. Mischie die Butter und den Zucker bis eine glatte Mischung und füge dann das EI hinzu.
2. Füge das Mehl, die Backpulver und das Salz hinzu und mische alles gut durch einander.
3. Hacke die weiße Schokolade in grobe Stücke und mische zusammen mit den Mohsamen und der Zitrone durch dem Teig.
4. Mache aus dem Teig 16 Kugel. Wenn man möchtet, dass die Plätzchen etwas knuspriger werden, lass den Teig dann mindestens eine Stunde im Kühlschrank ruhen.
5. Wärme den Backofen auf 175 Grad vor. Bekleide das Backblech mit Backpapier und drücke die Kugel flach. Lass genug Platz zwischen den Plätzchen, weil sie noch etwas auslaufen können.
6. Backe die Plätzen 12-15 Minuten bis sie anfangen hellbraun zu farben. Lass abkühlen.
7. Für einen tollen Effekt kan man noch 50 Gram Schokolade schmelzen und in einer schwingenden Bewegung über die Plätzchen verteilen. Das Geschmack braucht es nicht, aber es sieht schön aus!

3 reacties:

  1. Ohhh dit ziet er zó lekker uit! Als het goed is is onze keuken woensdag klaar, en de oven moet dan natuurlijk goed ingewerkt worden.... :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk recept! Ik ben niet zo van de witte chocolade, maar zou dit zeker proberen met donkere!

    BeantwoordenVerwijderen

Elke reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Bedankt!