Q&A Studeren in Leipzig

NL  Het eerste semester aan de Universität Leipzig is voorbij. Het is alweer ruim vier maanden geleden dat ik naar Leipzig verhuisde. Ik krijg nog dagelijks vragen over Leipzig, studeren in het buitenland en het Erasmusprogramma. Daarom is het tijd voor een Q&A. Op Instagram kreeg ik veel leuke vragen, die ik in dit artikel beantwoord. Heb jij altijd al willen weten hoe dat nou is, studeren in een vreemde stad? Lees dan snel verder!

 Das erste Semester an der Universität Leipzig is vorbei. Es ist schon gut vier Monaten her, dass ich nach Leipzig umzog. Noch täglich werden mir Fragen über Leipzig, studieren im Ausland und das Erasmusprogramm gestellt. Deshalb ist es Zeit für ein Q&A. Auf Instagram habe ich tolle Fragen gesammelt, die ich in diesem Artikel beantworte. Wolltest du schon immer wissen, wie es ist um in einer fremden Stadt zu studieren? Lies dann schnell weiter!

Janna Kamphof Leipzig


NL  Chiara: Wat studeer je?
Ik studeer Communicatie- en Mediawetenschappen. Afgelopen semester was mijn lievelingsvak Kommunikationsmanagement, waarbij we leerden over alle communicatie waar een bedrijf mee te maken heeft, van Public Relations tot medewerkercommunicatie tot lobbying. Echt mega interessant. Verder had ik vakken over journalistiek, film en het mediasysteem in Duitsland. Eigenlijk was er niets wat ik niet leuk vond en ik ben benieuwd wat ik volgend semester kan volgen. 

 Chiara: Was studierst Du denn Schönes ? 
Ich studiere Kommunikations- und Medienwissenschaft. Letztes Semester war mein Lieblingskurs Kommunikationsmanagement, wobei wir über alle Formen der Kommunikation eines Unternehmens gelernt haben, von Public Relations bis Mitarbeiterkommunikation bis Lobbying. Echt mega interesant. Weiter habe ich noch Kursen über Journalistik, Film und das deutsche Mediensystem gefolgt. Eigentlich gab es nicht, das ich nicht interessant fand und ich bin gespannt, was ich nächstes Semester wieder folgen kann.


NL  MariskaBen je achteraf gezien blij met je keuze voor deze stad? Word je goed begeleid via het Erasmus programma of moet je alles zelf uitzoeken zoals woning, voorzieningen, ontmoeten van nieuwe mensen?

Als antwoord op je eerste vraag: ja! Leipzig is gewoon een geweldige stad, waar elke dag wat te doen, ontdekken of zien is. De stad is sterk in ontwikkeling op dit moment door en de atmosfeer is er heel fijn. 


Wat betreft je andere vraag: op de website van de universiteit is meestal wel het een en ander te vinden, vooral wat betreft de studie. Ik heb zelf vooral veel gehad aan kletsen met studenten die al in Duitsland/Leipzig waren geweest. Oh, en mijn 'buddy', een Leipzigse student uit mijn richting, heeft me in het begin ook veel geholpen met het regelwerk. In Leipzig is bovendien 'Studentenwerk', dat kamers verhuurd en waar je terecht kan met vragen over faciliteiten. Verder werd er in Leipzig een welkomstweek voor Erasmusstudenten georganiseerd, waardoor ik veel mensen heb leren kennen. Ook zijn er twee Erasmusverenigingen, waarmee ik bijvoorbeeld naar de Sächsische Schweiz en Dresden ben geweest. Er wordt dus het een en ander georganiseerd, maar je organisatievermogen en zelfstandigheid worden zeker op de proef gesteld ;) 


 Mariska: Bist du im Nachhinein froh mit deiner Wahl für die Stadt? Wird man mit dem Erasmusprogramm gut begeleitet oder muss man in Bezug auf eine Wohung, Ausstatungen, das Treffen von neuen Leuten alles selber aussuchen?

Als Antwort auf deine erste Frage: ja! Leipzig ist einfach eine einzigartige Stadt, wo jeden Tag etwas zu tun, entdecken oder sehen ist. Die Stadt ist im Moment stark in Entwicklung und die Atmosphere ist super.

In Bezug auf deine andere Frage: auf der Webseite der Universität ist meistens schon etwas zu finden, vor allem über die Studiengänge. Ich habe selber auch viel geredet mit Leuten, die schon in Deutschland/Leipzig waren. Oh, und mit meiner 'Buddy', eine Leipziger studentin von meinem Studium, die mir am Anfang auch viel mit der Organisation geholfen hat. Außerdem gibt es in Leipzig 'Studentenwerk', wo man eine Wohnung mieten kann und Fragen stelle kann. Weiter wurde in Leipzig eine Wilkommenswoche organisiert, wo ich viele Leute kennengelernt habe. Auch gibt es zwei Erasmusvereine, womit ich zum Beispiel in der Sächische Schweiz und Dresden war. Es wird also einiges organisiert, aber dein eigenes Organisationstalent und Selbständigkeit werden unbedingt angesprochen ;) 


Universität Leipzig

NL  EmmaVond je het lastig in het begin om alles in het Duits te moeten doen?
De eerste dag dat ik hier was, was er iets mis met mijn huurcontract. Ik dacht toen: als ik dit in het Duits kan oplossen, kan ik alles in het Duits. En dat klopte eigenlijk wel. Natuurlijk kost studeren wat extra tijd en verlopen niet alle gesprekken even vloeiend, maar een van de redenen dat ik hier ben, is dat ik mijn Duits wil perfectioneren. Anders was het ook maar zo makkelijk hè? ;)

 Emma: War es am Anfang schwierig immer auf Deutsch zu sprechen?Den ersten Tag, den ich hier war, war etwas mit meinem Mietvertrag los. Damals habe ich gedacht: wenn ich das auf Deutsch lösen kann, kann ich alles auf Deutsch. Und eigentlich stimmte das. Natürlich kostet studieren etwas mehr Zeit und nicht alle Gespräche verlaufen makellos, aber ich bin hier unter anderen gekommen um mein Deutsch zu perfektionieren. Sonst wäre es auch zu einfach, oder? ;)

NL  AnnaliesWat mis je van Nederland?
Lekker cliché, maar vrienden, familie en Dennis. Als ik die allemaal kon meenemen, zou ik hier mijn hele leven kunnen blijven wonen. Oh, en Nederlands brood. Daar kan toch echt geen pretzel tegenop.

 Annalies: Was vermisst du aus den Niederlanden?Ziemlich Klischee, aber Freunden, Familie und Dennis. Wenn ich sie alle mitnehmen könnte, könnte ich hier mein ganzes Leben wohnen bleiben. Oh, und niederländisches Brot. Kein Pretzel überlistet niederländisches Brot. 

NL  ManonHoe vind je het, of heb je het ervaren, om zo ver van huis te zijn en niet dagelijks je familie/vriend te zien?
Het is niet altijd even makkelijk, maar ik leer er veel van. Ik was het enorm gewend om mijn familie vrienden en Dennis dagelijks te zien, en bij de meeste van hen binnen een kwartier te kunnen zijn. Opeens helemaal 'alleen' in een vreemde stad zijn was daarom echt wel vreemd. Ik heb daardoor wel geleerd dat ik prima zelf (grote) beslissingen kan nemen en me ook alleen goed kan redden. Het heeft me bovendien nog opener voor andere mensen en ervaringen gemaakt. Natuurlijk vraag ik me soms wel eens af wat ik 750 kilometer van al het bekende weg doe, maar Erasmus is een geweldige ervaring.

• Manon: Wie erfahrst du um so weit von zu Hause zu sein und nicht täglich deine Familie und deinen Freund zu sehen? 
Es ist nich immer einfach, aber ich lerne davon viel. Ich war so gewohnt meine Familie, Freunde und Dennis jeden Tag zu sehen und die Meisten konnte ich in einer Viertelstunde erreichen. Plötzlich ganz 'alleine' in einer fremden Stadt sein war also am Anfang echt komisch. Ich habe aber davon gelernt, dass ich selber gut (große) Entscheidungen treffen kann und ich mich zu helfen weiß. Außerdem hat es mich noch mehr für neue Leute und Erfahrungen geöffnet. Natürlich frage ich mich manchmal was ich hier 750 Kilometer weit von allem bekannten mache, aber Erasmus ist eine coole Erfahrung.


Glühwein

NL • LauraHoe goed was je Duits al voor je voor je naar Leipzig ging? Ik zou ook graag naar Duitsland gaan na m'n eindexamen maar ben een beetje bang dat ik het heel erg lastig ga vinden om zo in het Duitse diepe gegooid te worden ;)
Ik kan alleen maar zeggen: doen! Met die taal komt het wel goed. Mijn Duits was echt wel goed voordat ik hier kwam: ik volgde zes jaar Duits op de middelbare school, een jaar op de universiteit, deed een uitwisseling waarbij ik twee weken bij een Duits gezin woonde en had een aantal Duitse vrienden. Maar ik leerde pas écht de taal toen ik hier kwam, omdat ik opeens altijd Duits moest praten. Ik kan je aanraden om bijvoorbeeld nog een extra cursus te volgen, maar laat je door de taal niet bang maken. Ik heb hier vrienden die geen Duits spraken toen ze hier aankwamen in september en zich nu perfect kunnen redden. 

 Laura: Wie gut war dein Deutsch bevor du nach Leipzig gezogen bist? Ich würde nach meiner Abitur auch gerne nach Deutschland ziehen aber habe Angst, dass ich es schwierig finden werde. 
Ich kann dir nur sagen: mach das! Mit der Sprache kommst du unbedingt zurecht. Mein Deutsch war schon gut, als ich hier gekommen bin: ich habe sechs Jahre Deutsch in der Schule und ein Jahr in der Uni gefolgt und machte vor einigen Jahren einen Austausch, wobei ich bei einer deutschen Familie lebte. Aber ich habe die Sprache echt gelernt, als ich hier kam und immer Deutsch reden musste. Ich kann dir empfehlen zum Beispiel einen extra Kurs zu folgen, aber lass dir von der Sprache nicht Angst machen. Ich habe hier Freunde, die kein Deutsch gesprochen haben, als sie hier in September kamen und sich jetzt perfekt zurecht kommen.

NL  Meiqiwat mis je het meest?
Even afspreken met mijn Nederlandse vrienden of naar familie toe fietsen. Maar hé, in maart ben ik weer even in Nederland, dus dan haal ik dat allemaal weer in. 

 Meiqi: Was vermisst du am meisten?Mal schnell meine niederländischen Freunden treffen oder mit dem Rad meine Familie besuchen. Aber hey, im März bin ich mal wieder kurz in den Niederlanden und hole ich das alles wieder nach.

NL  KimberlyWelk dingetje in je dagelijkse routine daar wil je mee naar huis nemen en wat is je mooiste herinnering aan Leipzig tot nu toe?
Met deze twee vragen heb je mij en een vriendin gisteren een uur bezig gehouden haha. We kwamen tot de conclusie dat dit echt mooie, maar vreselijk moeilijke vragen zijn. Punt. Grapje, ik heb natuurlijk wel een antwoord. Wat betreft die dagelijkse routine: ik wil in Nederland veel meer gaan 'ontdekken'. Hier is het zo normaal geworden elke dag een nieuwe plek op te zoeken en ik vind het vreemd dat ik dat in Nederland veel minder deed. 

Een mooiste herinnering is te moeilijk, dus mijn eerste mooie herinnering: de allereerste dag. Na een busrit van ruim acht uur kreeg ik een berichtje via Instagram van een andere Erasmusstudent dat er een bbq in het Friedenspark georganiseerd werd. Op van de zenuwen liep ik even later door het park op zoek naar de groep. Zenuwen voor niks natuurlijk, want even later zat ik in het gras te lachen met een groep Franse en Spaanse studenten. Ik vind het bijzonder om te zien dat een paar mensen die ik die dag heb leren kennen, nu mijn beste vrienden hier zijn. 


 Kimberly: Was aus deiner täglichen Routine dort möchtest du mit nach Hause nehmen und was ist bisher deine schönste Erinnerung aus Leipzig? 
Mit diesen Fragen hast du mich und eine Freundin gestern eine Stunde beschäftigt haha. Das Fazit war, dass sie schöne, aber schrecklich schwierige Fragen sind. Punkt. Okay, nein, klar habe ich eine Antwort. In Bezug auf die täglichen Routine: ich möchte in den Niederlanden mehr 'entdecken'. Es ist hier so normal geworden jeden Tag einen neuen Ort zu suchen und ich finde es schade, dass ich das so wenig in den Niederlanden gemacht habe.

Eine schöne Erinnerung ist schwierig, also hier kommt meine erste schöne Erinnerung: der erste Tag. Nach einem Busfahrt von mehr als acht Stunden, bekam ich eine Nachricht von einer Erasmusstudentin, dass ein Grillen im Friedenspark organisiert wurde. Nervös lief ich etwas später durch das Park, auf der Suche nach der Gruppe. Nerven für nichts natürlich, weil ich ein Weile später im Gras saß und mit einer Gruppe von französischen und spanischen Erasmusstudenten lachte. Ich finde es cool zu sehen, dass einige Leute, die ich damals getroffen habe, jetzt meine beste Freunde hier sind. 


Leipzig Plagwitz

NL  Alma: Wat was je leukste ervaring tot nu toe?
Het mooiste vind ik om te ervaren hoe open-minded en behulpzaam iedereen hier is. In het artikel over mijn studentenkamer schreef ik al over de Facebookgroepen Free Your Stuff en Foodsharing, waarin mensen respectievelijk spullen en eten gratis weggeven. Dit is een prachtig voorbeeld van de deelcultuur die hier heerst. Ook ben ik hierdoor in huizen geweest, waar ik anders nooit zou komen, en heb ik bijzondere ontmoetingen.

 Alma: Was ist deine beste Erfahrung bisher?Das schönste, was ich hier erfahre ist, wie open-minded und hilfsbereit die Leute hier sind. In dem Artikel über meine Studentenwohnung schrieb ich schön über die Facebookgruppe Free Your Stuff und Foodsharing, wo Leute jeweilig Sachen und Essen kostenlos weggeben. Das ist ein schönes Beispiel von der Teilkultur, die hier herrscht. Auch bin ich dadurch in Häuser gewesen, wo ich sonst nie kommen würde und habe ich interessante Begegnungen gehabt. 

NL  SophieHeb je het naar je zin?

JA. JA. JAAA. Er is een reden dat ik mijn Erasmusperiode verlengd met een extra semester ;)

 Sophie: Hast du Spaß?
Ja. JA. JAAA. Es gibte einen Grund, dass ich meine Erasmusperiode mit einem Semester verlängert habe ;)

Foto 1: Lichtkunst

11 reacties:

 1. Ah Janna, ik voel me bijna schuldig haha! Toen ik terugkwam, had ik me ook voorgenomen om meer dingen te gaan ondernemen en volgens mij is dat wel aardig goed gelukt. Anyway, je hebt nog weleven om nog veel meer leuke plekjes daar te ontdekken en mooie herinneringen te creëren <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen zeg! Echt een uitdaging om zomaar in Duitsland te studeren lijkt me :) X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuk om te lezen! Echt een avontuurtje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ahh wat een tof stukje! En wat leuk om zo te lezen over je eerste dag, echt bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, blijf je maar voor een jaartje in Duitsland? Hoe fijn om in maart weer terug te zijjn in Nederland. Leuke post Janna!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Es ist schön zu lesen, dass du so gut in Leipzig, meiner Wahlheimat, angekommen bist. Leipzig ist auch eine tolle Stadt für Studenten und die Leute sind hier echt freundlich. Dein Deutsch ist richtig toll. :)
  Ich wünsch dir noch viel Spaß in Leipzig.

  LG Myriam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat super leuk om te lezen dat je zoveel leuke dingen meemaakt! Ik vind het ook knap dat je alles nu in het Duits doet, maar ik kan mij inderdaad goed voorstellen dat je daar wel in groeit en dat snel aanleert. Vind het heel leuk deze Q&A!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het erg leuk om van je avonturen te lezen en meteen was mijn eigen herinnering van mijn buitenlandse semesters terug. Ik kwam toen vanuit Leipzig naar Utrecht. :-)
  Ik wens je nog heel veel plezier in Leipzig en success met je studie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk idee om dit aan de hand van een Q&A te doen. En wat gaaf dat je het zo naar je zin hebt! Ik herken me er heel erg in dat je zegt dat je er altijd zou kunnen blijven wonen, als je familie, vrienden en vriendje er ook zouden zitten. Maar dat het zo tijdelijk is, maakt het ook zo bijzonder, dat vond ik zelf tenminste. En Leipzig lijkt me zo tof, ik heb daar echt goede verhalen over gehoord. Snel eens heen! Heel veel plezier daar in ieder geval:) En super tof om te lezen hoe je het daar naar je zin hebt! X

  BeantwoordenVerwijderen

Elke reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Bedankt!