Hagelslagpak wordt krant

Het boterkuipje dat ik vandaag weggooi, kan volgende week een tennisbal zijn. Of een fleecetrui. Of vloerbedekking. Echt? Ja, echt! We vergeten het wel eens, maar veel ons afval kan prima hergebruikt geworden. Daarvoor hoeven we slechts een ding te doen: goed scheiden. Dat is waarom ik sinds begin april meedoe aan 100-100-100. Dat is een project waarbij 100 mensen, gedurende 100 dagen, 100% van hun afval scheiden.


Dus zette ik vier afvalbakjes in de gang, plaatste de weegschaal ernaast en ging samen met mijn familie de uitdaging aan. En een uitdaging is het. Ik had het idee dat we thuis al goed bezig waren, maar het blijkt dat we nog zo veel gedachteloos in de grijze zak gooiden. En laat dat nou niet zo handig zijn. Want alles wat bij het restafval belandt, komt terecht bij de afvalverbranding. En daarmee gaan heel wat grondstoffen verloren.Nee, het is niet makkelijk. Want: in welke bak horen tissues? En moet ik nu de plastic schermpjes uit een envelop trekken? En jeetje, moet ik nu alwéér het plastic wegbrengen? Maar het went, echt waar. En als ik er dan aan denk dat mijn hagelslagpak van vandaag morgen een krant kan zijn, gooi ik 'm met alle liefde bij het oud papier. En ja, dan fiets ik ook wel een stukje extra naar de plasticbak.Nog even iets over 100-100-100. Ruim 3000 Nederlandse gezinnen doen mee aan dit project en wegen elke week hun papier-, plastic-, gft- en restafval. Deze gegevens worden door HVC geanalyseerd om inzicht te krijgen hoe de afvalproductie over verschillende gemeenten en soorten woningen verspreid is. Bovendien werd verwacht dat deelnemers gemotiveerd zouden zijn om uiteindelijk minder afval te produceren.


En dat is gelukt. Deelnemers produceerden in een maand ruim een kilo minder afval. Gaaf! Ik ben me zelf ook erg bewust ben geworden van de hoeveelheid afval die we elke dag produceren. Daardoor neem ik nu nog vaker mijn zelfgemaakte Chineserijstzaktas naar de stad (en hoef dus geen plastic zakje te kopen) en kies is ervoor niet dat voorverpakte sapje te kopen, maar een losse appel. Ik beweer zeker niet dat ik er al helemaal ben, maar stap voor stap hoop ik wel steeds minder afval te produceren.En nu ben ik eigenlijk heel erg benieuwd of jullie hiermee bezig zijn. En hebben jullie misschien nog goede tips?

8 reacties:

 1. Wow zo leuk en knap dat jullie dat thuis doen! Wij moeten dat eigenlijk ook meer gaan doen. En van hagelsslagpak een krant? Dat wist ik niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, gaaf hè? Ik wist dat eerst ook helemaal niet. Dit soort feitjes hebben mij toch wel echt overtuigd om goed mogelijk afval te scheiden! Ik hoop jou ook :)

   Verwijderen
 2. Dit is eigenlijk best wel slim, zo'n app

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Ik hoop eigenlijk ook dat ik die app kan blijven gebruiken als de honderd dagen voorbij zijn.

   Verwijderen
 3. Wow wat een cool project dit! Een hele leuke uitdaging! Ik probeer tegenwoordig papier te recyclen, ook heel leuk om te doen! :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt echt onwijs cool! Ik ga je gelijk een berichtje sturen, want ik ben heel erg benieuwd wat je precies doet :)

   Verwijderen
 4. Wat een goed project! We gooien met z'n allen zo. veel. weg.
  (en hoe handig dat d'r een app bij is :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hè :) Maar inderdaad, soms schrik ik daar ook wel een beetje van. Ik ben dan ook erg blij dat ik me daar bewust van ben geworden door dit project. Nu maar eens proberen stap voor stap wat minder afval te produceren. Maar dat is niet makkelijk met al dat plastic in de winkels...

   Verwijderen

Elke reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Bedankt!