Kruimeltaart met appel, pruimen en blauwe bessen


Deeg uitrollen, fruit snijden, poedersuiker strooien. Met een relaxed muziekje op de achtergrond en een kop thee naast me, sta ik voor het eerst in maanden weer in de keuken. Nu de tentamens voorbij zijn, had ik zin om weer eens écht te bakken. Het resultaat: een heerlijke kruimeltaart met appel, pruimen en blauwe bessen. 


Het grote pluspunt van deze taart? Je kan bijna elke fruitsoort kiezen die je lekker vindt. Dat betekent ook dat je fruit van het seizoen kan gebruiken. Ik koos blauwe bessen omdat die uit Nederland op dit moment op z'n lekkerst zijn. Appels komen eigenlijk het hele jaar wel uit Nederland en maken de taart lekker fris. De zure smaak van pruimen maakt het helemaal af. Helaas komen die bijna nooit uit Nederland, maar wij kregen ze van een student van mijn moeder, die ze speciaal voor ons uit Turkije had meegenomen. Yummy! Als je wil checken welk fruit je op dit moment het beste kan eten, kijk dan eens naar Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.


Oké, genoeg gekletst. Tijd voor het recept!

Ingrediënten

2 eieren                                        1 theelepel koekkruiden
175 gram roomboter                    2 grote friszure appels
90 gram rietsuiker                       5 pruimen
300 gram bloem                          120 gram blauwe bessen
50 gram havermout                     3 el pudding-/custardpoeder

Stap voor stap

1. Verwarm de over voor op 200ºC
2. Mix in een kom 125 gram boter met 60 gram suiker tot een glad mengsel.
3. Voeg daar de bloem en eieren aan toe. Meng tot een glad deeg en druk het uit in een springvorm met een diameter van ongeveer 26 centimeter.
4. Snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd er kleine stukjes van. 
5. Verwijder de pit van de pruimen en snijd ze in ongeveer zes stukjes. 
6. Meng al het fruit in een kom met het puddingpoeder en schep het op de taartbodem.
7. Mix vervolgens de havermout, de rest van de boter en suiker en de koekkruiden tot kruimels. Het duurt soms wel even tot zich kruimels vormen. Strooi de kruimels over het het fruit. 
8. Bak de taart in ongeveer 40 minuten. Dan zijn de kruimels goudbruin en is de bodem stevig genoeg. Laat de taart nog wel even afkoelen voordat je 'm gaat aansnijden. 
9. En dan... poedersuiker strooien en eten maar! 

CONVERSATION

18 reacties:

  1. He tlijkt wel of ik vandaag alleen maar lekkere taarten voor bij zie komen. Nu wil ik ze ook allemaal gaan maken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig is het bijna zomervakantie ;)

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Dankjewel! Ik zie ook heel veel lekkers op jouw blog voorbij komen :)

      Verwijderen
  3. Aahh dit ziet er zo heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Reacties
    1. Hij is nog lekkerder dan 'ie eruit ziet!

      Verwijderen
  5. Ziet er echt heerlijk uit! Echt iets voor de zomer!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh wat ziet het er lekker uit! Echt een receptje om te bewaren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik hoor het heel graag als je 'm gemaakt hebt :)

      Verwijderen
  7. Wauw, dit ziet er echt lekker uit! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het... En hij smaakt nog lekkerder ;)

      Verwijderen
  8. Deze taart ziet er zo yummy uit <3 Ik wil m graag eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel :) Ik kan alleen maar zeggen: doen!

      Verwijderen
  9. Oh wauw deze foto's zijn prachtig! En jum dat ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Elke reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Bedankt!