Recept: Zwartebonenbrownies



'Hé, dat ruikt lekker,' zegt mam terwijl ze naar binnen loopt, 'wat heb je gebakken?'. Ik laat haar de brownies zien. Een paar minuutjes later zitten we aan tafel met een kop thee en een stukje brownie. Mmmmm... 'Weet je waar het van gemaakt is?', vraag ik. Ze neemt nog een hapje en schudt haar hoofd. 'Zwarte bonen!' zeg ik lachend. Ik had zelf ook nooit verwacht dat zwarte bonen en chocolade een goede combinatie zouden zijn, maar het is écht lekker! Vandaag dus geen hotspot of leuke stad op mijn blog, maar een recept voor vegan zwartebonenbrownies!


Wat heb je nodig?
Voor een kleine ronde brownie, ongeveer 6 personen

260 gram uitgelekte zwarte bonen
3 el havermout
2 el rietsuiker
2 el agavesiroop (of stroop)
2,5 el cacao
2 tl bakpoeder
80 gram pure chocolade
snufje zout

Wat ga je doen?

Je mixt de bonen, suiker, siroop, cacao, bakpoeder en zout door elkaar. Daarna snijd je 50 gram chocolade fijn en roert dat door het beslag. Vervolgens schep je alles in een bakvorm (bekleed met bakpapier) en bakt de brownie 20 minuten op 180 graden. Als 'ie eenmaal afgekoeld is, smelt de de rest van de chocolade en giet/sprenkel je die over de brownie heen. Makkelijker kan haast niet, toch?

Huh, wacht, hierboven had 'ie nog geen chocoladeklieders toch? Klopt! Ik bedacht dat pas later, oeps!

Oké, er zitten dus zwarte bonen in deze brownie. Waarom? Omdat het leuk is om te proberen, maar ook omdat je op die manier een basis voor vegan brownies hebt. Er komen geen boter of eieren aan dit recept. Zorg er dan wel voor dat je echt pure chocolade hebt. Enne... proef je de bonen dan niet heel erg? Het testpanel (aka mijn familie en vriend) hadden het niet gemerkt. Ja, als je het weet, proef je inderdaad bonen. Maar de smaak van zwarte bonen gaat heel goed samen met cacao, dus eigenlijk is het gewoon een onwijs goede combi!

Ik bak zelf meestal zonder veel suiker, maar als je dat niet gewend bent, kan je makkelijk de dubbele hoeveelheid rietsuiker toevoegen. Een aanrader voor de zoetekauw dus! Oh, en je kunt eigenlijk alle soorten suiker voor dit recept gebruiken, maar de 'diepe' bruine smaak van rietsuiker is wel erg yummy. Net als agavesiroop, dat kan je ook vervangen door gewone stroop.



PS. Het oorspronkelijke recept is van Koekjes van Loes, ik heb het op mijn eigen manier gemaakt!

CONVERSATION

12 reacties:

  1. mmm, ziet er heel lekker uit! Jouw foto's hier zijn zo mooi en ook op jouw Instagram! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was ook nog eens heel lekker! En mooi compliment, dankjewel <3

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Ik zou ze zeker eens proberen, ze zijn echt verrassend lekker!

      Verwijderen
  3. Oeeh ziet er erg lekker uit! Ook hele mooie foto's! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt heerlijk Jannna! Ik heb zelf eens met bietjes geprobeerd wat ook goddelijk smaakt, en inderdaad; als je het niet weet proef je het niet eens! Maar wel een stuk gezonder :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hee wat een leuk idee! Heb je het recept ergens online staan? Want ik wil het heel graag een keertje proberen!

      Verwijderen
  5. AH dit doet me denken aan de sesam balletjes die ze hebben bij die Sushi restaurants. Daar zit ook vulling in van bruine bonen en is zo lekker zoet!
    Dit is wel leuk om eens te maken, en dan mensen inderdaad vragen wat er in zit hihi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt ook lekker zeg! Heb je dat wel eens zelf gemaakt? Want ik zou dat wel eens zelf willen maken :) En het is inderdaad echt leuk om te merken dat niemand het dan heeft geproefd haha!

      Verwijderen

Elke reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Bedankt!