5 redenen om Museum Meermanno te bezoeken

Als je drie glazen melk per dag drinkt, kan je een roze olifant redden. Dat is een van de dingen die ik leerde van de tentoonstelling 'Aan Tafel!' in Museum Meermanno, Den Haag. Zonder verwachtingen stapten we het museum binnen, met een heel goed gevoel stapten we twee uur later weer naar buiten. In dit artikel vijf redenen waarom jij ook naar Museum Meermanno zou moeten gaan!

 1. Prachtig gebouw


Vroeger was dit museum het woonhuis van de baron Van Westreenen. Het kan dan ook niet anders dan dat het gebouw prachtig is. Versierde plafonds, brokant behang en een sierlijke trap... Het is gewoon al heel erg leuk om door het gebouw te dwalen.

2. Tentoonstelling 'Aan Tafel!'


De tentoonstelling ‘Aan Tafel!’ is een mooie verzameling receptenboeken uit aller tijden. Van achttiende-eeuwse handgeschreven kookschriften tot Bakken en braden met Barbie: het is er allemaal. Let op: de tentoonstelling is nog maar tot 31 januari te zien!


Waar ik nu de roze olifant vandaan haalde? Uit na-oorlogs reclamespotje over melk. Een jongetje met een petje (dat je hierboven ook ziet) redde een roze olifant. Op de vraag hoe hij dat deed, antwoordde hij: "Nou gewoon, drie glazen melk per dag!"

3. Tuin


Tijd voor frisse lucht? Neem een kijkje in de museumtuin. Die bestaat uit twee delen: de historische tuin en de lettertuin. Spot je Dennis? :')

4. De Boekzaal

Naast een tentoonstelling, is er ook de vaste collectie. Die bestaat uit de verzameling van de baron. De verzameling is nogal divers: er hangen schilderijen, maar ook een gemummificeerde kat en oude Romeinse munten. Het mooiste vond ik de Boekzaal, waar de wanden gevuld waren met oude boeken en in het midden een altijd bijzondere werden uitgelicht.

5. Miniatuurbibliotheek


"Als jullie nog tijd hebben, zouden jullie echt even naar de tweede etage moeten gaan", werd ons aangeraden toen we onze museumkaarten hadden laten zien. We hadden alle tijd, dus beklommen we nieuwsgierig de twee trappen omhoog. Daar stond de miniatuurbibliotheek. Echt fantastisch! De kast is gevuld met 1515 miniscule boekjes, die verdeeld zijn over verschillende kasten, zoals 'Medici'. Je kijkt je ogen uit!

Museum Meermanno is te vinden aan de Prinsessegracht 30. Dat is tien minuten lopen vanaf Den Haag Centraal of 4 minuten lopen vanaf tramhalte Malieveld (tram 9).


6 reacties:

 1. Die boekjes! Heel leuk :') en ja, ik spot Dennis. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gefeliciteerd, je gaat door voor de koelkast :') En inderdaad, die boekjes zijn zo leuk. Ze waren ook nog eens allemaal handgemaakt!

   Verwijderen
 2. Alleen door al die boeken wil ik hier al heen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je er tussenin staat, is het nog mooier dan op de foto's! Ik zou er zeker eens heengaan :)

   Verwijderen
 3. Ik ben de laatste tijd echt helemaal obsessed met musea! Ik wil deze nu ook al heel graag bezoeken. Janna, je maakt het me moeilijk!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha wat leuk! Het Meermanno Museum is echt bijzonder, heel anders dan waar ik zelf ooit geweest was. Maar in Den Haag zijn nog meer mooie, zoals het Fotografiemuseum, waarover ik laatst schreef. Of natuurlijk in een van de andere steden. Je kan in mijn topbar op plekjes > museum klikken, dan zie ze allemaal! Ik hoop dat je iets leuks vindt :)

   Verwijderen

Elke reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Bedankt!