3x middagje Haarlem


De laatste doordeweekse dag van mijn vrije maand. Tijd om nog een keer heel ver te reizen. Maar dan ook heel ver. Wereldreis-ver. Wow, waarheen dan? Haarlem; zeker wel een kwartier met de bus. Oké, het was dan wel geen spectaculaire reis, maar we brachten wel een heerlijke middag door op drie fijne plekjes. Dus mocht je nog een vrije middag (of ochtend natuurlijk) hebben, kan ik je dit zeker aanraden.

1. Koffie en taart @ JettiesVersgebakken taart? Ter plekke gemaakte smoothies? Heerlijke soja latte? Daarvoor zit je helemaal goed bij Jetties. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk eerlijke en pure grondstoffen. Daarnaast zijn de dames achter de bar ontzettend aardig en is de sfeer heel relaxed. De raw poppy seed lemon cake (die je hierboven ziet) is een absolute aanrader. Echt zó lekker!

Jetties (Kruisweg 57) is vanaf station Haarlem nog 350 meter lopen.

2. Zo ging Haarlem gekleed @ Museum HaarlemEen combinatie van kleding, accessoires en foto's vertelt de geschiedenis van hoe de Haarlemmers gekleed gingen van begin 1900 tot nu. Politieke en maatschappelijke ontwikkelingen zijn daarbij goed terug te zien. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die opeens broeken gingen dragen en provo's die door middel van hun opvallende kledingstijl hunonvreden uitte. Het is een onwijk leuke tentoonstelling met bijzondere stukken, zoals een babypakje gemaakt van meelzakken uit de WOII en een bevrijdingsrok uit 1946.

De tentoonstelling 'Zo ging Haarlem gekleed' is nog tot 24 april in Museum Haarlem te zien. Het museum is te vinden op Groot Heiligland 57. Vanaf station Haarlem is dat een kwartiertje lopen of een paar minuten met bus 300 (halte Verwulft) en bus 2 (halte Turfmarkt).

3. Gravenstenenburg

foto bovenaan deze post


Tegenover het Teylers Museum (waar je óók een leuke middag kan hebben) staat de Gravenstenenbrug op. De brug dateert al van vóór de 13e eeuw, maar is wel een paar keer opnieuw gebouwd. Er overheen fietsen is nog best een kunst en eigenlijk zou je de brug een keer moeten zien als hij geopend wordt.
6 reacties:

 1. Wat leuk, ik was vanavond ook in Haarlem! Wij wilden ook bij Jetties eten, maar helaas hadden we niet genoeg geld. Ziet er super lekker uit!
  Liefs Sonia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee, wat grappig! Volgende keer toch maar doen hoor: het is het geld helemaal waard.

   Verwijderen
 2. Ik woon in het centrum van Haarlem en kan bevestigen dat het een geweldige stad is! Er is zoooo veel leuks en lekkers :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wat leuk! Ik zou ook echt graag ooit in het centrum gaan wonen :)

   Verwijderen
 3. Haarlem lijkt me echt heel leuk. Alleen woon ik in België en is Haarlem voor mij een beetje ver ;) Ik heb je trouwens genomineerd voor de LIEBSTER AWARD! Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lief van je, dankjewel :) Het ligt er natuurlijk heel erg aan waar je in België woont, maar ik ben bijvoorbeeld wel eens een dagje in Antwerpen geweest en dat was vanaf Haarlem ongeveer drie uur met de trein. Je zou er zelfs een weekend van kunnen maken, want in Haarlem is genoeg te zien, doen én eten!

   Verwijderen

Elke reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Bedankt!