3x Groningen

Als het nog donker is, begin ik aan mijn reis. Vandaar doorkruis ik Nederland. In de bus word ik langzaam wakker en in de eerste trein zie ik de zon opkomen. De tweede trein rijdt door prachtige winterochtendlandschappen met sneeuw, rijp en ijs. In de derde voel ik de warme zonnestralen op mijn gezicht. Op deze manier is de 3-uurdurende reis naar Groningen is lang zo erg nog niet.


Toch ben ik blij als ik eindelijk in Groningen aankom. Emma staat al op het perron te wachten en na een knuffel gaan we op pad. In dit artikel zet ik drie leuke plekjes op een rij, waar je makkelijk een dagje mee kan vullen. Ze staat in volgorde van afstand tot het station, daardoor ontstaat er al een soort route. Overigens zat ik achterop de fiets bij Emma en heb ik stiekem helemaal geen gebruik van het OV gemaakt :P

1. David Bowie is... @ Groningermuseum


Handgeschreven songteksten, ontwerpen van albums, zelfontworpen kostuums en nog véél meer: daaruit bestaat de tentoonstelling David Bowie is. De verzameling van ruim 300 objecten uit het persoonlijk archief van Bowie werd samengesteld door het Victoria and Albert Museum in Londen en reisde daarna de hele wereld over.

Van tevoren moet je online tickets bestellen, maar dat is het helemaal waard. Emma en ik waren heel erg onder de indruk van alle soorten kunst die Bowie heeft gemaakt. Ook werden we door veel dingen verrast. Wist je bijvoorbeeld dat hij sommige songteksten schreven met behulp van een programma dat krantenkoppen omzet in nieuwe zinnen?

Omdat je geen foto's mag maken, is deze collage een kleine sfeerimpressie met foto's van de website.

Het Groninger Museum (Museumeiland 1) is recht tegenover het station en door zijn verschijning moeilijk te missen.

2. Noorderplantsoen


In Groningen was het veel kouder dan bij mij in de buurt. Dat was even schrikken toen ik de trein uitstapte, maar het zorgde ook voor mooie winterplaatjes. In de zomer is het heel fijn chillen in het Noorderplantsoen, maar in de winter kan je er schaatsen! Of gewoon lekker doorheen wandelen natuurlijk.

3. Anat


Aan de andere kant van het Noorderplantsoen gekomen, loop je zo binnen bij Anat. Ga vooral boven zitten, want daar is meer ruimte en heb je mooi uitzicht over het park (zie de foto hierboven!). De menukaart verandert elke dag en staat op het krijtbord achter de toonbank. Al het heerlijke eten is ook nog eens helemaal plantaardig. Anat deed me heel erg denken aan By Lima in Haarlem, waarover ik donderdag al schreef. Inclusief de fijne sfeer!

Anat (Verlengde Grachtenstraat 1) is vanaf het station nog ongeveer 20 minuten lopen. Een groot deel van de route kan je door het Noorderplantsoen lopen. Wil je toch met de bus, doe je er met bus 9 een kwartier over, uitstappen bij halte Oranjesingel.

10 reacties:

 1. Wat leuk, Groningen!! Ik ben van plan om binnenkort ook die expositie van David Bowie te gaan bezoeken. Een van mijn beste vriendinnetjes woont daar nu, dus vandaar dat ik ook vaker in Groningen te vinden ben! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies daarom ging ik ook naar Groningen! Veel plezier bij de tentoonstelling :)

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Het was net zo lekker als het eruit ziet!

   Verwijderen
 3. Groningen ben ik maar 1 keer geweest maar is super leuk! Mooie foto's ook :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik ben ook pas een paar keer in Groningen geweest, maar vind het echt een heel fijne stad :)

   Verwijderen
 4. Je blog is heel leuk! Stuur 'm op naar de webredactie van de NS: ik weet zeker dat ze het zullen waarderen :) X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve reactie! En wat een goed idee, ik ga het zeker doen :)

   Verwijderen
 5. Zo leuk! Ik heb 6,5 jaar in Groningen gewoond dus elke keer als ik maar iéts voorbij zie komen over Groningen word ik helemaal enthousiast. Je foto's zijn prachtig en ik moet ook gauw een keer naar Anat. Dat lijkt me zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha wat leuk! Bedankt voor je lieve reactie. Ik zou zeker eens naar Anat gaan, het was zo'n fijne plek met onwijs lekker eten.

   Verwijderen

Elke reactie brengt een grote glimlach op mijn gezicht. Bedankt!